Kúria: a legfőbb bírói fórum nem résztvevője, hanem pártatlan bírája a kampánynak

  • narancs.hu
  • 2022. február 18.

Választás 2022

Csak hogy tisztázzák.

Közleményt adott ki pénteken a legfőbb bírói fórum, hogy leszögezze: a Kúria az országgyűlési választások kampányának nem résztvevője, hanem pártatlan bírája. 

Mint írták,

törvényes kötelezettségeik teljesítése megköveteli, hogy a választási kampány kezdetétől az új összetételű Országgyűlés alakuló üléséig a Kúria és vezetői a szokásosnál is visszafogottabb magatartást tanúsítsanak a nyilvánosság előtt folyó vitákban.

A Kúria ezért – habár figyelemmel kíséri a tevékenységére vonatkozó elemzéseket – a következő két és fél hónapban ezekre általában nem válaszolhat – közölték. Hozzátették, ebben az időszakban csak szigorúan a választási ítélkezéssel kapcsolatos tények közlésére kell szorítkozniuk.

A választási folyamat lezártát követően ismételten állnak a nyilvánosság rendelkezésére – ígérték.

A közleményben – amelyet Varga Zs. András kúriai elnök mellett a két elnökhelyettes, a Kúria főtitkára, valamint a büntető-, a közigazgatási és a polgári kollégium vezetője írt alá – arra kérnek minden közszereplőt és a közélet alakításában résztvevőket, hogy tartsák tiszteletben a Kúria alkotmányos szerepét, és ne használják ki a szervezetet terhelő hallgatási kötelezettséget.

Munkatársaikat, a bírákat, a bírósági szervezeteket és az igazságszolgáltatás minden szereplőjét pedig arra kérik, hogy támogassák a Kúriát feladatai teljesítésében.

(MTI, lead-kép: MTI:Varga Zs. Andrást megválasztották a Kúria elnökévé)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk