cyberhírek

  • .
  • 2009. október 1.

Tudomány

Krumpligenom Nemzetközi együttműködésben elkészült a burgonya genetikai állományának leírása. Ötven kutató együttműködésével írták le a zöldség genomját, az eredmények segítségével életerősebb, nagyobb tápanyagtartalmú fajtákat szeretnének kifejleszteni. Terméketlenség Az iparosodott országok férfi népességének fokozódó terméketlensége valószínűleg a környezeti mérgekkel áll összefüggésben.
Egy európai tanulmány szerint a hormonálisan ható vegyületek károsan befolyásolják a férfi nemi működést, és a hererák kialakulásához is hozzájárulhatnak.

Látórendszer Mesterséges látórendszer prototípusát mutatták be a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói. A rendszer egy szemüvegre szerelt kamerából és egy beültethető csipből áll. Az implantátum helyettesíti a sérült ideghártyát.

Biometria DNS-mintával, háromdimenziós arcképpel, tenyérlenyomattal, hangmintával és retinalenyomattal váltaná le az ujjlenyomatos azonosítórendszert az FBI, hogy gyorsabban és megbízhatóbban tudja azonosítani a bűnözőket és terroristákat.

Vízkészlet Egy indiai űrszonda, a Chandrayaan-1 bizonyítékot talált arra, hogy a Hold felszínén jelentős mennyiségű víz található. Az áttörést jelentő felfedezést a NASA jelentette be.

Vízjég Vízjég robbant ki a felszínre néhány fiatal kráterben a Marson meteoritok becsapódásai miatt. A jég meglepően tiszta, és a marsi egyenlítőhöz sokkal közelebb mutatkozik, mint azt korábban elképzelhetőnek tartották.

Génterápia Az Egyesült Államokban megkezdték az önkéntesek toborzását az első, az Alzheimer-kór okozta elbutulás kezelését célzó génterápiás programba. A géneket két apró lyukon keresztül injektálják majd az agyba.

Egykerekű Kísérleti, önegyensúlyozó elektromos egykerekűt mutatott be a Honda Motor. Az U3-X közlekedési és szabadidős eszköz az Asimo nevű humanoid robotoknál alkalmazott egyensúlyozó berendezést használja. Az egyetlen kerék bármelyik irányban foroghat, előre, hátra, oldalt és átlósan is. A kormányzás a felsőtest döntésével történik. Az egykerekű súlya nem egészen 10 kiló, 6 kilométer per órás sebességgel haladhat. A motort lítiumionos akkumulátor hajtja, amely másfél órás töltés után egy órán keresztül képes üzemelni. A Honda szerint az egykerekű forradalmasíthatja az egyéni közlekedést.

A világ leghosszabb hídja Kilenc órába kerülne gyalog átkelni rajta, de nem építenek rá járdát. A negyven kilométeres Qatar-Bahrain Friendship Causeway hárommilliárd dollárból épül fel öt év alatt - adta hírül az Index. A világ leghosszabb hídjának építésejövőre kezdődik ela két emirátus között, a két ország közötti, jelenleg négy és fél órás autóutat 30-40 percesre fogja lerövidíteni, és becslések szerint napi 10-12 ezer jármű lesz a forgalma. Az autópálya mellett vasút is közlekedik majd rajta. A híd két kilométerrel lesz hosszabb, mint a jelenlegi csúcstartó, aLake Pontchartrain CausewayAmerikában. Egyeslistákaz 54 kilométeres thaiföldi Bang Na Expresswayt tartják a leghosszabb hídnak, bár az technikailag nem híd, hanem viadukt, hiszen nem víz felett halad.

Égboltpark Hivatalosan is benyújtották a Zselici Tájvédelmi Körzet felterjesztését a Nemzetközi Sötét Égbolt Park címre - adta hírül a Csillagászat.hu. A természetvédelmi program olyan fényszennyezésmentes területeket keres, ahonnan még szabad szemmel is láthatók a csillagok. Az akcióhoz hazai védett területek is csatlakoztak, közülük a zselici Csillagoségbolt-park szerezhet elsőként nemzetközi elismerést. A tervek szerint a Hortobágyi Nemzeti Park lesz a következő, amely hasonló, nemzetközileg is elismert védelmet nyújt a csillagos égboltnak Magyarországon.

Legális kalózoldal Az Európai Parlamentbe is bejutott svéd kalózpárt sikere nyomán gomba módra szaporodnak a nagy médiavállalatok és a jelenlegi szerzői jogrendszer ellen és az információ szabad áramlásáért küzdő kalózpártok szerte a világon. A kanadai kalózok pártja, amely az egyik legfiatalabb ezek közül, most érdekes kezdeményezéssel hívja fel magára a figyelmet: saját torrentoldaltindítanak, amivel azt akarják bebizonyítani, hogy maga a fájlcsere technológiája nem feltétlenül jár együtt a jogsértésekkel, és megfelelően kezelve hihetetlenül hatékony módszer lehet a művek terjesztésére és reklámozására. A RivetTracker technológiáját használó oldal a kalózpárt weboldalánérhető el, egyelőre elég kevés tartalommal, de a kalózok remélik, hogy ha hírük megy, a legnépszerűbb torrentoldalak közé küzdhetik fel magukat, csupa jogtiszta, a Creative Commons licenc védelme alatt álló, szabadon terjeszthető tartalommal.

Beszélő toll Az angliai Vakok Királyi Nemzeti Intézete a Mantra Lingua nevű céggel közösen olyan beszélő tollat fejlesztett ki, melynek segítségével a vakok mindennapi használati tárgyakat címkézhetnek fel, hosszabb szövegeket jegyezhetnek le, és kényelmesebben vásárolhatnak. A PenFriend nevű, toll formájú eszköz vonalkódokkal működik, amelyeket tapadós címkékre tud elhelyezni. Ha a toll hegyébe épített leolvasó érzékeli a kódot, az eszköz lejátssza a hozzá tartozó hangfájlt. Segítségével használója képes felcímkézni ételeket, ruhákat, személyes dokumentumokat vagy bármilyen használati tárgyat. Az eszköz több mint hetvenórányi hangfelvételt képes tárolni.

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.