Közös repülőutat szervez a londoni Kossuth Kör az angliai magyaroknak

  • narancs.hu
  • 2022. február 21.

Választás 2022

Így utaznának haza szavazni.

Közös repülőutat hirdet a londoni Kossuth Kör az angliai magyaroknak. A Repülővel Jöttünk akció szervezői azt szeretnék, hogy március 31-én megtöltsék a 15 órakor Londonból induló 200 fős járatot.

A jegyet mindenki magának veszi meg, de egy űrlapon lehet aztán jelezni, ha valaki részt szeretne venni a programban. Március 15-ig várják a jelentkezéseket. „Nem célunk pénz vagy adomány gyűjtése. A közös hazautazással azonban hangot adsz annak, hogy a jelenlegi helyzetet nem tartod elfogadhatónak, és változást akarsz” – olvasható a valasztas22.uk oldalon.

Azt írják, a 2018-as tapasztalatok szerint sok angliai magyar nem jutott el időben a londoni nagykövetségre, ahol leadhatta volna a szavazatát, sokan órákat álltak sorba, sokakat elküldtek a szavazóhelyiségektől. Ezért 2022-ben sokan inkább Magyarországon szavaznának. Az oldal ebben szeretne segíteni azzal, hogy magyarokat szervez egy Ryanair-járatra London és Budapest között. Nagy-Britannián belül pedig telekocsit szerveznek a kint élő magyaroknak, hogy eljussanak a külképviseletekre szavazni.

Nagy-Britanniában hivatalosan 155 ezer magyar él, de az ottani magyarok (magyar állampolgárok) valós száma ennél jóval magasabb.

Ennek ellenére csak három helyen, Londonban, Manchesterben és Edinburgh-ben lehet szavazni.

Mostanra pedig már azt is biztosan lehet tudni, hogy idén se nyílik több szavazóhelyiség. Egyszerűbb lenne persze levélben szavazni, de a magyar választójogi törvény ezt csak azoknak a külföldön élő magyar állampolgároknak teszi lehetővé, akiknek nincsen magyarországi lakcímük.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk