cyberhírek

  • 2003. szeptember 4.

Tudomány

Energia Magyarországon a megújuló energiafelhasználás jelenleg 3,6 százaléka a teljes felhasználásnak, míg az unióban 6 százalék. Ráadásul az unióban célként tűzték ki, hogy 2010-ig 12 százalékra kell emelni ezeknek az energiáknak az arányát.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vizsgálja egy önálló megújuló energiahordozói nemzeti program elindításának lehetőségét.

n Rekordmeleg Magyarországon Az elmúlt száz évben az idei május és június volt a legmelegebb Magyarországon. Az Országos Meteorológiai Intézet szerint az átlagos és a maximum hőmérsékleti értékek egyaránt csúcsot döntöttek. Néhány helyen évszázados melegrekordot mértek, például május hetedikén Kecskemét környékén 34,2 fokos hőmérsékletet, június tizenegyedikén Felcsúton 36,9 fokot. A májusi középhőmérséklet csaknem 3,7 fokkal, a júniusi 4,8 fokkal volt magasabb a sokévi májusi, illetve júniusi átlagnál. A hosszan tartó meleg és csapadékhiány miatt országos aszály alakult ki. Ehhez hasonló aszály legutóbb 1952-ben fordult elő. A melegrekordokat sokan összefüggésbe hozzák a globális felmelegedéssel. A Meteorológiai Világszervezet a 2002-es évről kiadott részletes értékelése szerint a globális átlagos felszínhőmérséklet ebben az esztendőben 0,48 fokkal haladta meg az összehasonlítást jelentő 1961-1990-es időszak éves átlaghőmérsékletét. Ezzel az értékkel a 2002-es év a második legmelegebb volt 1861 óta. A legmelegebb évben, 1998-ban a felszínhőmérséklet átlaga 0,55 fokkal haladta meg az összehasonlítást jelentő 1961-1990-es átlagot. A XIX. század második felétől kezdődően a Föld átlaghőmérséklete kisebb ingadozásokkal körülbelül 0,2-0,6 fokkal emelkedett. A felmelegedés tényét a felszíni léghőmérséklet mérésein kívül több más környezeti elem változása - a hótakaró, a tengeri jég kiterjedése és vastagsága, a gleccserek visszahúzódása - is alátámasztja. A Kárpát-medence a nedves óceáni, a száraz kontinentális és a nyáron száraz, télen nedves mediterrán éghajlati régiók határán helyezkedik el. E határzónában az éghajlati övek kisebb eltolódása is oda vezethet, hogy országunk átcsúszik a három hatás valamelyikének uralma alá - vélik a meteorológusok.

n Vírusáradat Több, e-mail-szűrő megoldásokat fejlesztő cég egyöntetű véleménye szerint a múlt héten felbukkant számítógépvírus a vírusok történetének eddig legerőszakosabban és legnagyobb mértékben terjedni képes kártevője - adta hírül az [origo]. A Sobig számítógépes féregvírus az elmúlt héten minden eddigi internetes fertőzés mértékét felülmúlva szaporodott, és óriási e-mail-forgalmat generált. A világ legnagyobb internetszolgáltatója, az AOL napi tízmillió fertőzött e-mailt regisztrált. A Magyarországon is agresszívan terjedő vírus első példánya Arizona államban került az internetre - állítja az amerikai szövetségi nyomozóhivatal. Az FBI szerint a vírus készítője indulásképpen több, felnőtt-témájú levelezőlistára küldte el a kártevőt hordozó e-mailt. A közepes és nagy kockázatot jelentő vírusokról szóló riasztások világszerte mintegy 40 százalékos növekedést mutattak 2003 első felében 2002 azonos időszakához képest.

n Ember-nyúl klónembrió Kínai kutatók első alkalommal hoztak létre olyan hibrid embriókat, amelyek emberi és állati örökítőanyagot egyaránt tartalmaztak. A kísérletekben nyúltól származó petesejtekbe emberi DNS-t ültettek be. A több mint száz hibrid embriót néhány napig hagyták fejlődni, majd elpusztították őket, és kivonták belőlük az őssejteket. A kutatók két ötéves fiúgyermek és két felnőtt férfi előbőréből, illetve egy hatvanéves nő arcbőréből vettek hámszövetmintákat, írta az Index a Washington Post nyomán. Ezeket a sejteket új-zélandi nyulak petesejtjeivel egyesítették, melyekből korábban már eltávolították a DNS nagy részét. Több mint négyszáz sejt maradt életben, és több mint száz elérte a hólyagcsíra fejlettségi fokot is. Az őssejtek ebben a szakaszban kezdenek termelődni. Az embriókban található örökítőanyag tehát nagyrészt emberi volt, csak a mitokondriális DNS származott a nyúlpetesejtből. Senki nem tudja, hogy egy ilyen embrió életképes egyeddé fejlődne-e, de egyes korábbi kísérletek arra utalnak, hogy nem. A kutatók bíznak abban, hogy a munka eredményeképpen bőséges őssejtforráshoz juthatnak kutatási és később talán gyógyászati célokra is. Emberi petesejtek ugyanis csak korlátozott számban állnak rendelkezésre, ráadásul kinyerésük kockázatokkal is jár, ezért a kutatók szerették volna tudni, hogy állati petesejtek is megfelelnek-e a célnak.

n Flashmob New York, Róma, Dortmund és Moszkva után Budapesten is spontán tömegrendezvény szerveződik az interneten. A "flash mob" nevű találkozókon egymást nem ismerő emberek gyűlnek össze, hogy néhány percig valami szokatlant műveljenek, meghökkentve a járókelőket, majd hirtelen szétszélednek.

n Zöldkártya Azoknak a külföldieknek, akik részt kívánnak venni az amerikai vízumlottón, ezentúl az interneten keresztül kell jelentkezniük. Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy a továbbiakban nem fogadja el a postán vagy papíron érkező jelentkezéseket a vízumlottóra, amelyen bevándorlóvízumot nyerhetnek a szerencsés külföldiek.

n Sötétedés Az univerzumban lassan kihunynak a fények. Erre a következtetésre jutottak brit kutatók több mint 40 ezer galaxis tanulmányozása alapján. A Királyi Csillagászati Társaság szaklapjában vasárnap megjelentetett eredmények szerint több milliárd év óta nem születik elegendő új csillag ahhoz, hogy pótolhassák kihunyó társaikat. Ennek következtében a világegyetem egyre sötétebb lesz, és végül egy csillag sem világít majd az égbolton.

n Playstationtörés Az XBox után a Sony Playstation 2-t is feltörték. Egy megfelelő biztonsági rés kiaknázásával tártúlcsordulás idézhető elő a játékkonzol Playstation 1 csatolójában. Ezt követően pedig, a biztonsági rendszert megkerülve, tetszőleges kód csempészhető be a memóriába.

n Sok a pedofil A brit rendőrség közleménye szerint2002-ben világszerte drasztikusan megnőtt a pedofil video- és képanyagokat tartalmazó webhelyek száma. Emellett ezek terjesztői egyre rafináltabb módszereket használnak annak érdekében, hogy elkerüljék a lebukást.

Neked ajánljuk