Tartalom

Narancs XXI. évf. 31. szám (2009-07-30)

Publicisztika

Publicisztika

A sovány tehenek országa - Válasz bírálóimnak

Bármennyire sajnálatos, bűnözőkről nem írtam (Hátsó udvarok hentesei, Magyar Narancs, 2009. június 25.), az e cikkben szereplő V. Jóska bácsi sem volt az, hanem megbecsült darus, míg élt. Pedig vannak bűnözők az élelmiszer-forgatagban, egyet a velem vitázó szerzőtrió is megjelenít (Gál Tamás-Kajner Péter-Szabadkai Andrea: Az leszel, amit megeszel, Magyar Narancs, 2009. július 23.), a lejárt szavatosságú termékek átcímkézőjét. A Marokkóból származó, rovarirtó szerrel permetezett paprikát - mindet permetezni kell, a kérdés az élelmezési várakozási idő eltelte - importáló cég aligha volt bűnöző, legföljebb elővigyázatlan. Említhettek volna sokkal többet is, csakhogy azok mind hazaiak voltak, borzasztó körülmények között dolgozó "házi savanyítók" és húsfeldolgozók. A baj azonban százszorta nagyobb. Rendőri vagy kommandós akciókkal nem lehet fölszámolni.

Eörsi Mátyás

Publicisztika

Right and wrong, my party

Az SZDSZ bukásáról

A politika annyiban hasonlít a futballhoz, hogy a lelátón ülők mind úgy vélik, ők ügyesebben csinálnák. A fociban kizárt, de a politikában is kivételesen ritka, hogy a kerületi bajnokság tartalékja egyszer csak magára ölthesse a válogatott 9-es mezét.

Publicisztika

Ember a Holdon

Magyar Narancs 2009. július 16. A cikkből kitűnően John H.

Publicisztika

"Igen, a lufi kipukkadt"

Magyar Narancs 2009. július 16. Olvasva az önök kitűnő kiadványában, valamint más kevésbé kiváló kiadványokbanaz SZDSZ prominenseinek magyarázatait a párt sajnálatos elmúlásáról, mindig eszembe jut, mit írt Art Buchwald a New York Timesban a berlini fal lebontásának idején.

Publicisztika

Atlantista Pisták

A kelet-európai jófej srácoknak Truman Harry óta pechjük van a demokrata elnökökkel. Az elején, nevezett seriff idején minden olyan egyértelmű volt - a világszabadság, a népeket rabigába taszító szovjet kommunizmus elleni harc, a népek önrendelkezése meg a demokratikus internacionalizmus eszméiből tökös amerikai külpolitika keletkezett. (Mondjuk sokra avval sem mentünk.) A demokraták aztán csúnyán ráfaragtak a vietnami háborúra, s attól fogva a rossz lelkiismeretből fakadó izolacionizmusuk valahogy mindig a Szovjetunió malmára hajtotta a vizet. És bár a republikánus kormányok időnkénti "reálpolitikája" is inkább a kelet-európai kis nemzetek rovására őrizte a világbékét, az, hogy a Szovjetunió már rég beomlott volna, ha hagyják, mégiscsak egy republikánus géniusznak esett le; és ezért, bármennyi esze is volt vagy nem volt Ronald Reagannek, örök hálával tartoznak neki a szabadság kelet-európai barátai.

Egotrip

Pálya a magasban

Egotrip

Határok nélkül

Az 1910-es évek végére Magyarország futballhatalommá vált, játékosaink ugyan még nem játszottak a britek színvonalán, de a kontinensen az MTK-nak vagy az FTC-nek csak néhány osztrák, cseh és spanyol csapat volt egyenrangú partnere. A két klub 1919 nyarán nyugat-európai túrán vett részt, s a háborút követő zavaros belpolitikai helyzet miatt több labdarúgó nem tért vissza Budapestre. E vándorok voltak a budapesti labdarúgók első "csábítói". A Nemzeti Sport már 1919 októberében arról írt, hogy "az osztrákok valósággal sportot űznek a magyar játékosok szipkázásával, mely törekvésükben hathatós támogatásra találnak a már Bécsben tartózkodó magyar játékosokban".

K. történetei

Egotrip

Puccs

Mondd, apu - kérdezte K.-t a tizenegy éves Sárika -, miért van az, hogy te pont akkor lettél ilyen híres, amikor Kis Jancsi meg a Demszky Amerikában van?

Olvasói levelek
A szerk.

A szerk.

Adios, compañero!

"Ha a családom jövőjét tartom szem előtt, Spanyolország nagyobb lehetőségeket rejt magában" - mondta a múlt héten a Délmagyarországnak Nagy László, válogatott kézilabdázó, a Barcelona játékosa, a sportág magyar világklasszisa. Egyenes beszéd, s aligha van módunk vitatkozni vele. Hogy mi következik mindebből, azt sem hallgatta el. "Konkrétum még nincs, de nem zárom ki, hogy spanyol válogatott leszek."

Külpol

Külpol

Szudán - Olajcsere

A múlt héten határozatot hozott a hágai Nemzetközi Állandó Döntőbíróság egy dél-szudáni régió határairól. A térség az országból kiválni szándékozó déli területek északi határán, tehát ütközőzónában fekszik, kőolajban gazdag, részben nomád állattenyésztő arabok (misziriják), részben letelepült, de szintén állattenyésztő feketék (ngok dinkák) lakják - konfliktusforrás van tehát több mint elég. Abyeiről beszélünk, amely egyrészt tartomány, másrészt város - volt, amíg tavaly arab milicisták gyilkolászva porig nem rombolták, és földönfutóvá nem tették az ötvenezres lakosságot. Bizonyíthatatlan feltevés szerint az északi kormányzat fegyverezte fel őket, amelyet viszont Kína lát el fegyverrel,

Irán

Külpol

Vihar előtt, vihar után

Másfél hónappal a vitatott elnökválasztás után csillapodni látszik a forradalmi lelkesültség a teheráni utcákon, ám a politikai vihar továbbra sem ült el. A társadalmi megosztottság mellett a forradalmi eliten belül is kiéleződtek a frakcióharcok, s ez komoly válságba sodorhatja az iszlám köztársaság 30 éves rendszerét.

Belpol

Belpol

Elmozdítanák a váci polgármestert - Nem átalltak átállni

Múlt szerdán a jobboldali többségű képviselő-testület már a második fegyelmi eljárást kezdeményezte a korábban felfüggesztett Bóth János (MSZP) polgármester ellen. A konkrét indokok ellenére sem világos ugyanakkor, hogy pontosan mi is a baj a második ciklusát töltő városvezetővel.

Belpol

Magyar törvényhozás vs. Európai Unió - Cikkelyhajlítók

Az Országgyűlés a tavaszi ülésszak végén két olyan törvényt, illetve törvénymódosítást is elfogadott, amely a magyar élelmiszer-termelők (vélt) érdekében súlyosan sértheti a magyar és az uniós versenyjogot. A köztársasági elnök az egyiket megfontolásra visszaküldte a törvényalkotónak, a kereskedők a bosszút latolgatják, és kinézhet egy uniós versenyjogi eljárás is.

Belpol

Az önkormányzatok finanszírozása - Kis pénz, nagy feladat

Jövőre 120 milliárd forinttal kevesebb jut a központi költségvetésből a helyi önkormányzatoknak. Az iparűzésiadó-bevételek várható csökkenése, az ötszázalékos áfaemelés, valamint az infláció jósolt mértéke összesen további húsz százalékkal terheli meg a települések gazdálkodását.

Furcsán záruló megfigyelési ügy

Belpol

Védvári vitézek

A múlt héten lemondott a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője. Távozása előtt Laborc Sándor az ügyészséghez eljuttatott panaszlevelében élesen bírálta a nyomozó hatóságok munkáját. A főigazgató szerint az UD Zrt. nevéhez kötődő megfigyelési ügyet a nyomozók anélkül zárták le, hogy kiderítették volna, milyen törvénytelenül szerzett adatok, szoftverek találhatók a lefoglalt gépeken, miért gyűjtöttek információkat többtucatnyi emberről, mire használták a náluk talált poloskákat, és kik vesztegettek meg rendőröket.

Trafik

Trafik

tévésmaci - A sül és a pisztrángok

Régen, még amikor a törökőriek csak a környék föltörekvő csoportjai közé tartoztak, Jakénak Bútorraktár mellett volt egy másik hadnagya is. Lenolaj első ránézésre helyes, kölyökképű suhanc volt, a környékbeli lányok, asszonyok kedvence.

Trafik

mi a kotta? - Császár és király

Ezen a héten harmadszori kihirdetések egész sorával kezdjük a zenei ajánlót. Harmadszor hirdetjük a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon megtekinthető, debreceni fogantatású Aida-előadást (július 31., fél kilenc), s szintúgy a Liszt Ferenc Kamarazenekar kiscelli koncertsorozatát, melynek utolsó estéje Janácek Vonószenekari szvitjével indul, és egy Mozartnak tulajdonított versenyművel, a tinédzser Pusker Júlia szólójával felhangzó D-dúr hegedűversennyel (K.

Trafik

chili & vanilia - Szép kis India

Ha már trópusi éghajlat uralkodik mostanság nálunk is, miért ne meríthetnénk ihletet az ehhez szokott népek ételeiből? Bizonyára ők tudják a legjobban, mivel lehet ilyen klímában túlélni. Az indiai konyha szerencsére nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Desszertfronton nem igazán erősek, sok a szirupos, tömény édesség, akad azonban kivétel is.

Trafik

rés a présen - A trükk az... - Hártó Szilvia, a Bijou zenekar énekese

rés a présen: A te ötleted volt, hogy "vad" rockzenészekkel egy kevéssé divatos, csendes és lassú csapatot alapítsatok? Hártó Szilvia: Az alapító tagok, Asztalos Zoli és Horváth Gábor találták ki, hogy kellene egy jó kis downtempó banda Magyarországra. Mindannyian szeretjük a nyugis, elszállós, lassú tempójú zenekarokat, mint a Morcheeba, a Thievery Corporation, a Massive Attack vagy a Portishead, ám ez a stílus néhány évvel ezelőtt még teljesen hiányzott a hazai zenei palettáról.

Trafik

kertész lesek - CÁPA/VELENCE

Noha a közelmúltban komoly mozgolódás támadt a vidéken (wellnesshotel nyílt a déli parton, Sukorón Las Vegas épül), a Velencei-tó turisztikai címerében azért még az agárdi popstrand a legjellegzetesebb motívum. Pedig legalább harminc éve boldogítja a népet voltaképpen ugyanazokkal a szereplőkkel (Pataky Attila, Szikora Robi, Nagy Feró, Lord [!] stb.), mint a múlt századi nyitás idején.

Trafik

kulthírek

BEFEJEZETLEN GRAHAM GREENE Graham Greene 22 éves volt 1926-ban, amikor elhatározta, író lesz: ekkor kezdett próbaidős szerkesztőként a Timesnál, és látott hozzá The Empty Chair című krimijéhez. Be nem fejezte, s a kézirat ismeretlen maradt.

Film

Film

film - BUNYÓ

Amióta New York sincs már olyan ellenőrizhetetlenül messze, meggyőzően kell ahhoz bűnösvárosozni, hogy elhiggyük; az alvilág egy manhattani szuvenírshop titkos helyiségében kezdődik, ahová a kínai kasszírnő balján nyíló rejtekajtón lehet bejutni.

Zene

Zene

kiállítás - CY TWOMBLY: SENSATIONS OF THE MOMENT

Noha az 1928-ban a Virginia állambeli Lexingtonban született, az ötvenes években Bostonban és New Yorkban tanult, 1957-ben végleg Olaszországban letelepedett képzőművész egyike a kortárs legnagyobbaknak, ha jól tudom, kiállítása még soha nem volt Magyarországon. Ausztriában is most mutatkozik be, igaz, mindjárt egy retrospektív tárlattal; és ez még a Twombly-szakértőknek is kínál újdonságot, három képet a művész egyenesen ide készített, és nem egy fénykép vagy festmény akad, mely még soha nem szerepelt a nyilvánosság előtt.

Zene

könyv - JAMES M. CAIN: SZERENÁD

Baj van, ha a regényhős rögtön a legelső oldalon egy "álmos, pimasz kifejezést" sugárzó szempárral találja szemben magát egy mexikói csehóban, de a baj, azon belül is a női baj a műfaj sajátja: James M. Cain kifejezetten az ilyenekre specializálta magát, az Európánál meg is jelent nemrégiben az életmű három bajügyi alapvetése (A postás mindig kétszer csenget, a Dupla vagy semmi és a Mildred Pierce). A Szerenád sztorija - ahogy kell, a főlúzer egyes szám első személyű előadásában - a 3 pesós férfiúi önbecsülés szintjéről rugaszkodik neki; kávéra és piskótára még csak telik ennyiből, de az álmos és pimasz tekintet tulajdonosának meghódítására aligha.

Zene

film - HARRY POTTER ÉS A FÉLVÉR HERCEG

Változik a világ, és minden híreszteléssel szemben a progresszió sem veszett ki belőle egészen: még a világpremier előtt megtudtuk, hogy a hatodik Potter-filmet nem más értelmezői kör üdvözölte, mint a Vatikán (a szériát korábban kiátkozásokon edzett nyelvezettel ledorongoló) félhivatalos lapja, a L'Osservatore Romano. A lelkes klerikális recepció baljóslatú üzenet: ugyan miféle gótikus horrorba hajló fantasy az, amit még ők is a keblükre ölelnek? Nos, igencsak szordínós mulatság.

Zene

folyóirat - KORUNK

A kolozsvári lap mintegy nyolcvanéves hagyományokra tekinthet vissza, és az utóbbi húsz év során a célkitűzései lényegüket tekintve változatlanok. A legszélesebb értelemben vett társadalomtudományok köréből válogatott kérdések szervezik a húzórésznek számító tematikus blokkokat, amelyek azzal az igénnyel készülnek, hogy az adott szakterület számára releváns írások a laikust is eligazítsák.

Zene

Koncert - "Könyörgök, ne hagyd abba!" - A Nine Inch Nails Budapesten

A Ministry-főnök Al Jourgensen után az indusztriális metál másik legendás alakja, a Nine Inch Nails életre hívója, Trent Reznor is parkolópályára állítja zenekarát, legalábbis átmeneti jelleggel. A hírek szerint Reznornak egyelőre csak a koncertezésből lett elege - valami olyasmit nyilatkozott, hogy a NIN élő teljesítményét már nem lehet fokozni -, de idén tavasszal még egyszer jó alaposan körbeturnézták a világot, és (részben a nyilatkozat hatására) mindenhol óriási sikerrel futottak a fellépések.

Zene

lemez - BEETHOVEN ÖSSZES ZONGORAVERSENYÉT

kínálja számunkra az a háromlemeznyi felvétel, mely a jeles amerikai pianista, Richard Goode és a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar termékeny, immár több pesti koncertet is tartós élménnyé avató munkakapcsolatának négy év előtti állomásán, 2005-ben készült. Az ilyesféle összkiadásokat rendszerint az etalonállítás nem (vagy legfeljebb csak alig) titkolt szándéka motiválja, s ezúttal az öt versenymű esztétikai-zenetörténeti ívét markánsan megrajzoló Goode-nak sikerült is e nagyralátó vállalkozás.

Zene

koncert - SUZANNE VEGA

picivel tán asszonyosabb, mint 1985-ben, amikor először hallhattuk, miként lesi ki intim ügyeit Marlene a szobája faláról, de ez egyrészt 24 év és gyerekszülés után természetes, másrészt semmi jelentősége - viszont a hangja mit sem változott. Ugyanaz a tiszta, látszólag eszköztelen, mégis határozott kifejezőerővel bíró énekhang, s persze a régi csábítás: értelem és érzelem, együtt, ahogy a legjobb.

Zene

DVD - Nő a haza - Makk Károly: Szerelem

Az ördög tudja, hogy mennyire vagy semennyire nagy baj, de kétségkívül ahhoz vagyunk szokva a moziban, hogy a rosszarcú haverok várnak egy hatalmas, ám koszos és ósdi járgánnyal a térnek is beillő széles utca túlsó oldalán. Aztán irány új köztörvényes kalandok után... Valamivel jobb, bár ritkább esetben egy hidrogénszőke, festett arcú szerencsétlen vár, panofixbundában.

Zene

Tévé - Anyunak néha rossz napja van - Tara alteregói - sorozat

Ennél jobb pedigrével és gyanúsabb tartalommal rég indult tévésorozat a bevállalósak mezőnyében. A produceri piramis csúcsán Steven Spielberg személyesen, a szellemi anya szerepében Diablo Cody (a Juno Oscar-díjas forgatókönyvírója, volt sztriptíztáncos, önjáró médiaszemélyiség), a főszerepben pedig Toni Colette, aki nem kompenzálni jött át a nagyvászonról a kisképernyőre, hanem a kihívás kedvéért. A kihívás hivatalos neve disszociatív identitászavar, a nem hivatalos pedig Tara: férjezett, kétgyermekes, dolgozó asszony, akiből stresszhelyzetben kibuknak alternatív énjei.

Zene

Koncert - Sárból embert - Melt! fesztivál

Tizenkettedszer rendezték meg idén Európa egyik legrangosabb és legerősebb könnyűzenei fesztiválját. Bár az eső nem kímélte a résztvevőket, ez cseppet sem vont le az esemény élvezeti értékéből.

Zene

Könyv - A barátság koordinátái - Gerevich András: Barátok

A harminchárom éves költő harmadik kötete az idei könyvhéten jelent meg. Borítója bánatvörös és nyersfekete férfialakot ábrázol, nem arcot, hanem egy ölelésbe lágyuló testet, egy szenvedélyes árnyékot, egyik rokonunkat az alvilágból, vagy mondhatnánk úgy is: forró másunkat, amikor olyan lobogásnak adjuk át magunkat, amelyet csak a szívünk kíván, de másnapi szellemünk könnyedén hajlandó volna mulandónak minősíteni.

Zene

Könyv - Egyfajta szintézis lehetősége - Elek Tibor: Gion Nándor írói világa

Elek Tibor monográfiája minden erénnyel rendelkezik - ha különböző mértékben is -, amely egy klasszikus monográfiától elvárható. Alapos, gondosan mérlegel, megbízható minőségérzékkel választ, figyel arra, hogy érvvezetése közérthető legyen, komolyan veszi közvetítői funkcióját. Beszédes szavajárása, "az én mai olvasatom szerint" egyszerre utal mértéktartásra (minden megértés csak részleges lehet, nem biztos, hogy okosabbak vagyunk az egész minket megelőző hagyománynál és azoknál is, akik még meg sem születtek) és öntudatra. A könyv az életpályát tagoltan, arányosan mutatja be, nem kezeli tabuként az életrajzot, de nem is hangsúlyozza túl, figyelmet fordít a regionális hatásokra, a fontos helyszínekre és szereplőkre, irodalom- és társadalomtörténeti folyamatokra, egyszóval történetet mesél, ahogy Gion fontos erényének is a történetmesélés megújítását tartja.

Zene

Kiállítás - Pofaszakáll és gyöngyházkebel - Borsos József festő és fotográfus (1821-1883)

Bár a magyar biedermeier festészet kiemelkedő alakját manapság kevesen ismerik, "kalandos élete" a századelő több életrajzírójának fantáziáját is megmozgatta. A hiányos biográfiai adatokat anekdotákkal, legendatoposzokkal pótolták (a pályaív ennek alapján a fiatal zsenitől a vagyonát elkártyázó úriemberig terjed), sőt Csathó Kálmán 1936-ban egész regényt szentelt az életét a Szép Juhászné fogadó tulajdonosaként bevégző művésznek. A legzavarosabb kérdést a kiállítás katalógusa tisztázza; ennek alapján tudható, hogy Borsosnak egy férjezett élettársa (s e kapcsolatból gyermeke) és egy felesége volt, továbbá halálos ágyán elvette gyermekei anyját, korábbi "szakácsnőjét". Ugyan a kiállítás kezdeténél látható karikatúra egy töpszli kis embert mutat (lábánál egy nyúlfülű kutyuskával), a néhány fennmaradt arckép és fénykép arra utal, hogy Borsos a korszak ízlése szerint jóképűnek számított.

Zene

Színház - Szerelem a konyhában - Korsunovas Rómeó és Júliája

Az idei gyulai Shakespeare Fesztivál talán legnagyobb durranása az Oskaras Korsunovas rendezte Rómeó és Júlia volt; egyébként aligha valami lélegzetelállító vagy meghökkentő interpretáció okán (amúgy is legföljebb az lehetne meghökkentő manapság, ha Júlia mégis férjhez menne Párishoz, vagy az ifjú pár "kivándorolna" Padovába). Szóval nem: Korsunovas a közismert szerelmi történetet vitte színre - számítva arra, hogy közismert lévén eltekinthet a közhelyeitől, köztük elsőként a bájos-sírós-porcukros intonációtól. Porcukor helyett itt van a liszt:

Könyv

Könyv

Szegény ember gazdag országa - Martin Pollack író

Réges-régen, a messzi-messzi Galíciában, ha nem is mindig békésen, de mégiscsak egymás mellett éltek rutének, lengyelek, zsidók, románok, cigányok, huculok és bojkók. Martin Pollack nemrég magyarul is megjelent könyvében (Galícia - Utazás egy eltűnt világban) az 1900 körüli Galíciába, elsüllyedt vidékekre és elsüllyedt szerzők közé vezeti olvasóit. Az osztrák szerző írásban válaszolt kérdéseinkre.

Könyv

Elment a Mester - Leszek Kolakowski (1927-2009)

Úgy tűnik, július a lesújtó gyász ideje Lengyelországban. Tavaly ilyenkor hunyt el autóbalesetben Bronislaw Geremek történészprofesszor, nemzetközi hírű politikus, a lengyel antikommunista ellenzék kiemelkedő tagja. Egyik barátja, Leszek Kolakowski így búcsúzott tőle: "Politikai és eszmei kérdésekben mindig ugyanazon az oldalon álltunk." Most, július 17-én éppen ülésezett a lengyel szejm, menetrend szerint a szavazási dömping volt soron, amikor az elnök megszakította a törvényhozói munkát: "Mindenkit kérek egy rövid csendes elmélkedésre vagy imára Leszek Kolakowskiért".

Tudomány

Tudomány

Tudomány a bíróságon - Ne perelj, érvelj!

"Mint korábban, most is arra biztatom a kiropraktőröket, hogy jöjjenek, és jogi izmozás helyett a bizonyítékaikat mutassák!" Frank A. Frizelle az új-zélandi Christchurch kórház sebészeti osztályának profeszszora, a The New Zealand Medical Journal főszerkesztője ezekkel a szavakkal állt ki két kollégája mellett, akik kritikus cikket jelentettek meg a kiropraktikai módszerrel és alkalmazóival szemben, s akiket az Új-zélandi Kiropraktikai Társaság jogásza becsületsértési perrel fenyegetett.

Tudomány

cyberhírek

Zombihálózatok Amerikai szakértők szerint tízmilliós nagyságrendű ma az interneten a vírussal fertőzött és távolról irányított számítógépek száma. A nagyobb zombihálózatok gazdái megbéníthatnák az egész netet, de inkább spamet terjesztenek és személyes adatokat lopnak. Internetterjedés A magyarországi háztartások 48 százalékában van internetkapcsolat a KSH 2008-as adatai szerint.

Tudomány

Kiállítás - Háncs és metál - (M)ilyenek a finnek? Finnország magyar szemmel

Tényleg, milyenek? Magukba fordult, szakadt lelkű, elborultan érzelmes finn tangót hallgató, örök másnapos lúzerek, mint a Kaurismäki-filmekben? Vagy a PISA tanulói képességvizsgálatok high-tech jövőbe tekintő, nordic walkingozó örökös bajnokai? Ezer tó, szauna, sőt a lapp-, vagyis számiföldi Rovaniemiben székelő Mikulás - tudatosan tobzódik a sztereotípiákban, sőt rájuk szervezi a kiállítás témáit és a letűnt népélettől a mai hétköznapokig széthúzott tárgyi világát Szarvas Zsuzsa rendező. A sztereotípia a kultúrának nem baja, csak eleme - nincs is persze finn mint olyan, teremről teremre haladva az élet néhány metszetébe érezhetünk bele különböző mélységekig. A legfontosabb tanulság viszonylag hamar előttünk áll:

Tudomány

Tiltani kell-e a szoláriumot - A bőr nem felejt

A bőrrák veszélye miatt megtiltotta a kiskorúak szoláriumozását a német parlament. A magyar bőrgyógyászok buzgón helyeselnek, a szoláriumüzemeltetők állítják, hogy hozzájuk nem nagyon járnak tinédzserek. Az egészségügyi tárca dolgozik egy rendeleten, de az csak a szoláriumozók informálását teszi kötelezővé.

Tranzit