A Republikon 2 százalékos Fidesz-előnyt mért az utolsó kutatásában

  • narancs.hu
  • 2022. március 30.

Választás 2022

Az is kiderült, hogy a választók 27 százaléka úgy gondolja, hogy ha a választások után Orbán Viktor marad hatalmon, akkor nem érdemes ebben az országban maradni. 

Fej-fej mellett a Fidesz és az ellenzék szavazótábora a Republikon Intézet legfrissebb, a választást megelőző utolsó közvélemény-kutatása szerint. A mostani Republikon kutatás 2022. március 26. és március 29. között készült, 800 fő telefonos megkérdezésével. 

A Republikon felmérése szerint az összes megkérdezett

35 százaléka szavazna a kormányoldalra és 33 százalék az ellenzékre, 29 százalék pedig nem válaszolt, vagy titkolta a preferenciáját.

Republikon Intézet a múlt héten szintén hibahatáron belüli különbséget mért, de hasonló eredményre jutott a Závecz Research kedden publikált, szintén a választások előtti utolsó felmérése is. A Medián szerdán publikált utolsó felmérése ugyanakkor a Fidesz győzelmét jelezte.   

A Republikon a felmérésében rákérdeztek a kivándorlással kapcsolatos attitűdökre is, ebből az derült ki, hogy a magyarok 23 százaléka gondolkodott már el azon, hogy valamilyen okból külföldre költözzön, de az aktív korúak körében ez az arány ennél jelentősen magasabb: minden harmadik munkavállaló korú (33 százalék) fejében megfordult már, hogy elhagyja az országot.

Rákérdeztek a kivándorlási hajlamnak az elsődleges okaira is, a legerősebben ezek közül az jelenik meg, hogy Magyarországon olyan alacsonyak a bérek, hogy nem lehet megélni belőle, ezt a véleményt a válaszadók csaknem négytizede (39 százalék) vallja.

A megélhetéshez hasonló jelentőségű ok azonban az, hogy az elmúlt 12 évben Orbán Viktor teljesen leépítette a demokráciát az országban, így nem érdemes itt élni, ezzel az állítással a választók 32 százaléka értett egyet. 

A kutatás ennek nyomán arra is rákérdezett, hogy a kivándorlási szándék mennyire függ össze a vasárnapi választás eredményével. A válaszok sokkolóak: 

a választók 27 százaléka úgy gondolja, hogy ha a választások után Orbán Viktor marad hatalmon, akkor nem érdemes ebben az országban maradni. 

Az aktív korúak körében is hasonlóan erős ez a nézet, 28 százalékuk szerint a Fidesz győzelme esetén nem érdemes ebben az országban maradni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk