cyberhírek

  • .
  • 2006. november 16.

Tudomány

cyberhírek

Archívum A Google híroldalát (news.google.com) speciális keresővel bővítették ki, amellyel a 19. század elejéig kereshetünk a régi hírekben. A szolgáltatás egyelőre csak angol nyelven működik, a legtöbb jelentős angol nyelvű újság digitalizált archív tartalma elérhető.

Rajzfilmletöltés A rajzfilmek.tv címen legálisan letölthető rajzfilmek gyűjtőhelyét indította el a Minimax tévé. Klasszikus és mai rajzfilmek legális letöltését kínálja, például a Lolka és Bolka, valamint a Mézga család néhány epizódja és néhány újabb animációs film érhető el az oldalon. A szolgáltatásért emelt díjas sms-ben lehet fizetni.

Spamwikia Közösségi fejlesztésű, magyar nyelvű online enciklopédia készült a kéretlen levelekről és a levélszemétről. A Spamwikián (hu.spam.wikia.com) már 320 szócikk elérhető.

Prionok Német vegyészek két, prionellenes tulajdonságáról ismert gyógyszer összetevőiből új molekulát hoztak létre, mely az eddigieknél nagyságrenddel hatékonyabban lép fel a kergemarhakórt (BSE) és a Creutzfeldt-Jakob-betegséget is okozó káros fehérjék ellen.

Papagáj Százharminc éve kihaltnak hitt papagájfajta egyik példányát találta meg és fényképezte le Ausztráliában egy fotós. John Young Dél-Queensland egyik isten háta mögötti esőerdejében bukkant rá a madárra, amely az álarcos fügepapagájok (Cyclopsitta diophthalma) egyik alnemzetségéhez tartozik.

Ûrutazás Az indiai űrhivatal 2014-ben saját fejlesztésű űrhajóval, emberrel tervez űrutazást. Az indiai tervek között szerepel még Hold-kutatás is: 2008-ban készülnek saját rakétával Hold körüli pályára állítani egy szondát, megfigyelő műszerekkel.

Sikoly Sikoltozó telefont hozott forgalomba egy brit cég, mert csak Londonban havonta átlagosan tízezer mobiltelefont emelnek el a zsebtolvajok. A készülék női hangon kezd sikoltozni, ha illetéktelen kezekbe kerül.

Árja gyerekek találkozója A Harmadik Birodalom fajnemesítő programjában született gyerekeknek rendeztek találkozót az egykor szülőotthonnakotthont adó berlini Wernigerodében - adta hírül a mult-kor.hu történelmi portál. Az egykori Lebensborn-programban "létrehozott" gyerekek első alkalommal találkoztak egy nyilvános tanácskozáson. A Lebensborn-programot Heinrich Himmler hívta életre 1936-ban az SS keretében, "a felsőbbrendű ember nemesítésére". A háború során Norvégiára is kiterjesztették a programot, ezekben az években nagyjából 8 ezer ilyen gyerek született német otthonokban, és további 12 ezer Norvégiában. Az SS-katonák és norvég anyák utódait a háború után közmegvetés sújtotta, hat évtizedes kiközösítés és megaláztatás után tavaly csekély anyagi kárpótlásban részesültek. A német Lebensbornok többsége csak évekkel, évtizedekkel később fedezte fel származása titkát. A tanácskozáson történészek is jelen voltak, akik szerint a téma kutathatósága igen véges, hiszen az ezzel kapcsolatos dokumentumok nagyobb része vagy elveszett, vagy pedig még ma is zárolva van.

Új Windows és Office November 30-án mutatkozik be a Microsoft következő generációs operációs rendszere és irodai programcsomagja, a Windows Vista és az Office 2007. Az új operációs rendszer 2007. január 30-án kerül kiskereskedelmi forgalomba. A Windows új kiadásában háromdimenziós interfész, különleges biztonsági megoldások és beépített fájlkereső van. Hat változata lesz a szoftvernek: három üzleti, kettő otthoni használatra való, egy pedig a fejlődő országok számára készült. A Vista megjelenését eredetileg augusztusra tervezték, fejlesztése több mint öt évet vett igénybe. A magyar verzió március környékén készül el. A Microsoft lezárta az Office 2007 kódját is, a szoftver második bétáját (tesztverzióját) eddig 3,5 millióan töltötték le. Az eddigiektől teljesen eltérő kezelőfelületű Office 2007 megismerését közel ötvenezer súgócikk, harmincöt demonstrációs program és huszonnégy online tanfolyam segíti. Az összes irodai szoftver és a kapcsolódó szolgáltatások többsége elérhető lesz magyar nyelven is.

A szólásszabadság ellenségei Idén először Egyiptom is felkerült az internetes szólásszabadságot korlátozó országokat nyilvántartó listára, Nepál, Líbia és a Maldív-szigetek azonban a jelek szerint jó útra tért, ők ugyanis ezúttal kimaradtak a Reporters Sans Frontiéres (www.rsf.org) feketelistájáról - adta hírül az Index a BBC nyomán. Az RSF idén 24 órás tiltakozó akciót szervezett, és arra kérte az internetezőket, hogy szavazzanak a leggonoszabb országra. Emellett az RSF weboldalán hangüzenetet lehetett hagyni a Yahoo társalapítójának, Jerry Yangnak, a cég kínai tevékenységével kapcsolatban. Az RSF szerint ugyanis 2003-ban a Yahoo segített börtönbe juttatni egy kínai újságírót, Li Cset, aki abban volt vétkes, hogy az állami korrupciót kritizálta. Egyiptom nem webcenzúra miatt került fel a listára, hanem a blogolókkal szemben tanúsított hozzáállása miatt. Idén ugyanis három bloggert letartóztattak, miután demokratikus reformokról írtak. A szervezet szerint biztató, hogy idén három országot is levehettek a listáról. Líbiában például megállapították, hogy a helyi internetet már nem cenzúrázzák, ugyanakkor Moamer Kadhafi elnököt még mindig a szabad sajtó esküdt ellenségének tartják. A piszkos tizenháromba Fehéroroszország, Burma, Kína, Kuba, Egyiptom, Irán, Észak-Korea, Szaúd-Arábia, Szíria, Tunézia, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Vietnam tartozik.

Virtuális Föld A nagyobb amerikai városokat a Google (earth.google.com) után már a Microsoftnál (local. live.com) is bejárhatjuk a műholdképet és a számítógépes grafikát kombináló térhatású, részletes térképeken. A Microsoft fejlesztése a Live.com keresőoldalba épült be, a Virtual Earth 3D-ben térhatású hirdetések elhelyezésére is lehetőség van. A Microsoft a háromdimenziós térképet az egész világról utcaszintig el szeretné készíteni, a tervek szerint arra is lehetőség lesz, hogy a felhasználók az utcákról az üzletekbe is beléphessenek ezen a felületen, és online vásárolhassanak azokban. A Google Earth-ben már Magyarország számos településéről elérhető utcaszintű térkép, melyhez az iranymagyarorszag.hu oldalról olyan kiegészítő alkalmazást lehet letölteni, amely megmutatja a helyi nevezetességeket is. A fejlesztéseket a Google és a Microsoft is a lokális online hirdetések gyorsan bővülő piacáról kívánja fedezni.

Figyelmébe ajánljuk