Idén már 86 napon volt másfél fokkal melegebb az ideálisnál

  • narancs.hu
  • 2023. október 7.

Tudomány

Nem a közérzetünkön, hanem a bolygó állapotán ront a soha nem látott tempójú melegedés.

A 2023-as év eddigi napjainak körülbelül egyharmadában a globális átlaghőmérséklet legalább 1,5 fokkal magasabb volt, mint az iparosodás előtti szint – írja a BBC. Összesen 86 olyan nap volt, ami túlment ezen a határétéken, idén rádásul már nemcsak rövid időszakokra történt ez meg, hanem tulajdonképpen állandósult.

Az újság szerint még a tudósokat is aggasztja, milyen tempóban lépi át a világ ezt a másfél fokos felmelegedési küszöböt, miközben elvileg az éghajlatváltozás legkárosabb hatását kerülhetnénk el azzal, ha a mutató alatt tudunk maradni.

Ehhez képest 2023 minden valószínűség szerint a legmelegebb év lesz, a szeptember például már rekordot is döntött, de az előrejelzések szerint 2024 még keményebb lesz.

Az éghajlatváltozás játszott döntő szerepet a líbiai áradásokban, amelyben tízezernél is többen haltak meg. Az antarktiszi jégtakaró vékonyodása is egyértelmű jel, ahogyan az óceánok átlagosnál magasabb hőmérséklete is.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk