Szétválasztott sziámi ikrek: Rabeya már beszél, Rukaya vírusos lázzal küzd

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 14.

Tudomány

A magyar orvoscsapat jelenleg is Dakkában van a kicsikkel.

Mint arról beszámoltunk, augusztus elején magyar orvosok hajtottak végre bonyolult szétválasztó műtétet egy fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpáron.

Magyar orvosok választottak szét a fejüknél összenőtt sziámi ikreket

A műtét sikerült, Rabeya és Rukaya állapota stabil. Sikeresen szétválasztották a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvosai a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket - közölte az alapítvány pénteken az MTI-vel.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány közleményében azt írja, az egyik kislány, Rabeya, az augusztus 1-jén és 2-án végzett maratoni műtét után 5 nappal magához tért, mozgatja a végtagjait, felismeri édesanyját, figyeli a környezetét. A gyermek azóta egész mondatokban beszél, mosolyog és szájon át eszik.

Testvére, Rukaya viszont speciális vírusos lázzal küzd, így állapota kritikus. "Mivel a paraméterei és leletei problémát jeleztek az utóbbi napokban, orvosaink tesztet végeztek nála, mely pozitív eredményt mutatott. A következő napokban valószínűleg kiderül a fertőzés kimenetele, addig sajnos életveszélyről beszélhetünk" - írja az alapítvány.

A fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának koordinátora, Dr. Pataki Gergely, a végső szétválasztást vezető Dr. Csókay András, illetve aneszteziológiai team vezetője, Dr. Csapody Marcell jelenleg is Dakkában van a kicsikkel.

Figyelmébe ajánljuk