Karikó Katalin az év hősei között a Time-nál

  • narancs.hu
  • 2021. december 13.

Tudomány

Az amerikai magazin négy kutató munkáját ismeri el ezzel a címmel. 

A koronavírus elleni vakcinát kifejlesztő tudósok – Kizzmekia Corbett, Barney Graham, Karikó Katalin és Drew Weissman – 2021 hősei a Time szerint.

Az amerikai magazin 1927 óta mindig megválasztja az év emberét – ez a cím most Elon Muskot illeti –, és év végén mindig megemlékezik a legjelentősebb személyes teljesítményekről és fontos eseményekről.

 

Az év hőseiről szóló írásban arról van szó, nem lehet tudni biztosan, honnan jött a Covid–19 vírus, hogyan került denevérről olyan állatra, amelyet eladtak a piacon, esetleg már tényleg tanulmányozták a vuhani laborban, és kicsúszott a kutatók kezéből. Azt azonban tudni lehetett, miután elkezdett terjedni, hogy milyen tulajdonságai vannak, és a természete nem volt teljesen ismeretlen a tudomány előtt. A Time a védőoltást kidolgozó négy kutató életrajzát is részletezi, elsőként Karikó Katalinét,  bemutatva, hogyan lett belőle a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, biokémikus, az RNS kutatásának elkötelezettje.

A magazin kiemeli, hogy a négy tudós munkája a koronavírus elleni vakcina kifejlesztése mellett azért is fontos, mert az mRNS-technológia nagy lökést adott az orvostudomány fejlődésének.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk