Covid-fertőzés utáni betegségek

Valamit itt felejt

Tudomány

Minél több idő telik el az első, második, harmadik hullám óta, annál több esetben derül ki: a koronavírus okozta elváltozások sokszor nem csak a negatív vírustesztig tartanak.

Fejfájás, izomfájdalmak, szívizomgyulladás, krónikus fáradtság, memóriazavarok, depresszió. Hosszan lehet sorolni azokat a panaszokat, amelyek legtöbbször a vírust magát enyhe tünetekkel átvészelőknél jelennek meg, többnyire hetekkel a fertőzés elmúltát követően. A long Covid vagy poszt-Covid szind­rómának nevezett tünetegyüttes a legtöbbször komolyan megnehezíti, esetenként szinte teljesen ellehetetleníti az érintettek mindennapjait. Márciustól Magyarországon is több kórház megnyitotta ezzel foglalkozó ambulanciáját – és a várólisták egyre hosszabbak. A felnőttek mellett még jobban érinti a jelenség a gyerekeket.

„Elsődlegesen hosszan elhúzódó fejfájás miatt hozzák a szülők a már egyébként gyógyultnak nyilvánított, koronavíruson átesett gyerekeket – mondja Póta György gyermekorvos –, volt azonban olyan tizenéves gyerek is, akinél hirtelen memóriazavarok jelentkeztek, úgy viselkedett, mint egy Alzheimer-kórban szenvedő idős. Találkoztam emellett számolási, olvasási, fogalmazási zavarokkal is, volt páciensem, akinél olyan mértékű fáradtság jelentkezett, hogy egyáltalán nem tudott elmenni otthonról. Képzeljük el, hogy az ilyen tünetek milyen nagy pánikot váltanak ki a gyerekből, akinek hirtelen, minden előzmény nélkül elkezd másképpen működni a feje, mint ahogy megszokta. Ez a gyerekek számára is súlyos életminőség-romlással jár, nem tudnak tanulni, koncentrálni, iskolába járni.”

Éva, akinek nevét kérésére megváltoztattuk, negyvenéves, pajzsmirigyproblémáján túl alapvetően mindig egészséges volt mindaddig, amíg fél éve megkapta a pozitív koronavírustesztjét. Magát a betegséget enyhébb tünetekkel, gyógyszer nélkül megúszta, a tünetek egy része azonban máig kíséri. „A szaglásvesztés, a fantomszagok érzése vissza-visszatér még mindig, ez kellemetlen, de megszokható. Ami azonban nagyon nehéz volt, hogy gyakorlatilag a testem teljesen kiszámíthatatlanul működött: a fizikai erőm abszolút elveszett, nagyon gyenge voltam, a hatéves gyerekem tempóját nem tudtam tartani hónapokig, alvás­zavarokkal küszködtem, hosszú időn keresztül alig néhány órát tudtam aludni. A tünetek – a zsibbadás és az izomfájdalmak – rá­adásul teljesen váratlanul, hullámszerűen jöttek, így soha semmit nem tudtam előre tervezni. Ha nem itthonról dolgoznék, biztosan elvesztettem volna a munkahelyemet, mert nem tudtam volna bejárni” – meséli. A kezdeti „gyógyulás” után magas vérnyomás és magas pulzus is kialakult nála, de erre már állandóan nem, csak időnként kell gyógyszert szednie. Kardiológiára viszont egyelőre nem jutott el, jelenleg is arra az időpontra vár, amelyet hónapokkal ezelőtt kért.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk