Tiltani kell-e a szoláriumot - A bőr nem felejt

  • Gergely Zsófia
  • 2009. július 30.

Tudomány

A bőrrák veszélye miatt megtiltotta a kiskorúak szoláriumozását a német parlament. A magyar bőrgyógyászok buzgón helyeselnek, a szoláriumüzemeltetők állítják, hogy hozzájuk nem nagyon járnak tinédzserek. Az egészségügyi tárca dolgozik egy rendeleten, de az csak a szoláriumozók informálását teszi kötelezővé.
A bőrrák veszélye miatt megtiltotta a kiskorúak szoláriumozását a német parlament. A magyar bőrgyógyászok buzgón helyeselnek, a szoláriumüzemeltetők állítják, hogy hozzájuk nem nagyon járnak tinédzserek. Az egészségügyi tárca dolgozik egy rendeleten, de az csak a szoláriumozók informálását teszi kötelezővé.

Németországban tilos a szoláriumozás a 18 éven aluliaknak - így döntött nagy többséggel a német parlament alsóháza június végén. A korhatárhoz kötött teljes tilalmat azzal indokolták, hogy a rendszeres szoláriumhasználat fokozza a bőrrák kockázatát, különösen a gyerekeknél, illetve a fiataloknál. Az egyik német bőrgyógyásztársaság adatai szerint ugyanis a szolárium roppant népszerű a német fiatalok körében: több mint négymillió 18 év alatti barnul rendszeresen a mesterséges fénynél. Eközben a 35 év alatti szoláriumozók körében 75 százalékkal magasabb a leginkább halált okozó bőrrák, a melanoma kialakulásának a veszélye. A Bundestag honlapján található háttéranyagok szerint azért kellett törvénybe iktatni a szoláriumokra vonatkozó szabályokat, mert az eddigi "önkorlátozás" nem jött be, a stúdiók elenyésző része volt hajlandó akár csak tájékoztatást adni a szolárium hatásairól. Ezentúl nincs választásuk: a kiskorúakat nem engedhetik be, figyelemfelhívó anyagokat kell kihelyezniük, a személyzetnek szaktudással kell rendelkeznie, a gépeket pedig időszakosan felülvizsgálják.

Daganatok

"Maximálisan egyetértek a németországi tilalommal, ami egyébként nem egyedülálló, Angliában is korlátozzák a fiatalok szoláriumba járását, ahogy Ausztráliában is" - mondta Kohán József bőrgyógyász szakorvos. (A német háttéranyag szerint hasonló korlátozás van Finnországban, Svédországban, Spanyolországban, Portugáliában is, az Egyesült Államok több államában pedig már régóta tilos a kiskorúak szoláriumozása.)

Kohán szerint a bőr "nem felejt", ezért különösen veszélyes, ha a gyerekek vékonyabb, a sugárzásra fogékonyabb bőre ki van téve káros hatásoknak. "A szolárium sugárzása ötször erősebb a Napénál, ráadásul nagyon közelről, 20-30 centiméterről" - tette hozzá. A nemzetközi adatok alapján a bőrrákos betegek száma tízévente megduplázódik, de Kohánnak nincs szüksége statisztikára: szegedi magánpraxisában egyértelműen érezhetőek a változások, a betegségek típusában és a páciensek életkorában is. "Régen például csak arcon, fejen előforduló basaliomával (Az egyik leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat - a szerk.) volt dolgom, és a betegek túlnyomó része idős volt, most 30-40 éves emberek törzséről kell leoperálni a daganatokat - mondta. Majd hozzátette: "A német példa után talán más országok egészségügyi kormányzatai is felelősen végiggondolják, nem kellene-e hasonló lépéseket tenni."

A bőrgyógyász szerint pánikkeltésre nincs szükség, mert a természetes napfény - mértékkel - éppen hogy csökkenti más rákbetegségek kockázatát, mivel hozzájárul a szervezet D-vitamin-termeléséhez. "Egyszerűen meg kellene nézni, hogy működik ez az állatvilágban vagy a természeti népeknél: 11 és 15 óra között elbújnak, illetve nem mennek a napra" - mondta.

Az Egészségügyi Minisztérium egészségpolitikai szakállamtitkára, Medgyaszai Melinda kérdésünkre elmondta: racionális, de túl drasztikus megoldásnak tartja az új német szabályozást. "Ezzel Németországban elvágták ugyan a problémát, de látni kell, hogy a kérdésnek két oldala van: igaz, hogy az UV-B sugárzás miatt fennáll a rosszindulatú daganatok veszélye, viszont a szervezetnek a napfény teljes spektrumára szüksége van a vitaminhiányos állapot elkerüléséhez, ráadásul a barna bőrt egészségesnek, ezért szépnek tartjuk. Ezért inkább az egyensúlyt kellene megtalálni" - magyarázta.

"Bármit viszünk túlzásba, az árt" - szögezte le a szakállamtitkár, aki szerint nincs gond a szoláriumba járással, ha valaki ezt "megfelelő módon és mértékkel" teszi. Ennek ellenére a minisztériumban jelenleg készül egy rendelet a kozmetikai szolgáltatások közegészségügyi szabályairól, amelynek egyik melléklete kifejezetten a szoláriumokra vonatkozik majd. Mint megtudtuk, a várhatóan őszszel hatályba lépő jogszabályban tájékoztatási kötelezettséget írnak elő, kötelező lesz informálni a szoláriumokban a vendégeket például a lehetséges veszélyekről vagy az ajánlott éves mennyiségről. "Nem a tiltásra, hanem a tájékoztatásra helyezzük a hangsúlyt" - mondta a szakállamtitkár, aki szerint tinédzsereknél ez sokkal hatásosabb lehet, mint a német szigor, mert a "tiltás inkább felbiztatná őket".

A tájékoztatás mindenképpen hasznos lenne: csak az interneten számtalan, kifejezetten a barnulással, szoláriumozással kapcsolatos információ jelenik meg nap mint nap, és ezekből világosan kiderül, hogy az emberek többségének fogalma sincs arról, hogyan lehet veszélyek nélkül barnulni. Népszerű internetes fórumokon a barna bőr szerelmesei egészen hajmeresztő érvek - kifejezetten gyógyít; kevesebb időt vesz igénybe - alapján körömszakadtáig védelmezik a szoláriumozást, az óvatosabbak arra hivatkoznak, hogy a "megváltozott Nap" miatt napjainkban már jobb a műfény, míg ellenzői szerint szoláriumozás és napozás helyett mindenki inkább rákszűrésre menjen. A "napfény vagy szolárium" témájú topikokban - bár mindenféle vélemény képviselteti magát - többségben vannak azok, akik a szoláriumra szavaznak, és ezt legtöbben azzal az elterjedt vélekedéssel támasztják alá, hogy a szolárium más, kevésbé ártalmas UV sugárzást jelent, mint a napfény.

"Ez azonban tévhit - tudtuk meg Remenyik Évától, a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának igazgatójától, a Magyar Dermatológiai Társulat alelnökétől. - A szoláriumozás ideológiája valamikor valóban az volt, hogy a káros, daganatkeltő UV-B sugarak mellőzésével ezeknél az UV-A sugarakat alkalmazzák - mondta. - Később viszont bizonyították, hogy ez több szempontból sántít: egyrészt az UV-A sugárzásnak is van daganatkeltő, bőrt öregítő mellékhatása, még ha nem is rögtön jelentkezik, mint az azonnali leégést okozó UV-B, másrészt a szoláriumok kellő barnító hatásához szükség van az UV-B fénytartományra is. Orvosi-bőrgyógyászati szempontból ezért mind a szolárium, mind a napozás kifejezetten ellenjavallt a 18 év alattiaknak, daganatkeltő hatása miatt. Nem azt mondom, hogy egyáltalán nem lehet napra menni, ugyanakkor a mi égövünkön már az bőven elegendő a napozás mellett sokszor érvként felhozott D-vitamin-képzéshez, ha csak az alkart negyed órán át éri a fény" - magyarázta.

A debreceni bőrklinika vezetője klinikai vizsgálatokra hivatkozott, melyek kimutatták: a bőrdaganatok, így a melanoma kialakulásánál a gyerekkorban elszenvedett napsugárzás és főként a leégés fokozott rizikót jelent, még ha ebben más faktorok - genetika, bőrszín - is közrejátszanak. Ráadásul kevesen tudják, hogy a sugárdózis az ember élete során összeadódik, így gyerekkortól kezdődően már egész fiatal korra kialakulhat a megbetegedés. "Nem véletlen, hogy egyre fiatalabbaknál, már a 30-40 éves korosztálynál diagnosztizálnak bőrdaganatot, de az orvostudomány tud gyerekkori megbetegedésekről is" - mondta Remenyik, aki szerint azért különösen aggasztó a melanomás betegségek számának növekedése, mert ez az egyik olyan pigmentsejtekből kiinduló daganat, amely ellenálló képessége miatt kemoterápiával alig gyógyítható, és könnyen áttéteket képezhet.

Magyarországon a 18 év alattiak szoláriumhasználatáról kevés az adat - erre vonatkozóan az egészségügyi tárcát is hiába kérdeztük -, de a debreceni klinikán jelenleg folyik egy helyi vizsgálat, amely ezt is érinti. Az általános és középiskolások körében - az iskolaorvosok bevonásával - végzett kérdőíves felmérésből az mindenesetre kiderült, hogy a 16 éves korosztályból minden tizedik tini jár szoláriumba. "A szolárium üzlet, esztétikailag pedig jelenleg a barna bőr a divat" - jegyezte meg Remenyik Éva, aki szerint ezért az egyetlen megoldás a figyelemfelhívás, annak tudatosítása a fiatalokban, hogy hova vezet a fokozott fényterhelés.

Bebronzosodik

"Tagjaink részére eljuttatott tájékoztató anyagainkban mi már évek óta azt közöljük, hogy 18 éven aluliaknak és érzékeny bőrűeknek nem javasolt a szolárium használata - reagált a német tiltással kapcsolatos kérdésünkre Mató Erzsébet, a Magyar Szolárium Egyesület szóvivője, aki szerint így ők hiteles információkat közvetítenek. - De a megfelelő szoláriumozási kultúra kialakulásához az is kell, hogy a szoláriumozók is betartsák a szabályokat" - tette hozzá.

Az egyik - szintén az egyesülethez tartozó - szoláriumcsöveket forgalmazó cég munkatársa névtelenséget kérve nyilatkozott. Szerinte a szakmai szervezet álláspontja elővigyázatosságból alakult ki, ugyanis nem szeretnék, ha meggyűlne a bajuk a szülőkkel. Azonban ennek szerinte nincs túl nagy jelentősége, mert Németországgal ellentétben nálunk nem jellemző, hogy egészen fiatalok járnának szoláriumba: "A célközönség 95 százaléka a 17-40 éves korosztályból kerül ki, így az sem okozna bevételkiesést, ha korosztályos tilalmat vezetnének be."

A szoláriumozáshoz használt kozmetikumok gyártásával és fejlesztésével foglalkozó HighCosm szakgyógyszerésze, Kelen Ákos szerint sem az életkor alapján megszabott tilalmak a célravezetők. "Az ész nélküli szolárium-használatot kell megelőzni, főként helyes és jóval szélesebb körű tájékoztatással, hiszen egy 19 éves ugyanúgy tönkreteheti a bőrét, mint egy 17 és fél éves." Szerinte a pártatlan tájékoztatás azért is fontos, mert a bőrgyógyászok úgy riogatnak a szolárium ártalmas hatásaival, hogy közben az előnyeit meg sem említik. "A racionális szoláriumozásnak számos bizonyított, kedvező hatása is van, például a bőr felkészítése a nyári UV sugárzásra" - mondta.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy a kis stúdióknak sokszor nem érdekük, hogy törődjenek a szoláriumok használatára vonatkozó szakmai ajánlásokkal, és nem küldik el azokat sem, akiknek bőrtípusuk alapján nem ajánlott a mesterséges UV fénnyel történő barnulás. "Félő, hogy ezek a biciklitárolókból átalakított üzletek ugyanúgy nem fogják betartani a kötelező tájékoztatás szabályát sem" - reagált a készülő magyar szabályozás hírére Kelen. Szerinte ezért kötelező tanfolyamon kellene képezni a szoláriumstúdiók munkatársait, hogy a bőrvédelemről, szoláriumhasználatról informálni tudják a vendégeket.

Több fővárosi szoláriumstúdiót felkerestünk, kivétel nélkül mindenhol azt állították, hogy kellőképpen kioktatják a vendégeket. Egy éjjel-nappal nyitva tartó szalonban viszont elismerték, hogy a tájékoztatás a bőrt érő sugárzás veszélyei helyett inkább arra terjed ki, hogy a különféle gépek közül melyik mit tud. "A nagyon fehér bőrűeket persze figyelmeztetjük, nekünk sem érdekünk, hogy pecsenyére égjenek" - jegyezte meg az egyik szolárium munkatársa. Mindössze egy helyen hallottak arról, hogy Németországban 18 év alattiaknak tilos lesz a szolárium, de sehol sem értettek egyet a korlátozással, mondván, a legfiatalabb vendégek középiskolások, ők pedig "már el tudják dönteni, mit akarnak". Miközben a kinti hőség ellenére folyamatosan érkeztek a vendégek, az egyik budai stúdió csokibarna alkalmazottja viszont azt mesélte: több mint egy évtizede, 13 éves kora óta jár szoláriumba, az ismerős fodrászüzletbe beállított gépen kezdte, ma pedig a munkatársaknak járó ingyenidőben barnul. "Minden évben elmegyek anyajegyszűrésre, és kutya bajom" - jelentette ki.

Az összes felkeresett stúdióban megerősítették, hogy a vendégek többsége meg van győződve arról, hogy a szolárium kevésbé ártalmas, mint a napozás, sokan pedig pont így akarják felkészíteni a bőrüket a napfényre. Tapasztalatuk szerint a vendégek nincsenek tisztában azzal a bőrgyógyászok által hangoztatott ténnyel sem, hogy a leégés már fokozott rizikót jelent. "Sokan kifejezetten szeretik, ha a cső picit pirít, vannak is kifejezetten ilyen, úgynevezett XXXL típusú gépek" - mondták az egyik helyen. Ekkor ugyanis a szoláriumban szerzett pirosasbarna szín másnapra "szépen bebronzosodik" - magyarázta a szolárium készséges alkalmazottja. Majd kedvesen rámosolygott az éppen távozó vendégre, akitől így köszönt el: "Egészségedre!"

Figyelmébe ajánljuk