Tartalom

Narancs XVIII. évf. 9. szám (2006-03-02)

Egotrip
Publicisztika

Publicisztika

Szólásszabadság sértetteknek - A dán karikatúráról

Nincs alapjog, mely a nyugati politikai és társadalmi berendezkedéssel bensőségesebb kapcsolatban lenne, mint a szólásszabadság. A dán karikatúrák kapcsán sűrűn javasolt sajtófelelősség ennek a szabadságnak és vele a szekularizációnak a korlátozását jelentheti.

Publicisztika

Nincs pardon - Orbán Viktor és a kötelező győzelem

"A következő két év egyetlen fontos belpoli-tikai kérdése, hogy Orbán Viktor 2002-es vere-sége után ismét kézbe tudja-e venni az ország irányítását" - ezt a Fidesz egyik parlamenti képviselője mondta a Magyar Narancsnak 2003 őszén (lásd: Kenyér, harc, ideológia, 2003. november 6.). Forrásunk akkor úgy fogalmazott: Orbán jövőjéhez képest a Fideszben "alkérdésnek" tartják, hogy a párt vezére mennyire lesz képes 2006-ra újjászervezni a "szövetséggé" alakított Fideszt, de azt is, hogy ki lesz a döntő pillanatban Orbán ellenfele, Medgyessy Péter vagy valaki más.

Publicisztika

Bosznia-Hercegovina kontra Szerbia és Montenegró

A hír nem volt hír. Mint lapzártánkig kiderült, a Mladic tábornok elfogásáról szóló nem-információt egy obskúrus boszniai szerb helyi tévé röpítette fel, miután is fantasztikusabbnál fantasztikusabb álhírek járták be a szerb, majd a világsajtót.

Belpol

Belpol

Kertvárosi szeszélyek - Billegő körzetek

2002-ben a Fidesz-MDF-MKDSZ a pesti oldalon egyéniben mindenhol kikapott. A legfájdalmasabb vereség a XVI. kerületben (24. választókerület) érte, ahol a parlamenti múlt nélküli Vidorné Szabó Györgyi (MSZP) közel nyolc százalékkal - 3567 szavazattal - verte Glattfelder Bélát, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkárát. Most a fővárosi Fidesz egykori vezetője, Tirts Tamás venne revánsot.

Belpol

Árkot ásni márpedig kell! - Belvíz

Az évről évre gondot okozó belvizesedésnek legalább annyira oka az emberi mulasztás, mint az időjárás. Nincs ez máshogyan Cegléd környékén sem, ahol stábunk járt. A 37 ezres lélekszámú város vállát a gyér csatornázottság és a külterületek vízelvezetési hiányosságainak terhe is folyamatosan nyomja.

Belpol

Függőség - Az Egészségügyi Minisztérium négy éve

Bár történtek előremutató lépések, a szakpolitika ebben a ciklusban is alig látszott ki a pártpolitika alól; és miközben mindenki mindenkivel összeveszett, alapvető kérdésekben tizenöt éve egy helyben toporgunk. Kevéssé vigasztaló, de ezzel a szaktárca jelenlegi és volt vezetői is tisztában vannak.

Belpol

Amerika arca - László Péter New Orleans-i önkéntes

A Kellner Alapítvány ösztöndíjával a connecticuti Hartfordban tanuló fiatal a télen két hetet töltött rothadó házak "kibelezésével" New Orleans szegénynegyedében. A tavaszi szünetre saját csapatot toborzott az egyetemről a Common Ground Collective (CG) nevű önkéntes segélyszervezetnek.

Belpol

A födő alatt - Adatlopás utáni kavargás a Fideszben

Noha nem fokozták le, a szerverügyet követően súlyosan meggyengült Rogán Antal kampányfőnök (Fidesz - MPSZ) pozíciója. Ennek csak részben a botrány utáni kommunikációs zűrzavar az oka, a pártvezetés több tagjának személyes bosszúja és a Rogán iránti politikai bizalom megrendülése legalább akkora szerepet játszhat.

Zene

Zene

Nyelv, szavak nélkül - Samuel Beckett: Watt (könyv)

Miután Samuel Beckett befejezte Watt című regényét (illetve lehet, hogy csak abbahagyta, de ezt nem tudni biztosan), új művébe még angolul fogott bele, majd húzott egy vastag vonalat, és franciául folytatta, s ezen a nyelven írta a többit is, köztük a Godot-ra várva című tragikomédiát, mely világhírűvé tette.

Zene

Adjatok neki - Nickodemus: Endangered Species (lemez)

A New Yorkban élő Nickodemus (többek között a Turntables On The Hudson című parti- és kiadványsorozat atyja) egyike a legjobb ritmusérzékkel megáldott elektronikuszene-készítőknek. Lemezei hihetetlenül elevenek, frissek és ropogósak: szinte kedvünk volna beleharapni a zenébe - már ha nem volna ez valami egészen abszurd baromság.

Zene

Újra itt - nem pont ugyanaz - Sub Bass Monster (lemez)

Máté Szabolcsnak kimondottan jól áll, hogy a saját maga által eleve szűkre húzott határokon belül próbálja továbbrajzolni a valójában már négy éve függőben hagyott magyar rap- (és hiphop-) királyi karrierjét.

Zene

Nők mesélnek - Beszélő fejek, Thália (színház)

A darab címe tényleg "beszélő fejek" - de angolul (talking heads) ez (egyebek mellett) egy összenőtt szókapcsolat, magyarul meg nem. És nem is fejek beszélnek, hanem egész nők; ők mondják Alan Bennett novellaszerű monológjait. Ezek a monológok nem elképesztően jók, hanem eléggé jók, igazi (angol) szakember írta őket, a jó iparos gondosságával.

Könyv

Könyv

Életvonalak - Jogfosztástól népírtásig

Ahhoz képest, hogy milyen felfordulás kísérte tavaly a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállításának megvalósítására kiírt közbeszerzési pályázat fordulatait, a múlt héten minden különösebb hajcihő nélkül megnyílt a tárlat.

Film
Trafik
Sport

Sport

Két sima, két fordított - Téli olimpia

A téli olimpiák versenyszámainak jó része nekünk, magyaroknak problémás valamiért: a gyorskorcsolya és a síugrás monoton, a sífutás doppinggyanús, hogy a leginkább cirkuszba való, teljesen szubjektív műkorcsolyáról, mogulról és freestyle snowboardról ne is beszéljünk. Épp ezért leginkább az egyetlen igazi csapatsport, a férfijégkorong és a legklasszikusabb alpesi szám, a férfiszlalom küzdelmeire vagyunk kíváncsiak.

Tudomány

Tudomány

Aggteleki helyszínelés - A magyar hiúz nyomában

Az Északi-középhegységben követtünk egy hiúzt, hóban, forró nyomon. Egy Magyarországon élő másik nagyragadozótól, a farkastól származó lábnyomokat is találtunk, meg más állatokét is, még ha nem is közvetlenül előttünk jártak arra.

Tudomány

Kilóg a lóden - "Divatot a dolgozó nőnek!" - Válogatás az 1950-es, 1960-as évek divatrajzaiból (kiállítás)

Az 1958-ban létrehozott Modell Divatstúdió főiskolát végzett munkatársai akár úgy is érezhették, hogy a tág világ fuvallata érintette meg őket, amikor az elsők között kaptak rá lehetőséget, hogy kiszabadulva a pirospozsgás, telt és egészséges dolgozó nő köpenyes-kötényes-kezeslábasos ideájának szűk rendjéből Párizsra pillogó, lendületes, hangulatos rajzokat tárjanak a megfelelő zsűri elé.

Lélek

Lélek

A főnök füle - Munkahelyi megfigyelések

Kamerák, ellenőrzött számítógépek és grafológiai vizsgálat miatt panaszkodtak azok a munkavállalók, akik az elmúlt években - egyre növekvő számban - az adatvédelmi biztoshoz fordultak. Míg 2003-ban csak 30 ilyesfajta kifogás érkezett az ombudsman hivatalához, tavaly ennél négyszer több.

Tranzit