Tartalom

Narancs XVIII. évf. 46. szám (2006-11-16)

Publicisztika

Publicisztika

Vágybeszéd

A politikai beszéd természeténél fogva retorikus. Nem tud másmilyen lenni. S bár retorikai irányultság tekintetében nemigen van különbség a magyar jobb- és baloldal szövegei között, azért a legnagyobb ellenzéki erő hívei és ellenlábasai nem alaptalanul érezhetik úgy, hogy a Fidesz-szólam, a Fidesz-frázis azért "valami egészen más".

Publicisztika

Zavar a fejekben (A rendőrség és a szólásszabadság)

Az október 23-án hajnalban oszlatással zárult Kossuth téri események rég feledésbe merültek már, hiszen a politikusok nap mint nap új ötletekkel jelentkeznek, hogy fenntartsák a személyük, illetve pártjuk iránti közfigyelmet. Történt azonban egy különös esemény október közepén, amely sokkal árulkodóbban mesél a rendőrség gyülekezési joggal kapcsolatos hozzáállásáról, mint a jelenlegi, "özvegyeket és gyerekeket vertek a brutális zsaruk"-féle figyelemelterelő Fidesz-tematika.

Publicisztika

Párisi Nagyirodaház (A Divatcsarnok sorsáról)

A város igényeire érzékeny, nem rövid távon hasznot csiholó ingatlanfejlesztőnek mutatkozott az Orco csoport, amikor a nyáron előállt budapesti terveivel: minőségi építészetet, világsztárokat hoz Budapestre, mozgalmas formákat a kockamonotóniába, színt a szürke tengerbe...

Publicisztika

Amit mondott, amit tett

A miniszterelnök nem értett egyet, s így a rendészeti miniszter nem írta alá Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány nyugdíjazási kérelmét.

Publicisztika

A tökéletes bűntény

Lamperth Mónikának az októberi választmányról kicsent szavai arról biztosították a szocpárt aggódó alsó és felső középkádereit, hogy ne izguljanak, az uniós fejlesztési pénzek fölötti rendelkezés őnekik marad a terrénumuk és privilégiumuk. Ez vagy így lesz, vagy nem lesz így, meglátjuk.

Egotrip

Modern Talking

Egotrip

Foto és fotó

Ha két dolog egymás mellé kerül, viselkedésük a "társ" fényében gyakran módosul. Ilyen a fizikában a gravitáció (a Föld vonz engem, én lököm a Földet), a biológiában a szimbiózis (a fa hullatja a levelét a gombának, a gomba rohasztja az avart a fának), hogy az emberi társadalomról ne is beszéljek.

Pálya a magasban

Egotrip

A magyarok a spájzban vannak

"Édesapám sohasem beszélt előre, sohasem jósolt, de amikor elutaztak Párizsba, ő is úgy érezte: nagy lehetőség előtt áll. Olimpiai bajnok lehet. Mondhatni - bár mindig szorgalmasan, lelkiismeretesen készült a meccsekre - most különös elszántsággal várta az ötkarikás játékok kezdetét. Aztán óriási csalódás lett a vége.

Külpol

Külpol

Nicaragua: Újrafényezve

Az anarchoid vörös és fekete plázapink-türkizkékké szelídült, a tenyér sem szorul már lendülő ökölbe, hanem parolába simul a vezető üzletemberekkel. Január 10. után majd kiderül, hogy Daniel Ortega valóban össze akarja-e kapcsolni a gazdasági ésszerűséget a tömeges nyomor enyhítésével, a radikális populizmus felé tájékozódik-e, vagy egyszerűen megmarad a hatalmi játékoknál.

Belpol

Belpol

Gergényi Péter nyugalmazási kérelme: Menne, ha hagynák

A fokozott politikai indulatok közepette váratlanul nyugdíjazását kérte a rendfenntartásban élenjáró, ám a rendőrség október 23-i fellépése miatt több oldalról is kritizált budapesti rendőrfőkapitány. Megfutamodott volna a fanatikusnak tartott főrendőr? Ki akarták rúgni? A pénzét féltette?

Belpol

Szerencsejátékok az interneten: Versenyszellem

Az internetes szerencsejátékkal foglalkozó cégek forgalma évi sok millárd dollár, a regisztrált játékosok száma több tízmillió szerte a világon. A virágzó üzletág azonban a legtöbb helyen ingatag talajon áll: az internetes fogadók tekintélyes hányada olyan országban él, ahol tilos - de jobb esetben is nem volna szabad - így játszaniuk.

Belpol

Energiaipari változások VI. - A távfűtés: Panelcsapda

Tavasz óta tudjuk: a lakossági gázár-kompenzáció csökkenni fog. A gázár emelése miatt a távfűtött lakásoknál legfeljebb a drágulás mértéke volt kérdéses. A Főtáv november 1-jével 8,4 százalékkal emelt, azzal pedig előre számol, hogy emiatt kevesen zárják majd a szívükbe.

Belpol

"Kirohantak csajozni" (Erő Zoltán építész az új kormányzati negyedről)

Májusban a Gyurcsány-kormány is elővette a kormányzati negyed gondolatát. A múlt héten lezárult a pályázat, melyen a helyszínekre tett javaslatokat várták. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság a Déli és a Nyugati pályaudvart, valamint a Lágymányosi hídtól délre fekvő pesti Duna-partot ajánlotta. De vajon jól sáfárkodik-e a kormány a köztulajdonnal, és számolt-e az urbanisztikai következményekkel?

Film

Film

"Született commandatore" (Michele Placido színész, filmrendező)

A Polip című sorozat hőseként vált világhírűvé. Emellett tekintélyes színházi múltja van, Luca Ronconi és Giorgio Strehler rendezéseiben a drámairodalom legnagyobbjait alakította, Petrucchiót és Macbethet, Otellót és Don Juant. A római Teatro Tor Bella Monaca alapító igazgatójaként megannyi kortárs művet visz színre. Néhány éve filmrendezőként is jelentősek a sikerei. Legújabb filmje, a Bűnügyi regény most megy a magyar mozikban. Berlinben beszéltünk vele.

Film

"...kell egyfajta rend" (Soós Nóra képzőművész)

2005-ben elnyerte a STRABAG Festészeti Díj alkotói támogatását, ekkor mutatta be első áttekintő tárlatát. Az acb Kortárs Művészeti Galériában egy teljesen új ciklust prezentál: minden kép legalább két, egymásra festett forma vagy formacsoport kompozícióján alapul.

Zene

Zene

Killing Me Softly - Michele Placido: Bűnügyi regény (film)

Are you ready, Steve? Ah ha! Andy? Yeah! Mick? Okay - ismerős? Alright fellas, let's go! Így sem: Oh, it's been gettin' so hard / Livin' with the things you do to me, ah ha/ My dreams are gettin' so strange / I'd like to tell you everythin' I see...? Egy kis gyöngyszem a méltán elfeledett Sweet együttes 1973-as Blockbusters című albumáról, a Báltermi villám. Szocialista munkaverseny a Chinn-Chapman slágergyárban - könnyű vele elkezdeni egy filmet, kort fest, hangulatot teremt, cool, ha akarom.

Zene

Bándzsi dzsámping - A nagy Sganarelle és Tsa (színház)

Itt van ez a baromi hosszú gumikötél, a fix végén (elején?), valahol a messzi ködben Moliére Don Juanja, a másikon meg Bodó Viktor az egész társulattal. Ugranak - kisebbet, nagyobbat. Vakmerés kevés van benne, inkább kíváncsi játékosság: szakad-e a kötél vagy csak nyúlik; ja, és hogy mit bír ki az a fix pont.

Zene

Új személyesség - Bak Imre-festmények, 2006 (képzőművészet)

Ha csak felületesen is, de átpásztázunk az elmúlt tíz-tizenöt év magyar festészetén, három tendenciát figyelhetünk meg: az egyik egy rurálisnak, egyszerűnek és "ügyetlennek" álcázott, szofisztikált posztkonceptualizmus, másképpen fogalmazva: speciális arte povera némi "vidékies" gesztussal, a "kívülmaradás" attitűdjével pozsgásítva, melynek narrativitása akkor is jellegzetesen kemény, ironikus és paradoxonra építő, amikor nem a jellemző installációs formában vagy assemblage-ként nyilatkozik meg, hanem például rajztanárosan affektált formába burkolózik.

Könyv

Könyv

Egy teljes élet - Litván György (1929-2006)

Tudós volt és szabadsághős. Litván Györgyöt ugyanaz a szellemi igényesség és emberi derekasság tette a huszadik századi magyar történelem egyik legkiválóbb kutatójává, mint 1956 imponálóan bátor hősévé. Pózolás és pipiskedés nélkül is meglátszott rajta, hogy nagy ember.

Trafik
Sport

Sport

Alpesi sírajt - Levi: Fut már Jelusic, a bátor

Bár lapzártánk napján (hétfőn) már Finnország egyik legmenősebb síparadicsomában, Leviben (közel ötven pálya, egy csomó közülük kivilágítható, úgy húsz felvonó - tényleg minden, amit csak el lehet képzelni) Johanna Debreczeni (tamperei karaoke-fenomén) énekel a legelegánsabb szállodában, a hétvégén egyéb természetű "nagy dolgok" is estek ott. Némi késéssel (az október végére belőtt soldeni "gleccserversenyt" elvitte a +9 ·C) elindult az alpesi sívilág-kupa idei szezonja - a női és férfi szlalom számokkal (magyarul a műlesiklással).

Tudomány

Tudomány

Dalból született (Az ibafai pipamúzeum)

Háromszobányi pipa kedvéért talán túlzás bejárni Tolnát-Baranyát. Tolna, Baranya, sőt Somogy határvidékét - ez a táj a Zselic - önmagáért járja be az ember, mert szépséges, mert változatos, meghitt és megindító az apró, részben halódó, részben lassan kirándulóhellyé alakuló falvaival, hegyvölgyeivel és a csenddel.

Tudomány

Stern-jelentés: Farkast kiált

Ismét újabb fejezetéhez érkezett a globális felmelegedés körüli tudományos és politikai vita: ezúttal egy tekintélyes brit közgazdász, Nicholas Stern tette közzé a maga riasztó előrejelzését. Stern megállapításait sokan üdvözlik, s persze számosan támadják, ahogy az már lenni szokott.

Lokál

Lokál

Koponyák a piacon: Fejpénz

Ha egy anatómiát tanuló diáknak szüksége van koponyára, megvásárolhatja valamelyik orvosi szakboltban műanyagból. Igazi emberi koponyához nem lehet hozzájutni Magyarországon, legalábbis legálisan.