Závecz: Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus

  • narancs.hu
  • 2022. március 8.

Választás 2022

Az első három helyen fideszes politikusok állnak, a miniszterelnök után Szijjártó Pétert és Novák Katalint kedvelik a legtöbben.

Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus a teljes lakosság körében, Márki-Zay Péter rendesen le van maradva hozzá képest – derült ki a Závecz Research felmérésből, amit a Telex ismertetett.

A válaszadóknak egytől ötig terjedő skálán kellett értékelniük a vezető politikusokat. Závecz Tibor a Telexnek arról beszélt, hogy 2-3 pont különbség még elhanyagolhatónak számít egy ilyen felmérésben, 4-5 ponttól érdemes figyelni a különbségeket.

Az élen Orbán Viktort találjuk, 43-as népszerűségi mutatóval. Őt követi Szijjártó Péter (39), Novák Katalin (38), Jakab Péter (37), Dobrev Klára (35), Fekete-Győr András (34), Karácsony Gergely (33), Varga Judit (33) és Márki-Zay Péter (32).  A lista végén Toroczkai László (26) található.

A közvélemény-kutatás érdekes eredményt hozott a fővárosban: Márki-Zay Péter (34) Budapesten sem előzi meg Orbán Viktort (37), míg a többi városban fej-fej mellett áll a népszerűségük. Mindez azért lehet szóra érdemes, mert az ellenzéki pártszövetségnél arra számítanak, hogy Budapesten sokkal több szavazatot kapnak, mint vidéken. De ez ugye személyekről szóló szimpátiamutató, a pártpreferencia ettől eltérő is lehet akár, de az is lehet, hogy nem.

A kistelepüléseken jóval nagyobb Orbán Viktor népszerűsége Márki-Zayéhoz képest: a Fidesz elnökét 52 pontra, míg kihívóját 21 pontra értékelték a választók.

(Telex)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk