Szijjártó: újabb űrkutatási megállapodást kötött a kormány

  • narancs.hu
  • 2021. november 16.

Tudomány

Határ a csillagos ég.

A magyar kormány újabb stratégiai megállapodást kötött az űrkutatási együttműködésről, ezúttal a világ egyik vezető űripari vállalatának számító, francia-olasz Thales Alenia Space-szel – jelentette be az MTI beszámolója szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a franciaországi Cannes-ban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a megállapodás keretében közös kutatás-fejlesztési projekteket indítanak, illetve a cég biztosítani fogja magyar űripari szakemberek képzését, valamint segít a magyar vállalatoknak abban, hogy részt vegyenek Európa, sőt a világ legnagyobb műholdprogramjaiban. Szijjártó rámutatott, hogy a Nemzetközi Űrállomáson található eszközök mintegy fele a Thales Alenia Space-től származik, s minden három repülőgépből kettőben ott vannak a cég megoldásai.

Szijjártó elmondta: az űripar a magyar gazdaság egyik kitörési pontja, ezért fontos a szektor további fejlesztése.

„A program kibővítése segít a magyar gazdaság gyors újraindulásában, és növekedési ütemének hosszú távú fenntartásában, továbbá abban, hogy a magyar gazdaság hozzáadott értéke, technológiai színvonala tartósan magas legyen” – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátéve, hogy ez az irány nem előzmény nélküli, ugyanis bár kevesek előtt ismert, már mostanra is „nagyon komoly kapacitások és szaktudás” halmozódott fel Magyarországon az űrkutatás és az űripar tekintetében. Több magyar vállalat is részt vesz fontos űripari projektekben és fejlesztésekben, így számos, Föld körül keringő műhold hordoz magyar technológiát, például a szigetelés terén – fogalmazott Szijjártó Péter.

Az elmúlt időszakban felpörgött a magyar űrkutatással kapcsolatos fejlesztések területe. Az űrhajósprogramra majdnem 30 milliárd forintot költ a kormány és legkésőbb 2025-ig magyar űrhajóst szeretnének az űrbe juttatni. A Hunor (Hungarian to Orbit) nemzeti űrhajósprogramra jelenleg is várják a jelentkezéseket a hunor.gov.hu oldalon – a határidő január 31. Mint Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa november elején erről beszámolt: elvárás a felsőfokú végzettség, a mesterdiploma viszont csupán előnyt jelenthet. Szükséges még a műszaki, természettudományos szakmai tapasztalat, a pszichés terhelhetőség, felsőfokú angoltudás, és a jelentkező legfeljebb 40 éves lehet.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk