Nem nyit újabb szavazóköröket Angliában és Németországban a Nemzeti Választási Iroda

  • narancs.hu
  • 2022. január 17.

Belpol

Csak a választások után mérik fel, lenne-e rá igény.

Az áprilisi választásokig már nem tervez javaslatot tenni arra a Nemzeti Választási Iroda (NVI), hogy például Németországban vagy Nagy-Britanniában több szavazóhelyiségben is szavazhassanak a magyar állampolgárok. Nagy Attila, a szervezet elnöke a Szabadeurópának adott interjújában azt mondta: „A hatályos rendelkezések alapján egy külképviseleti választási iroda és egy szavazókör az, ahol lebonyolítják a külképviseleti választást. A nagyszámú választópolgárra itt ugyanazzal a technikával lehet reagálni, mint itthon: nagyobb apparátust küldünk ki, illetve nagyobb helyszínen történik a szavazás. Például Londonban egy 1200 négyzetméteres új helyszínen.”

Bár Németországban és Nagy-Britanniában mint ismert, nagyon sok magyar él, az előbbiben csak 5 külképviseleten (Berlinben, Düsseldorfban, Münchenben, Nürnbergben, Stuttgartban), az utóbbiban pedig csak háromban (Londonban, Edinburgh-ban, Manchesterben) lehet szavazni.

Az angliai magyarok az aHangon kezdeményezték, hogy további 12 városban tudjanak szavazni (Leedsben, Liverpoolban, Birminghamben, Cardiffban, Brightonban, Bristolban, Southamptonban, Exeterben, Norwichban, Nottinghamben, Cambridge-ben, Canterburyben). Nagy Attila azt mondta, hasonló javaslatokat a választásokat követően a friss tapasztalatok alapján tesznek.

Az interjúban szóba került az is, mennyire ellenőrizhetők a határon túliaknak biztosított levélszavazás nyilvántartásai, hisz' a választói névjegyzékben csak tízévente kell ellenőrizni a szavazók személyazonosságát, így például az elhalálozásukról továbbra sem értesül az NVI. Ebben az esetben a Nemzeti Választási Iroda az önbevallásos módszerre bízza magát. „Mi arra buzdítjuk a regisztráció mellett a külhoni állampolgárokat, hogy ahol a családban történt elhalálozás, jelentsék be, és ezután az elhalálozott lekerül a levélben szavazók névjegyzékéről. Erre a most októberben kiküldött értesítők nyomán is volt példa” – mondta az NVI vezetője.

(Szabadeurópa)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk