cyberhírek

  • .
  • 2009. október 1.

Tudomány

Krumpligenom Nemzetközi együttműködésben elkészült a burgonya genetikai állományának leírása. Ötven kutató együttműködésével írták le a zöldség genomját, az eredmények segítségével életerősebb, nagyobb tápanyagtartalmú fajtákat szeretnének kifejleszteni. Terméketlenség Az iparosodott országok férfi népességének fokozódó terméketlensége valószínűleg a környezeti mérgekkel áll összefüggésben.
Egy európai tanulmány szerint a hormonálisan ható vegyületek károsan befolyásolják a férfi nemi működést, és a hererák kialakulásához is hozzájárulhatnak.

Látórendszer Mesterséges látórendszer prototípusát mutatták be a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói. A rendszer egy szemüvegre szerelt kamerából és egy beültethető csipből áll. Az implantátum helyettesíti a sérült ideghártyát.

Biometria DNS-mintával, háromdimenziós arcképpel, tenyérlenyomattal, hangmintával és retinalenyomattal váltaná le az ujjlenyomatos azonosítórendszert az FBI, hogy gyorsabban és megbízhatóbban tudja azonosítani a bűnözőket és terroristákat.

Vízkészlet Egy indiai űrszonda, a Chandrayaan-1 bizonyítékot talált arra, hogy a Hold felszínén jelentős mennyiségű víz található. Az áttörést jelentő felfedezést a NASA jelentette be.

Vízjég Vízjég robbant ki a felszínre néhány fiatal kráterben a Marson meteoritok becsapódásai miatt. A jég meglepően tiszta, és a marsi egyenlítőhöz sokkal közelebb mutatkozik, mint azt korábban elképzelhetőnek tartották.

Génterápia Az Egyesült Államokban megkezdték az önkéntesek toborzását az első, az Alzheimer-kór okozta elbutulás kezelését célzó génterápiás programba. A géneket két apró lyukon keresztül injektálják majd az agyba.

Egykerekű Kísérleti, önegyensúlyozó elektromos egykerekűt mutatott be a Honda Motor. Az U3-X közlekedési és szabadidős eszköz az Asimo nevű humanoid robotoknál alkalmazott egyensúlyozó berendezést használja. Az egyetlen kerék bármelyik irányban foroghat, előre, hátra, oldalt és átlósan is. A kormányzás a felsőtest döntésével történik. Az egykerekű súlya nem egészen 10 kiló, 6 kilométer per órás sebességgel haladhat. A motort lítiumionos akkumulátor hajtja, amely másfél órás töltés után egy órán keresztül képes üzemelni. A Honda szerint az egykerekű forradalmasíthatja az egyéni közlekedést.

A világ leghosszabb hídja Kilenc órába kerülne gyalog átkelni rajta, de nem építenek rá járdát. A negyven kilométeres Qatar-Bahrain Friendship Causeway hárommilliárd dollárból épül fel öt év alatt - adta hírül az Index. A világ leghosszabb hídjának építésejövőre kezdődik ela két emirátus között, a két ország közötti, jelenleg négy és fél órás autóutat 30-40 percesre fogja lerövidíteni, és becslések szerint napi 10-12 ezer jármű lesz a forgalma. Az autópálya mellett vasút is közlekedik majd rajta. A híd két kilométerrel lesz hosszabb, mint a jelenlegi csúcstartó, aLake Pontchartrain CausewayAmerikában. Egyeslistákaz 54 kilométeres thaiföldi Bang Na Expresswayt tartják a leghosszabb hídnak, bár az technikailag nem híd, hanem viadukt, hiszen nem víz felett halad.

Égboltpark Hivatalosan is benyújtották a Zselici Tájvédelmi Körzet felterjesztését a Nemzetközi Sötét Égbolt Park címre - adta hírül a Csillagászat.hu. A természetvédelmi program olyan fényszennyezésmentes területeket keres, ahonnan még szabad szemmel is láthatók a csillagok. Az akcióhoz hazai védett területek is csatlakoztak, közülük a zselici Csillagoségbolt-park szerezhet elsőként nemzetközi elismerést. A tervek szerint a Hortobágyi Nemzeti Park lesz a következő, amely hasonló, nemzetközileg is elismert védelmet nyújt a csillagos égboltnak Magyarországon.

Legális kalózoldal Az Európai Parlamentbe is bejutott svéd kalózpárt sikere nyomán gomba módra szaporodnak a nagy médiavállalatok és a jelenlegi szerzői jogrendszer ellen és az információ szabad áramlásáért küzdő kalózpártok szerte a világon. A kanadai kalózok pártja, amely az egyik legfiatalabb ezek közül, most érdekes kezdeményezéssel hívja fel magára a figyelmet: saját torrentoldaltindítanak, amivel azt akarják bebizonyítani, hogy maga a fájlcsere technológiája nem feltétlenül jár együtt a jogsértésekkel, és megfelelően kezelve hihetetlenül hatékony módszer lehet a művek terjesztésére és reklámozására. A RivetTracker technológiáját használó oldal a kalózpárt weboldalánérhető el, egyelőre elég kevés tartalommal, de a kalózok remélik, hogy ha hírük megy, a legnépszerűbb torrentoldalak közé küzdhetik fel magukat, csupa jogtiszta, a Creative Commons licenc védelme alatt álló, szabadon terjeszthető tartalommal.

Beszélő toll Az angliai Vakok Királyi Nemzeti Intézete a Mantra Lingua nevű céggel közösen olyan beszélő tollat fejlesztett ki, melynek segítségével a vakok mindennapi használati tárgyakat címkézhetnek fel, hosszabb szövegeket jegyezhetnek le, és kényelmesebben vásárolhatnak. A PenFriend nevű, toll formájú eszköz vonalkódokkal működik, amelyeket tapadós címkékre tud elhelyezni. Ha a toll hegyébe épített leolvasó érzékeli a kódot, az eszköz lejátssza a hozzá tartozó hangfájlt. Segítségével használója képes felcímkézni ételeket, ruhákat, személyes dokumentumokat vagy bármilyen használati tárgyat. Az eszköz több mint hetvenórányi hangfelvételt képes tárolni.

Figyelmébe ajánljuk