Pécsett és Szolnokon is beindultak az álellenzéki jelöltek

Országszerte aktívvá váltak a magukat ellenzékinek hívó, valójában álellenzékiként, vagy kamupártok jelöltjeiként induló helyi politikusok. Bemutatunk néhány példát Pécsről és Szolnokról.

Lapunk nyomtatott kiadása nemrég foglalkozott azzal, hogy egyre több egyéni választókerületben jelentik be indulásukat magukat ellenzékinek hirdető személyek. Békés és Pest megyei, valamint budapesti ilyen jelöltekről cikkeztünk megállapítva, felbukkanásuk leginkább az összellenzéki jelöltek dolgát nehezítheti meg, ám a tapasztalatok alapján csak akkor hajtanak hasznot a Fidesznek, ha sokan próbálkoznak egy-egy körzetben. Összeállításunkat ezúttal Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megyei álellenzéki jelöltekkel folytatjuk.

Baranya 1. számú oevk. – Pécs: Bognár Szilvia és Hencsei Zsolt

„Elsőre úgy tűnt, hogy nem a Baranya 1-es választókerületben létrejövő Mellár Tamás–Kővári János, hanem a másik pécsi központú körzetben összecsapó Hoppál Péter–Szakács László-párharc lesz rendkívül kiélezett küzdelem. A legfrissebb fejlemények ennek a fordítottját mutatják: Szakács akár 8-10 százalékkal nyerhet, míg Mellárnak nagyon kapaszkodni kell a győzelemhez, mert az elmúlt években a helyi politizálásban alig vett részt, Kővári viszont nagyon aktív” – jellemzi a pécsi közéletet a Narancs.hu-nak Babos Attila, a független Szabad Pécs portál vezetője.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Baranya megye 1. számú választókerületben a pécsi ellenzéki városvezetésben nemrég még az alpolgármesteri tisztséget betöltött Bognár Szilvia, míg a másik pécsi körzetben az ex-jobbikos Hencsei Zsolt is elindul a mandátumért.

A győzelemre egyiküknek sincs esélye, de beleszólhatnak a végső sorrendbe.

Bognár Szilviát – a helyi ellenzéken belüli torzsalkodások nyomán – a DK kérésére váltották le Pécsett az alpolgármesteri posztról. A 2019-es önkormányzati választáson Bognár független, de a DK által jelölt ellenzéki képviselőből lett előbb független, majd DK-s alpolgármester. Leváltása után kilépett a DK-ból és azt is bejelentette, lemond arról, hogy a Mindenki Pécsért színeiben politizáljon a városházán. Bognár Szilvia a múlt héten a Facebook-oldalán egy videóban jelentette be, hogy elindul az országgyűlési választáson.

 
Forrás: Bognár Szilvia Facebook

Hencsei Zsolt egy ideig lebegtette indulását, aztán döntött: megpróbálja. Már a bejelentése előtt tudni lehetett, hogy a nevében valaki más felvette az ajánlóíveket, amelyekre azóta szorgosan gyűjtik az aláírásokat. A Pécs-Meszesen élő városházi képviselő a Jobbik színeiben szerzett 2019 őszén önkormányzati mandátumot, és a Szabad Pécs tudósítása szerint nemrég jelentette be a Facebookon, hogy a jövőben nem jobbikosként, hanem független képviselőként politizál tovább. Mind Bognár Szilvia, mind Hencsei Zsolt a Fidesz leváltását nevezi legfontosabb feladatnak, ámbár próbálkozásuk, indulásuk ennek ellentmond.

 
Hencsei Zsolt (K)
Forrás: Hencsei Zsolt Facebook 

Jász-Nagykun-Szolnok megye 1. számú oevk. – Szolnok: Csikós Attila

A „Fidesz kettes számú jelöltjeként” beszél a szolnoki egyesült ellenzék az exjobbikos Csikós Attiláról, aki bezavarhat a kiélezettnek ígérkező választási csatába. Csikós az erősen kamuszervezetnek tűnő Polgári Válasz (PV) egyetlen aspiránsa. Hivatalosan persze csak akkor lesz jelölt, ha megszerzi az ötszáz érvényes támogatói aláírást, de ezzel várhatóan azért sem lehet probléma, mert helyi forrásaink szerint a Fidelitas is segít neki. 

Csikós Attila 2015-ben lépett be a Jobbikba, és rögtön bedobták a mélyvízbe. Egy képviselői lemondás miatt 2016 januárjára időközi választást írtak ki Szolnok egyik önkormányzati választókörzetében. Ezen a harmadik helyet érte el 19 százalékkal, ám ez sokkal jobb eredmény volt annál, mint amit a Jobbik bármikor is elért ebben a körzetben. Ezért a Jobbik 2018 áprilisában őt indította Jász-Nagykun-Szolnok megye 1. számú választókerületében az országgyűlési választáson. Csikós annak ellenére jól szerepelt, hogy nem szerzett mandátumot. A 42 százalékot elért fideszes Kállai Mária mögött a voksok 37 százalékát gyűjtötte be, ami a jobbikos jelöltek országos teljesítménye tükrében figyelemre méltó eredmény volt. Csikós ebből azt a következtetést vonta le, hogy a relatív siker főként a személyének volt köszönhető, és nem az akkoriban erőteljes, győzelemre törő Jobbiknak.

 
Bencsik János, a Polgári Válasz vezetője (b) és Csikós Attila (j)
Forrás: Facebook

A 2019. októberi önkormányzati választásnak Csikós a Jobbik szolnoki és választókerületi elnökeként vágott neki. Ez év májusában volt az európai parlamenti választás is, és várható volt, hogy azon a Jobbik legalább egy EP-mandátumot bizonyosan szerez. Csikós a listavezető Gyöngyösi Márton megüresedő parlamenti helyét nézte ki magának. Több forrásunk azt állítja, hogy sokkal inkább az országgyűlési mandátumra pályázott Csikós Attila, mint a szolnoki polgármesterségre. A maga részéről úgy kalkulált, hogy ha nem jön össze a polgármesterség lenni, akkor legyen ő parlamenti képviselő Gyöngyösi helyén. A Jobbik pártvezetése egyéb okok mellett ezt azért sem tudta neki garantálni, mert az EP-választás öt hónappal megelőzte az önkormányzatit. Helyben tartja magát az a vélekedés, hogy azért lépett vissza a szolnoki polgármester-jelöltségtől, mert az Országgyűlést ambicionálta. Maga helyett az immár a Mindenki Magyarországa Mozgalomban politizáló nem szolnoki Lukácsi Katalint favorizálta, akit viszont a helyi Jobbik-szervezet nem fogadott el.

A vita vége az lett, hogy Csikóst egyhangúlag visszahívták az elnöki posztról. Csikós ezek után azt akarta elérni az országos pártvezetésnél, hogy oszlassák fel a helyi szervezetet. Mivel ez nem sikerült, ő távozott a pártból.

Csikós azóta többek szerint szoros kapcsolatot ápol azzal a Ligeti Józseffel, akit a Fidesz emberének mondanak Szolnokon, és aki önkormányzati képviselőként kiugrott a Szolnoki Többségből, borítva ezzel az önkormányzatban az ellenzéki fölényt. Egy friss szolnoki Facebook-bejegyzés arról tudósít, hogy a Tiszaligeti sétány egy félreeső részén Ligeti és Csikós beszélget egymással. A Kimondott Szolnok Facebook-csoport szerkesztői azt írták a kép alá, aligha a vasárnapi ebéd receptjéről beszélget a két férfi.

A Narancs.hu néhány héttel ezelőtti beszámolója szerint Bencsik János, a Polgári Válasz vezetője nem csupán azt jelentette be, hogy Csikós Attilát indítják, de egyben nyomatékosan azt kérte az egyesült ellenzék helyi pártjaitól, hogy léptessék vissza közös jelöltjüket, Sziráki Pált Csikós javára.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

Az az űzött hang

„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

Az élet értelme

Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

Korszerűtlen elmélkedések

  • Zelei Dávid

„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

Körözik Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.

Mindent és mindenkitől

Megkárosítva érzi magát és feljelentést tervez több olyan orosz állampolgár, aki magyar letelepedési kötvényt vásárolt a VolDan Investments Ltd. nevű közvetítőcégen keresztül.

„Még erős a magyar felhozatal”

Mi a helyzet a Trafóval a Sberbank csődje óta? Visszakapták-e a pénzüket? – kérdeztük az illetékestől. A beszélgetés során szó esett még arculatváltásról, színházi fenntarthatóságról, a független előadóművészek helyzetéről, egyáltalán a magyar kultúra kilátásairól.