Eltűnt a Fidesz kampányából a jogerősen elítélt fideszes polgármester

Választás 2022

A méhkeréki Tát Margit már nem szerepel együtt a választókerület képviselőjével, akivel korábban igencsak szoros volt a kapcsolata.

Mintha már a helyi Fidesznek is vállalhatatlan lenne a Gyulai Törvényszék jogerős ítéletében nemrég bűnösnek talált méhkeréki fideszes polgármester, Tát Margit.

Mint arról lapunk elsőként beszámolt, a bíróság 1 év 10 hónapos, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztéssel és 600 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta Tátot jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt. A törvényszék egyben megváltoztatta az első fokon ítélkező Gyulai Járásbíróság azon rendelkezését, amely szerint mentesítették a településvezetőt a büntetett előélet joghátrányai alól. Azaz a polgármester priuszos lett, ezért megszűnt mandátuma. Hogy pontosan mikortól, arra még visszatérünk. Előbb azonban nézzük meg, hogyan indította a kampányát a gyulai választókerületben induló fideszes Kovács József, és miért volt ennek jelentősége Tát Margit szempontjából!

A február 12-én, a választási kampány és az aláírásgyűjtés első napján Békés megyei polgármesterekkel körülvéve jelent meg Gyulán a Fidesz-irodában, majd az előtte található Petőfi téren Kovács József. A megyei 3-as számú választókerület regnáló és újrainduló képviselőjének Facebook-oldalán közzé tett fotóin valóságos polgármesteri biodíszlet látszik. Fideszes és független településvezetők egyaránt feltűnnek rajtuk - jóllehet utóbbiak esetén felmerül a kérdés, hogy a 2019-ben független színekben induló és győztes, nem egy esetben fideszes ellenfeleiket legyőző polgármesterek maguktól vagy valamilyen ráhatásra jöttek el, s tettek hitet Kovács József támogatása mellett. Ugyanígy jókora feladvány annak megválaszolása, mitől és kitől független Szelezsán György eleki, Szívós László okányi, Karakas Ildikó vésztői, Bakucz Péter sarkadkeresztúri, Köves Mihály dobozi vagy Dudás Árpád zsadányi polgármester.

 
Kovács József és a hozzá hűséges választókerületi polgármesterek
Forrás: Kovács József Facebook

Két településvezető azonban hiányzik a képről. Az egyik a Gyula központú választókerület harmadik legnépesebb városa, Szeghalom független polgármestere, Macsári József, aki civil szervezetével az önkormányzati választásokon már többször tönkreverte a Fideszt. A másik Tát Margit. Talán egyikük sem véletlenül nem volt ott, még ha az okok nagyon különbözőek is. Macsári feltehetően ebben szerepjátékban nem kívánt részt venni, míg a nagyon lelkes fideszes, de immár elítélt Tát Margitot most megpróbálja törölni a helyi Fidesz. Élén azzal a Kovács Józseffel, aki eddig Tát mentora volt.

A 2014-es helyhatósági választás után az idők szavát megértve és Kovács József biztatását megfogadva Tát belépett a Fideszbe. Az utóbbi időben kapcsolatuk roppant szoros volt, annyi eseményen vettek részt együtt, és mindezekről olyan mennyiségű fotó született, hogy ezeket gyakorlatilag szinte lehetetlen számba venni. De hogy Tát Margit milyen lelkes volt, azt az is bizonyítja, hogy még néhány héttel ezelőtt is köszönetet mondott neki azért, amiért a pályázataikat támogatta, egyengette. „Kovács József országgyűlési képviselő úr folyamatos támogatása nélkül, ma nem ezt az arcát mutatná Méhkerék, neki köszönhetően a méhkeréki emberek mindennapjai az élet minden területén komfortosabbá válnak” – írta lelkendezve Tát.

 
Tát Margit és Kovács József
Fotó: Gábriel János / Tát Margit Facebook

Közben a Fidesz-kampányból kisatírozott méhkeréki polgármester úgy tesz, mintha mi sem történt volna. Ugyanúgy bejár dolgozni a hivatalba, polgármesterként hoz döntéseket, hív össze testületi ülést, fogad el költségvetést. A múlt héten ezért előbb az önkormányzatok törvényességi felügyeletét ellátó Békés Megyei Kormányhivatalhoz, majd a Gyulai Törvényszékhez fordultunk. Azt kérdeztük, ilyen és hasonló esetekben pontosan mikor szűnik meg a választott képviselő mandátuma. A jogerős ítélet szóbeli kihirdetésekor, vagy majd csak azt követően, hogy azt a bíróság írásba foglalja és postázza az érintettnek? Így elvileg heteket, akár hónapokat játszhat az idővel az érintett, mert nem veszi át a számára kellemetlen tartalmú levelet.

A kormányhivataltól ezt a választ kaptuk: „A Békés Megyei Kormányhivatal előtt a hivatkozott ítélet szövege nem ismert, így arról érdemben nem tud állást foglalni.” (Noha a témában általánossággal is kérdeztünk.) A Gyulai Törvényszék eddig egyáltalán nem reagált a Narancs.hu megkeresésre.

(Címlapképünkön: Tát Margit és Kovács József. Forrás: Tát Margit Facebook)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk