Kásleréknak megvan a DNS, amivel azonosítani tudják a Hunyadiakat

  • narancs.hu
  • 2021. február 6.

Tudomány

Egy lépéssel közelebb Kásler álmának megvalósításához. 

"A Hunyadiak archeogenetikai kutatásának új eredményei" címmel adott ki közleményt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amelyben arról számolnak be, hogy sikeresen kinyerték a DNS-t Mátyás törvénytelen fiának, illetve az ő fiának csontjaiból. 

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter legújabb projektje ugyanis "Mátyás király összerakása", hogy aztán méltó módon temessék újra esetleg egy királyi panteonba. Azt azonban nem nagyon tudni, hogy például a székesfehérvári királyi bazilikában, vagy más temetkezési helyen melyikek Mátyás csontjai, ezért volt szükség először a DNS kinyerésére Mátyás feltételezett utódainak csontjaiból. 

A horvátországi Lepoglava gótikus stílusú pálos kolostorát egykoron Corvin János, I. (Hunyadi) Mátyás magyar király törvénytelen fia építtette át és alakíttatta a török elleni védekezésre is alkalmas erődtemplommá. A sírboltban elvileg nemcsak az ő, hanem a Hunyadi-ház ténylegesen utolsó fiági leszármazottja, a legfeljebb 6 esztendőt megélt (apját alig túlélő) Corvin Kristóf csontvázát is megtalálták. 

A minisztérium közleménye szerint a lepoglavai pálos kolostor főoltára előtti sírból vett csontmintákból a sikeres DNS kinyerése után a Magyarságkutató Intézet szakértői meghatározták az egyénekre jellemző Y-STR DNS profilt (vagyis az apai ágon öröklődő Y-kromoszómás DNS-profilt), ami a két mintában megegyezik.

A közlemény szerint ez az eredmény a történeti adatokat megerősítve azt jelenti, hogy a genetikai adatok is az apa-fiú leszármazást mutatják, ami szerintük bizonyítja, hogy a sírokban valóban Mátyás király természetes fia és unokája, Corvin János és Corvin Kristóf nyugszik.

"Ezzel meghatározásra került az a DNS (genetikai) profil, amivel a Hunyadiak valamennyi felmenőjét és leszármazóját azonosítani tudjuk"

- közölte a tárca. 

Hogy mi lehet mindezzel Kásler Miklós célja, illetve hogy milyen nehézségei is lehetnek a projektnek, arról a friss Magyar Narancsban is olvashatnak! 

Hunyadnak karjai

Komoly visszhangot váltott ki, amikor az emberi erőforrások minisztere nemrég a Magyarságkutató Intézet archeogenetikus szakértői kíséretében felkereste az utolsó Hunyadi-leszármazottak sírját. Ehhez a horvátországi Varaždin (Varasd) közelében található Lepoglaváig kellett utaz­nia: a település gótikus stílusú pálos kolostorát egykoron Corvin János, I. (Hunyadi) Mátyás magyar király törvénytelen fia építtette át és alakíttatta a török elleni védekezésre is alkalmas erődtemplommá.

Figyelmébe ajánljuk