A Kárpátia új dalszövege módfelett emlékeztet a munkásőrindulóra, mutatjuk

  • narancs.hu
  • 2020. július 29.

Villámnarancs

Repkednek azért a milliók is.

„A Kárpátia zenekar még márciusban kapott felkérést a tatai páncélosoktól, hogy írjunk egy indulót. A júliusi időzítése ennek a dalnak nem is jöhetett volna jobban, hiszen most kapták meg a Leopárd 2A4 harckocsik első darabjait, amiket pár éven belül még negyven Leopárd 2A7 követ. Szerencsénk volt ezeket a nagymacskákat megcsodálni, hallgatni, ahogy feldübörögnek, nekiindulnak ... Durva” – olvashatjuk a zenekar Facebook-oldalán, és picivel feljebb a dalt is meghallgathatjuk, amely így kezdődik: „Csak két szerelmem van nekem, de van nekem: / Egyik a hazám a másik kedvesem, / Értük élek, s ha kell értük halok. / Magyar páncélos vagyok!“

false

 

Fotó: A Kárpátia zenekar Facebook-oldala

 

Minden bizonnyal csak véletlen egybeesés, hogy e dalszövegről ama híres munkásőr-induló jut a eszünkbe, amely így kezdődik: „Munkásőrnek egy baja, így van-e?! / Mért nincs három élete, élete? /Egyiket a pártnak adja, másikat a párja kapja, / A harmadikkal egy a fegyvere”, bár az kétségtelen, hogy két szöveg összevetése után egyértelmű, hogy a Kárpátiának szerényebb ambíciói vannak.

„Nem árulunk el azt hiszem azzal nagy titkot, hogy a zenekar mindig is katonaságpárti volt, és örülünk a haderőfejlesztésnek” – közli a zenekar, de az nem derül ki, hogy a tatai páncélosok mekkora összeggel honorálták az alkotómunkát.

Azt viszont tudjuk, hogy a Nemzeti Kulturális Alap április-májusi miniszteri keretéből Kásler Miklós a Szent László Király Alapítvány a Szellemi és Erkölcsi Megújulásért nevű szervezetet támogatta négymillió forinttal támogatta a zenekar dokumentum- és koncertfilmjének vetítése okán.

Figyelmébe ajánljuk