Megkezdődött a szavazatok átadása az egyéni választókerületi választási irodáknak

Választás 2022

Van egy-két körzet, amelyben a külföldön élők vagy az átjelenzők szavazatai fognak dönteni.

Megkezdődött péntek reggel a külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók összegyűjtött szavazatainak átadása az egyéni választókerületi választási irodáknak.

A múlt vasárnapi voksoláson lehetőség volt arra, hogy a választópolgár, aki nem a lakóhelyén tartózkodott, egy másik magyarországi településen adhassa le voksát. Mivel az átjelentkezéssel szavazók is a saját lakóhelyük szerinti képviselőkre szavaztak, ezeket a voksokat el kell juttatni a választók lakóhelye szerinti választókerület meghatározott szavazókörébe. Ehhez előbb azokat az NVI-hez szállították hétfőn, és a 106 egyéni választókerület szerint csoportosították.

Ugyancsak ennek megfelelően utaztatták és válogatták a határon túlról érkező azon szavazatokat, amelyeket a választók a 145 külképviselet egyikén adták le.

A szavazókörök szerint szétválogatott szavazatokat tartalmazó szállítódobozokat péntek reggeltől vehetik át az egyéni választókerületi választási irodák az NVI-től, hogy a saját választókerületükbe szállítsák azokat, és legkésőbb szombaton átadják a választókerületben a külképviseleti és átjelentkezős szavazatok megszámlálására kijelölt szavazatszámláló bizottság elnökének.

A szavazatszámláló bizottság ezt követően "bekeveri" a kijelölt szavazókörben vasárnap leadott szavaztok közé az utazó voksokat, így gondoskodva a szavazatok titkosságáról.

A kijelölt szavazatszámláló bizottságok ezt követően összeszámlálják a voksokat és megállapítják a parlamenti választás szavazóköri eredményét, legkésőbb szombaton.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk