Választással kapcsolatos ügyben nyomoz a rendőrség Méhkeréken

Választás 2022

A napokban nyomozók jártak Méhkeréken az áprilisi választással összefüggésben, egyben tanúkat próbáltak felkutatni. Kérdésünkre mindezt a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette.

„A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya személyes adattal visszaélés vétség gyanúja miatt folytat nyomozást. A folyamatban lévő eljárásról bővebb tájékoztatással nem tudunk szolgálni” – válaszolta a Narancs.hu megkeresésére a rendőrség.

Portálunkat több helyi forrás egymástól függetlenül arról értesítette, hogy egy civil autóval nyomozó járt több méhkeréki lakosnál, és többeket meg is hallgatott otthonukban. Információink szerint egy nemrégiben született feljelentést követően a rendőrség tanúkat keres. Meg nem erősített értesülések szerint az április 3-i országgyűlési választás előtt a szinte csak románok lakta, alig kétezer lélekszámú Békés megyei községben választópolgárokat kerestek meg néhányan, és arra próbáltak meg rábírni őket a márciusi határidő lejárta előtt, hogy iratkozzanak le a nemzetiségi listáról, így majd pártlistára voksolhatnak a szavazáskor.

Köztudomású, hogy a honi szavazók – gyökereik, származásuk, nyelvi identitásuk révén – regisztrálhatják magukat a nemzetiségi listán, így a parlamenti választáson az adott választókerület egyéni jelöltje mellett nem a pártlistákra, hanem a nemzetiségi listákra voksolhatnak. Ha a nemzetiségi listára kellő számú választópolgár regisztrálja magát és el is mennek voksolni, akkor az adott nemzetiségi lista első helyezettje teljes jogú, szavazati joggal is rendelkező országgyűlési képviselő lesz. (Ez eddig csak a magyarországi németeknek sikerült. Parlamenti képviselőjükről, a legtöbbször a Fidesz-KDNP-vel együtt voksoló Ritter Imréről korábban pályaképet vázoltunk fel.)

Az alig nyolc-tízezres hazai románságnak arra nincs esélye, hogy a németekhez hasonlóan szavazójoggal is rendelkező országgyűlési képviselőt adjon, ezért szószólóval képviselteti magát a törvényhozásban. Az idén a román nemzetiségi lista élén álló Kreszta Traján összesen 526 szavazattal lett parlamenti szószóló. Ám az, hogy ki regisztráltatta magát a nemzetiségi listán, személyes adatnak számít. Ezért érdekes, hogy kik, milyen megfontolások alapján, melyik párt érdekében és milyen, legálisan nem beszerezhető információk alapján keresték meg Méhkeréken és esetleg más településeken a nemzetiségi listára magukat regisztráltakat.

Ha ebben az esetben a személyes adattal való visszaélés vétségének gyanúja bebizonyosodik, az egyben nagy valószínűséggel választási csalást is jelent.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk