A tatabányai piacon kampányolt Thürmer Gyula, nehéz lesz őket megállítani

Választás 2018

„Bizakodva nézünk április nyolcadika elé!”

Ma reggel a tatabányai piacon kampányolt a Munkáspárt, amit nagy múltú formációnak mondhatnánk annak alapján, hogy az összes rendszerváltás utáni választáson indult. Csakhogy közülük még soha senkinek nem sikerült bejutni a parlamentbe, noha a párt egyetlen ismert figurája, Thürmer Gyula elnök már minden volt az elmúlt huszonkilenc évben: miniszterelnök-, főpolgármester-, de még salgótarjáni polgármesterjelölt is.

Soha nem nyert, de még csak a közelében sem volt bármiféle győzelemnek.

Ennek ellenére magabiztosan és az érdeklődés hiányával mit sem törődve tartotta meg sajtótájékoztatóját, amelyen 5 percben vázolta fel a párt programját.

Elsőként arról beszélt, hogy április 8-a tétje az, hogy lesz-e olyan párt, amely a dolgozó embereket képviseli…

false

 

Fotó: A szerző felvétele

A Munkáspárt ennek jegyében vezetné be a 200 ezer forintos adómentes minimálbért, a 100 ezer forintos minimálnyugdíjat, sőt 65 év felett az ingyenes gyógyszerellátást is. Mint mondta, olcsó szociális is bérlakásokat építenének.

„Az ország fejlődése lehetővé teszi, hogy adjunk az embereknek, mert a fejlődés gyümölcséből mindenkinek kell kapnia” – jelentette ki Thürmer, hozzátéve, hogy aki többet keres, az nagyobb mértekben járuljon hozzá az ország költségeihez.

„A Munkáspárt az egyetlen, amelyik azt mondja, hogy fizessenek a gazdagok. Azok a gazdagok, akik azért lettek gazdaggá, mert tőlünk vették el. Ők azért gazdagok, mert mi szegények vagyunk” – szögezte le a pártelnök, aki szerint mindezt a 45 százalékos vagyonadó bevezetésével lehetne megvalósítani. És hogy kiknek ezt befizetni? Nos, Thürmer szerint a „milliárdosoknak és szupergazdagoknak”.

A párt elnöke a folytatást a bérplafon intézményében látná: senki ne kereshessen többet a minimálbér tízszeresénél.

A Munkáspárt elnöke biztonságot és stabilitást ígért, hogy

„mindenki érezze azt, hogy ez az ország az övé”.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Ennek jegyében duplázná meg a jelenlegi oktatási és egészségügyi költségvetést, és ennek jegyében óvná meg Magyarországot az „illegális migránsoktól” is.

„Magyarországnak megvannak a maga gondjai és bajai, nincs szükség arra, hogy külföldről hozzanak be munkaerőt” – jelentette ki Thürmer, és persze elmondta azt is, hogy békés Magyarországot szeretnének.

„Nem fogadjuk el, hogy a kormány tegnap orosz diplomatát utasított ki az országból csak azért, hogy ezzel csatlakozzon az Európai Unió Oroszország-ellenes intézkedéseihez” – jegyezte meg. Majd arra kérte a jelenlévőket (Szűcs István helyi képviselőjelöltet, három pártaktivistát, egy indiai média szakos vendég diákot, a tatabányai tévé két munkatársát, illetve minket), hogy azért szavazzunk április 8-án a pártjára, mert ez az a párt, amely a munkájukból élő embereket képviseli.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

„A Munkáspárt választási lehetőséget kínál.

Választhatja az is, akinek nem tetszik az Orbán-kormány, de választhatja az is, akinek elege van a parlamenti ellenzék tehetetlenségéből.”

A tájékoztató után Thürmer elmondta portálunknak, hogy egyáltalán nem szegte kedvét a közönség hiánya. „Szerintem minden párt rendezvénye iránt csökkenő az érdeklődés; ahol sokakat lát, oda egyszerűen odabuszozzák, odaviszik az embereket” – mondta, majd hozzátette: „Én azt látom az országot járva, hogy félelem van az emberekben, félnek kinyilvánítani a rokonszenvüket.”

Amikor az esélyekről kérdeztük, Thürmer annyit árult el, hogy a Munkáspárt fejlődése megkérdőjelezhetetlen.

„2010-ben 16, 2014-ben 33, most 57 egyéni képviselőjelöltet indítunk, tehát a Munkáspárt mindenképpen előrelépett, ami nemcsak a mi ügyességünket mutatja, de azt is, hogy az emberek rokonszenve megnőtt, hiszen könnyebben adták az ajánlásukat. 57 jelölttel és egy erős országos listával úgy gondolom, hogy az eredményeink is jobbak lesznek. A Meridián felmérése 1 százalék fölé teszi a Munkáspártot, úgyhogy bizakodva nézünk április nyolcadika elé.”

Thürmer reagált arra is, hogy nemrég a Momentum kamupártnak nevezte őket. „A Momentumnak akkor járhatna a szája, ha negyedannyit csináltak volna, mint amennyit a Munkáspárt az elmúlt 30 évben. Ők még sehol nem voltak, talán meg sem születtek, amikor mi már az emberek érdekeit képviseltük” – mondta Thürmer.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Azt pedig külön is hangsúlyozta, hogy

a Munkáspárt nem fogadja el azt támogatást, amit az induló pártoknak adnak.

„Azért nem vesszük fel ezt a pénzt, mert ha nem érjük el az 1 százalékot, akkor vissza kell fizetni. Lehet, hogy ez Gyurcsány úrnál vagy a momentumos úri gyerekeknél nem okoz gondot, de a Munkáspárt vezetésében kétkezi dolgozó emberek vannak, az ő életüket nem kockáztathatjuk!” – jegyezte meg Thürmer Gyula, aki elmondta azt is, hogy a bevándorlókkal kapcsolatos álláspontját az országos közhangulat indokolta („A kínaiakkal nincs semmi baj, ők nem akarnak templomokat építeni”), az oroszokkal pedig mindig is a békés egymás mellett élés híve volt, mivel Magyarországnak mindig létfontosságú volt, hogy jó viszonyban legyünk velük.

Ámen, elvtársak.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza

Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja. Nemcsak előttünk: az egykori szovjet tömb valamennyi, 1990-ben szabaddá vált országa előtt.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.