cyberhírek

  • .
  • 2009. október 1.

Tudomány

Krumpligenom Nemzetközi együttműködésben elkészült a burgonya genetikai állományának leírása. Ötven kutató együttműködésével írták le a zöldség genomját, az eredmények segítségével életerősebb, nagyobb tápanyagtartalmú fajtákat szeretnének kifejleszteni. Terméketlenség Az iparosodott országok férfi népességének fokozódó terméketlensége valószínűleg a környezeti mérgekkel áll összefüggésben.
Egy európai tanulmány szerint a hormonálisan ható vegyületek károsan befolyásolják a férfi nemi működést, és a hererák kialakulásához is hozzájárulhatnak.

Látórendszer Mesterséges látórendszer prototípusát mutatták be a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói. A rendszer egy szemüvegre szerelt kamerából és egy beültethető csipből áll. Az implantátum helyettesíti a sérült ideghártyát.

Biometria DNS-mintával, háromdimenziós arcképpel, tenyérlenyomattal, hangmintával és retinalenyomattal váltaná le az ujjlenyomatos azonosítórendszert az FBI, hogy gyorsabban és megbízhatóbban tudja azonosítani a bűnözőket és terroristákat.

Vízkészlet Egy indiai űrszonda, a Chandrayaan-1 bizonyítékot talált arra, hogy a Hold felszínén jelentős mennyiségű víz található. Az áttörést jelentő felfedezést a NASA jelentette be.

Vízjég Vízjég robbant ki a felszínre néhány fiatal kráterben a Marson meteoritok becsapódásai miatt. A jég meglepően tiszta, és a marsi egyenlítőhöz sokkal közelebb mutatkozik, mint azt korábban elképzelhetőnek tartották.

Génterápia Az Egyesült Államokban megkezdték az önkéntesek toborzását az első, az Alzheimer-kór okozta elbutulás kezelését célzó génterápiás programba. A géneket két apró lyukon keresztül injektálják majd az agyba.

Egykerekű Kísérleti, önegyensúlyozó elektromos egykerekűt mutatott be a Honda Motor. Az U3-X közlekedési és szabadidős eszköz az Asimo nevű humanoid robotoknál alkalmazott egyensúlyozó berendezést használja. Az egyetlen kerék bármelyik irányban foroghat, előre, hátra, oldalt és átlósan is. A kormányzás a felsőtest döntésével történik. Az egykerekű súlya nem egészen 10 kiló, 6 kilométer per órás sebességgel haladhat. A motort lítiumionos akkumulátor hajtja, amely másfél órás töltés után egy órán keresztül képes üzemelni. A Honda szerint az egykerekű forradalmasíthatja az egyéni közlekedést.

A világ leghosszabb hídja Kilenc órába kerülne gyalog átkelni rajta, de nem építenek rá járdát. A negyven kilométeres Qatar-Bahrain Friendship Causeway hárommilliárd dollárból épül fel öt év alatt - adta hírül az Index. A világ leghosszabb hídjának építésejövőre kezdődik ela két emirátus között, a két ország közötti, jelenleg négy és fél órás autóutat 30-40 percesre fogja lerövidíteni, és becslések szerint napi 10-12 ezer jármű lesz a forgalma. Az autópálya mellett vasút is közlekedik majd rajta. A híd két kilométerrel lesz hosszabb, mint a jelenlegi csúcstartó, aLake Pontchartrain CausewayAmerikában. Egyeslistákaz 54 kilométeres thaiföldi Bang Na Expresswayt tartják a leghosszabb hídnak, bár az technikailag nem híd, hanem viadukt, hiszen nem víz felett halad.

Égboltpark Hivatalosan is benyújtották a Zselici Tájvédelmi Körzet felterjesztését a Nemzetközi Sötét Égbolt Park címre - adta hírül a Csillagászat.hu. A természetvédelmi program olyan fényszennyezésmentes területeket keres, ahonnan még szabad szemmel is láthatók a csillagok. Az akcióhoz hazai védett területek is csatlakoztak, közülük a zselici Csillagoségbolt-park szerezhet elsőként nemzetközi elismerést. A tervek szerint a Hortobágyi Nemzeti Park lesz a következő, amely hasonló, nemzetközileg is elismert védelmet nyújt a csillagos égboltnak Magyarországon.

Legális kalózoldal Az Európai Parlamentbe is bejutott svéd kalózpárt sikere nyomán gomba módra szaporodnak a nagy médiavállalatok és a jelenlegi szerzői jogrendszer ellen és az információ szabad áramlásáért küzdő kalózpártok szerte a világon. A kanadai kalózok pártja, amely az egyik legfiatalabb ezek közül, most érdekes kezdeményezéssel hívja fel magára a figyelmet: saját torrentoldaltindítanak, amivel azt akarják bebizonyítani, hogy maga a fájlcsere technológiája nem feltétlenül jár együtt a jogsértésekkel, és megfelelően kezelve hihetetlenül hatékony módszer lehet a művek terjesztésére és reklámozására. A RivetTracker technológiáját használó oldal a kalózpárt weboldalánérhető el, egyelőre elég kevés tartalommal, de a kalózok remélik, hogy ha hírük megy, a legnépszerűbb torrentoldalak közé küzdhetik fel magukat, csupa jogtiszta, a Creative Commons licenc védelme alatt álló, szabadon terjeszthető tartalommal.

Beszélő toll Az angliai Vakok Királyi Nemzeti Intézete a Mantra Lingua nevű céggel közösen olyan beszélő tollat fejlesztett ki, melynek segítségével a vakok mindennapi használati tárgyakat címkézhetnek fel, hosszabb szövegeket jegyezhetnek le, és kényelmesebben vásárolhatnak. A PenFriend nevű, toll formájú eszköz vonalkódokkal működik, amelyeket tapadós címkékre tud elhelyezni. Ha a toll hegyébe épített leolvasó érzékeli a kódot, az eszköz lejátssza a hozzá tartozó hangfájlt. Segítségével használója képes felcímkézni ételeket, ruhákat, személyes dokumentumokat vagy bármilyen használati tárgyat. Az eszköz több mint hetvenórányi hangfelvételt képes tárolni.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!