Közokirat-hamisítás miatt áll bíróság elé a Mi Hazánk miskolci jelöltje

  • Lombos Ede
  • 2022. március 30.

Választás 2022

Duzsik Istvánt 300 ezer forint bírságra ítélték közokirat-hamisítás elkövetéséért, amit a Mi Hazánk országgyűlési képviselőjelöltje nem fogadott el, így bírósági tárgyalásokon folytatódik büntetőügye.

A Miskolci Járásbíróság a héten újabb tárgyalást tartott a Duzsik Istvánnal és hat társával szemben indult büntetőperben. Az első rendű vádlott a Mi Hazánk Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. számú választókerületének országgyűlésiképviselő-jelöltje, akit a Miskolci Járási Ügyészség közokirat-hamisítással vádol. Duzsik nem ismerte el bűnösségét, nem fogadta el a bíróság tavaly márciusban hozott büntetővégzését, amely kimondva bűnösségét 300 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta. A büntetővégzés csak a VII. és VI. rendű vádlottak vonatkozásában emelkedett jogerőre - közölte a bíróság a Narancs.hu  megkeresésére. Őket 180 ezer forint pénzbüntetésre és 150 óra közérdekű munkára ítéltek. Bár a II., III., IV. és V. rendű vádlottakat egy évre próbára bocsátották, ők Duzsikkal együtt tárgyalásos eljárást kértek, ami szeptember óta tart.

A folyamatban lévő büntetőügy miatt megkérdeztük Duzsik Istvánt, visszalép-e képviselői jelöltségétől, de cikkünk megjelenéséig nem reagált kérdéseinkre. A Mi Hazánk Mozgalmat is kerestük, a pártot értesítette-e miskolci jelöltje, hogy büntetőügy első rendű vádlottja. Sem erre, sem a párt vezetésének álláspontját tudakoló kérdésünkre választ nem kaptunk Toroczkai Lászlóéktól.

 
Duzsik István plakétja Miskolc belvárosában, az egykori Mese cukrászdának helyet adó épület előtt
Fotó: A szerző felvétele

A Mi Hazánk országgyűlésiképviselő-jelöltjének jelöltjének büntetőügye egy évekkel korábbi miskolci elszámolási vitához kapcsolódik. Duzsikot és akkori cégét, a Sarnen Kft.-t egy magánszemély és a tulajdonában lévő gazdasági társaság jelentette fel. 2013 februárjában ugyanis a miskolci Király utcában, a néhai Mese cukrászda épületében bérelt irodájukból jogtalanul Duzsikék kizárták őket – állítja a feljelentő jogerős bírósági végzésre hivatkozva. Nem kapták vissza ingóságaikat, köztük irodabútorokat és egy nagy értékű szépségipari berendezést, amiket elszállítottak, illetve eladtak. A hivatkozás bérletidíj-tartozás volt, ami a bérlő számára azért volt meghökkentő, mert nem voltak bérleti viszonyban a Sarnen Kft.-vel; egy másik cégtől bérelték irodájukat.

A kisemmizett bérlő a visszaszerzés érdekében 2016-ban pert indított, néhány hónappal később azonban minimálisra csökkent a pernyerés esélye. 2017 februárjában Duzsik és három családtagja ugyanis eladta a Sarnen Kft.-t két magánszemélynek.

Az egyik vevő hajléktalanként élt a miskolci Tiszai pályaudvaron;

a Sarnen Kft.-ben szerzett tulajdonviszonyát még nyáron törölték, mivel addigra eltiltották a cégügyektől. Helyette új cégvezető-tulajdonost kerítettek a közeli Kistokaj egyik dűlőjéről, aki később ugyanerre a sorsra jutott, 2018. novemberben tiltották el a cégvezetésétől. A másik vevő is rövidesen ködbe veszett: az általa megadott miskolci lakcím tulajdonosa közölte, nem ismeri az illetőt. Végül már a céget sem lehetett megtalálni. A Sarnent sikerült egy virágzó cégtemetőbe navigálni: utolsó székhelyén, a Pest megyei Csőváron a bejegyzett 6 cégből négyet kényszertörölt a cégbíróság. A szolgáltató állítása szerint a Sarnen a bérleti díjjal adós maradt.

Miután Duzsikék kikerültek a cégből, az még 2017-ben befejezte működését. Mivel a cégbíróság nem tudta elérni új cégvezetőjét a kistokaji dűlőn, a Sarnen Kft.-t kényszertörlés alá vették, 2019 decemberre törölték.

Lapunk információ szerint Duzsikék közokirat-hamisítási büntetőügye a Sarnen Kft. üzletrészeinek eladásával függ össze. A 2017. februári adásvételi szerződés szerint a két vásárló, a hajléktalan és fiktív lakcímű társa 330 millió forint értékű üzletrészhez jutottak, fejenként 110 millió forint készpénz és 55 millió forint nem pénzbeni juttatást kifizetve. Ezen az értéken való cégvásárlás totális észszerűtlen volt, a Sarmen Kft. 2016-os mérlegadatai ugyanis azt mutatták, hogy eszközeinek értéke mindössze 11 millió forint, saját tőkéje 3,5 millió forint, amit 8 millió forintos adósság terhelt.

A cégtemetésnek tűnő folyamat során a kiválasztás annyira prímán sikerült, hogy a közokirat-hamisítás miatt kiszabott büntetővégzést az egyik vádlott részére a mai napig nem sikerült kézbesítenie a bíróságnak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk