A Kúriáig megy az ellenzék egy fideszes képviselő választási törvénysértése miatt

Választás 2022

Miután beadványukat a Nemzeti Választási Bizottság komolytalan érvekkel utasította el.

A választási kampány első napján írta meg a Narancs.hu, hogy a negyedik ciklusára készülő fideszes Kovács József saját magát buktatta le a támogatói aláírások gyűjtésekor a Békés megyei Eleken. Saját közéleti Facebook-oldalára kiposztolta ugyanis, amint a városháza nagytermében támogatói aláírásgyűjtő íveket írnak alá többen, így például négy helybéli önkormányzati képviselő: Kecskés Andrea, Thuróczy András, Veres Zoltán és Ferenczi Zsolt. Utóbb azonban – árulkodó módon – csak Kecskés fotóját hagyta fenn, a többit eltávolította.

A választási eljárásról szóló törvény tételesen felsorolja, hol nem szabad támogatói aláírásokat gyűjteni. Ezek közé tartoznak az önkormányzati épületek, helyiségek. Márpedig az eleki polgármesteri hivatal és annak nagyterme is ilyen, arról nem is beszélve, hogy minden hétvégén zárva van, így nem tudni, mit is kereshettek ott az aláírók ezen a szombat délelőttön. A nyilvánvaló törvénysértés gyanúja miatt egy magánszemély még aznap a Gyula központú Helyi Választási Bizottsághoz (HVI) fordult.

Tényleg önkormányzati helyiség

Az ügyben elsőfokon eljáró HVI nevetséges indokokkal utasította el a beadványt. Így többek között azzal, hogy csak támogatói aláírásgyűjtő ívnek látszó papírokról van szó, egyébként sem állapítható meg, hogy a „díszes teremben” kik és milyen minőségben írnak alá valamit. A Narancs.hu 5 másodperc alatt kiderítette, hogy a teremben aláírók között volt az említett négy helyi képviselő. Az eleki önkormányzat honlapján ugyanis a képviselő-testület tagjai arcképpel szerepelnek. Ugyanakkor azt a HVI elismerte, hogy „a kifogásolt fotók (…) megállapíthatóan Elek Város Önkormányzata hivatalos helyiségében (házasságkötő terem) készültek”. Ennek ellenére elutasította a törvénysértés miatt hozzájuk beérkezett beadványt.

Ezt követően Békés megye 3. számú választókerületének összellenzéki jelöltje, Leel-Őssy Gábor stábja úgy döntött, hogy kiegészítik az első beadványt, és fellebbeznek a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVI). Fellebbezésüknek az volt a leghangsúlyosabb része, hogy olyan önkormányzati helyiségben gyűjtötték a Fidesz-KDNP helybeli jelöltjének az aláírásokat, ahol azt a törvény tiltja. Erre az NVI, amely az országos listák hiányában még pártdelegáltak nélkül működik, ha lehet, még az előzőnél is komolytalanabb érvvel utasította el a fellebbezést.

Jókora ellentmondásba keveredtek

Az NVI azt írta, hogy „nem állapítható meg egyértelműen, hogy hol történt a sérelmezett cselekmény”. „A megjelölt internetes oldalon található tartalom nem bizonyítja kétséget kizáróan annak tényét, hogy a képen látható cselekmény milyen helyszínen, mely helyiségben valósult meg, továbbá azt sem, hogy azok milyen választási cselekményt rögzítettek.”

Mindez azt jelenti, hogy jókora ellentmondás van az ugyanabban az ügyben a törvénysértés gyanúja miatt beadvány két elutasítása között. A gyulai központú Helyi Választási Bizottság az esettel összefüggésben semmit nem látott bizonyítottnak és alátámasztottnak, egy dolog kivéve. Azt állapította meg, hogy a fotók az eleki városháza nagytermében készültek. A Nemzeti Választási Bizottság azonban ezt is megkérdőjelezte, és elutasította az ellenzéki beadványt.

A Kúriáig megy az ellenzék

„A jog mindenkire nézve kötelező. Kivéve a gyevi bírót!” – reagált az NVI döntésére Fülöp Zoltán, Leel-Őssy Gábor kampányfőnöke. Szerinte a helyzet arra a történetre hasonlít, amelyben a nyuszika felajánlja a farkasnak, hogy van füstszűrős és nem füstszűrös cigarettája is, de végül azért kap verést, mert nem volt rajta sapka. „Ilyen alapon egy, a Hősök teréről készült fotóról sem állapítaná meg a NVI, hogy az a Hősök terét ábrázolja, és valóban ott is készült, mert nincs erről külön erre a célra készített és a fotóhoz mellékelt határozat” – tette hozzá Fülöp Zoltán.

Végül jelezte, az ügyben a Kúriához fordulnak, mert nincs olyan jogszabály, amely szerint minden tény és bizonyíték ellenére a törvénysértést elkövető fideszes képviselőnek lehet csak igazat adni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?