Áfacsökkentést sürget az ellenzék

Választás 2022

Az unióban Magyarországon a legnagyobb az infláció, a kormány csak látszatintézkedéseket tesz.

Közös online sajtótájékoztatót tartottak kedden az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd politikusai: Barabás Richárd (Párbeszéd), Korózs Lajos (MSZP) és Dudás Róbert (Jobbik).

Az eseményen először a szocialista Korózs Lajos beszélt. Mint mondta, Magyarországon nagyon súlyos megélhetési válság van, miközben elszabadultak az árak. Szerinte az infláció először a családokat teszi tönkre, aztán a gazdaság szereplőit, végül pedig az egész országot.

Az inflációs érzékelés és az inflációs várakozás lényegesen magasabb annál, mint amit infláció gyanánt a KSH a napokban publikált – jelentette ki. A kormány nem cselekszik, sőt nyerészkedik a magas infláción és a magas áfán – állította a Heves megye 3. választókerületében induló képviselőjelölt.

Hangsúlyozta: az ellenzék korábban többször is követelte, hogy az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját 5, minden más élelmiszerét pedig 18 százalékra szállítsák le.

Dudás Róbert, a Jobbik képviselője arról beszélt, hogy a kormány látszatintézkedéseket tesz, mert az árstoppal és a célcsoportoknak adott juttatásokkal az a célja, hogy a társadalom minél később lássa meg, mekkora a válság.

Az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb az infláció – jelentette ki a Heves megyei 2. választókerületben induló jelölt. A magyar áfa nemcsak az EU-ban, hanem a világon is dobogós – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy az üzemanyagok ára Nyugaton is magas, ami tényleg így van, de ott nem a gyenge magyar forinttal és nem az alacsony magyar átlagbérből kell kifizetni azokat – bírált Dudás Róbert. A képviselő hangsúlyozta, háromszor nyújtottak be a parlamentnek olyan javaslatot, amely mérsékelte volna az üzemanyagok árát, de azokat az Országgyűlés minden alkalommal elutasította.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője szerint a hatósági árak bevezetése azt bizonyítja, hogy a kormánynak nincs megfelelő gazdaságvédelmi eszköze, ezért „régi, rossz berögződésekhez nyúl”. Hozzátette, ha a „rezsicsökkentésnek nevezett hatósági energiaárak” nem lennének, akkor az infláció már régen tíz százalék felett járna.

Újbuda alpolgármestere leszögezte, nemcsak az áfát kell csökkenteni, hanem „igazságosabb személyijövedelemadó-rendszert kell kialakítani”.

Magyarországon nagyon magasak a munkabéreket terhelő járulékok, ami biztos, hogy sok embernek okoz problémát – mondta a politikus. Arra is kitért, hogy a tranzakciós adót a pénzintézetek ráterhelték az ügyfeleikre, ezért az ellenzék készen áll arra, hogy támogassa a bankokat az úgynevezett tehermentes számlák létrehozásában.

Barabás Richárd végül azt mondta, hogy érdemi és jelentős béremelésre, valamint kiszámítható életpályára van szükség a közszférában.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk