cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. március 2.

Tudomány

cyberhírek

6,5 milliárd A Föld népessége az amerikai népesség-nyilvántartó (USCB) számlálója alapján a múlt hét végén meghaladta a 6,5 milliárd főt.

Monopólium A dél-koreai versenyhatóság 33,7 millió dolláros bírságot szabott ki a Microsoft konszernre, amiért az visszaél piaci pozíciójával. Európában szintén erőfölénnyel való visszaélés miatt jelentette fel több nemzetközi cégóriás - köztük a Nokia, az IBM és az Oracle - a Microsoftot az Európai Bizottságnál.

Cukormentes alma Amerikai kutatók olyan génmódosított almafát hoztak létre, amely fruktóz helyett a mesterséges édesítőszerként is ismert szorbitolt tartalmazó almát terem. A szorbitolt az almafa levelei állítják elő, ám a természetes fajtákban gyümölcs-cukorrá alakul. Ezt az átalakulást blokkolták a génmódosított almafában, amely ily módon "kalóriaszegény" almát terem.

Rejtett üzenet Az operációs rendszerben elrejtett versikében figyelmeztetik a hackereket az Apple fejlesztői, ne piszkálják az OS X-et, mert "az egyáltalán nem menő". A szoftver különösen azért lett kedvező célpontja a kódtörőknek, mert a cég processzorváltása miatt nemcsak Apple-gépeken, hanem PC-n is futtatható.

Akropolisz A képeslapokon ragyogó fehér Parthenon - az athéni Akropolisz egyik legismertebb épülete, a város ókori főtemploma - eredetileg sok helyen kék, piros és zöld színekben pompázott - jelentette be múlt pénteken a 2500 éves templom restaurálását irányító régész.

Génmanipuláció Az Euró-pai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency) egyelőre nem engedélyezte, hogy a gyakorlatban is alkalmazzák azt az eljárást, amelynek során génmódosított kecskékkel termeltetnénekegyrendellenes véralvadással járó betegség kezelésében alkalmazott emberi fehérjét.Az indoklás szerint a gyógyszer jövőbeli alkalmazásának előnyei nem voltak elég meggyőzőek a lehetséges ve-szélyekkel szemben,illetve viszonylag kevés azoknak a betegeknek a száma, akiket kezelni lehetne az újkészítménnyel.Ha engedélyezik, akkor ez lett volnaa világon az első olyan gyógyszer, amelyet genetikailag módosított állatok termelnek, és piaci forgalomba is kerül - adta hírül az [origo] a BBC News nyomán. Genetikailag módosított organizmusoknak az olyan élőlényeket nevezzük, amelyekbe mesterséges úton egy idegen, más fajból származó gént visznek be. A génsebészetként is ismert módszerrel már számos olyan mikroorganizmust állítottak elő, amellyel gyógyszer- vagy hormonmolekulákat termeltetnek (például inzulint), az állatokon végzett génsebészeti beavatkozásokkal pedig lehetővé válik, hogy különösen értékes és drága gyógyhatású fehérjéket háziállatok, például kecske vagy juh tejében lehessen termelni.

Mesterséges idegszövet Amerikai kutatók olyan háromdimenziós idegsejthálózatot hoztak lét-re, amellyel "megfoltozható" a sérült gerincvelő. A Pennsylvania Egyetem orvosi karának kutatói patkányganglionokat tápoldatos műanyag lapocskákra helyeztek, és az idegsejtek hamarosan nyúlványokat növesztettek, amelyek összekapcsolódtak a másik lapocskán lévő idegsejtekkel, miközben egy apró villanymotor napokon át lassan növelte a két lapocska közötti távolságot. Egy hét alatt az axonok tíz milliméterrel nyúltak meg, hidat alkotva a két idegsejtcsoport között. A továbbiakban a kutatók a hálózatot egy kollagénlapra helyezték, majd "összegöngyölítették", s a kísérleti patkány sérült gerincvelejébe ültették. A kutatók "épített idegszövetnek" nevezték el az így nyert anyagot, amely struktúrájában hasonlatos a gerincvelő sérülés előtti állományához, idegsejtjei képesek mind egymás, mind a sérült gerincvelő felé nyúlványokat növeszteni. A kutatók reményei szerint a módszer a gerincsérült emberek gyógyításában is alkalmazható lesz.

Adatmegőrzési irányelv született Az Európai Unió 25 tagállamának igazságügyi miniszterei végleges döntést hoztak a telefonos és internetes forgalmi adatok megőrzéséről. Az irányelv szerint a szolgáltatóknak a kapcsolódás tényét és a felhasználó tartózkodási helyét kell tárolniuk, a beszélgetés tartalmát azonban nem. Ezáltal az EU teljes területén minden távközlési összeköttetésnek 6-24 hónap közötti időtartamig nyoma marad. Az adatgyűjtés az elképzelések szerint a terroristák és más bűnözők elleni nyomozásoknál lehet a hatóságok segítségére. Csupán Írország és Szlovákia szavazott az irányelv elfogadása ellen, mivel tévedésnek tartják a jogi alapját. A tagállamok adatvédelmi biztosai október végi brüsszeli rendkívüli ülésükön szintén ellenezték az elképzelést. A német adatvédelmi biztos szerint az új uniós irányelv jelentős korlátozása a minden gyanú felett álló polgárok magánszférájának és egymás közötti közléseik bizalmas voltának. Az irányelv nyomán minden tagállamban törvénnyel kell arra kötelezni a távközlési szolgáltatókat, hogy 6-tól 24 hónapig terjedő időszakig őrizzék meg a területükön zajló kommunikáció elektronikus nyomait. Magyarországon az elektronikus hírközlésről szóló törvény előírásai szerint jelenleg is 36 hónapig tárolják a mobiltelefonos hívások adatait.

Fájlkeresőket perel a filmipar Az amerikai filmiparban dolgozókat tömörítő MPAA (Motion Picture Association of America) új perhullámot indított, ez alkalommal a speciális internetes keresők ellen. Bár ezek a szolgáltatók maguk nem terjesztenek szerzői jogvédett anyagokat, segítenek az illegális másolatok megtalálásában - áll a felperes beadványában. A fájlkeresők perbe vonása vitatott lépés, mivel a legitim szolgáltatók, például a Yahoo! és a Google is felhasználható illegális tartalmak utáni keresésre. Az internetes szerzői jogvédelmet szabályzó amerikai törvény mentesíti a keresőket a belinkelt és esetleg lopott tartalom miatti felelősség alól - írta az Index a PC World nyomán. Az MPAA ál-tal beperelt keresők között található többek közt a Torrentspy, az Isohunt, a Bthub és a Torrentbox, amelyek elsősorban filmeket, zenét és szoftvereket tartanak az indexeikben. Az illetékes bíró még nem foglalt állást arról, hogy befogadja-e az MPAA beadványát. Bár jogvédett fájlokat nem tartalmazott, Európában a múlt héten egyszerűen lefoglalták a Razorback2 fájlkereső szervert, amelyen az eDonkey fájlcserélő hálózat több mint egymillió felhasználója keresett egymás számítógépein. A belga rendőrség szerdán ütött rajta a Brüsszelhez közeli Zaventemben működő szerverfarmon. A svájci rendőrség letartóztatta a Razorback2 Svájcban élő üzemeltetőjét is, és házkutatást tartott a lakásán. A rendőri fellépés hátterében ebben az ügyben is az MPAA feljelentése áll.

Figyelmébe ajánljuk