Csak itt tűrjük, Lengyelországban nem: tüntetők barikádozták el a parlament kapuit

  • narancs.hu
  • 2016. december 17.

Villámnarancs

A sajtó munkáját súlyosan korlátozó intézkedések miatt bukott ki az elégedetlenség éjjel Varsóban.

A Szejm idei utolsó ülésén a jövő évi költségvetés volt napirenden, amit az ellenzék tiltakozása miatt az ülésteremből egy kisebb helyiségbe telepített át a kormányzó jobboldal, ahol magukban meg is szavazták azt, ráadásul úgy, hogy – eddig példa nélküli módon – letiltották a televíziós közvetítést. Ezzel pedig épp azt valósították meg, ami miatt a spájzba kellett menekülniük. Tudniillik a költségvetési zárószavazás épp azért szakadt félbe, mert az ellenzéki képviselők a sajtó korlátozása ellen tiltakoztak.

Az ellenzék a pulpituson

Az ellenzék a pulpituson

Fotó: MTI/EPA

A PiS ugyanis januártól módosítja sajtó parlamenti jelenlétére vonatkozó szabályokat, gyakorlatilag csak kiválogatott újságírók, korlátozott számú tévécsatornák tudósíthatnának, a folyosókon pedig egyáltalán nem lehetne kérdezni a kormánypárti képviselőket.

A tiltakozást csütörtökön maguk az újságírók kezdték, de pénteken már sokan csatlakoztak hozzájuk. A tüntetők körbevették a parlament kapuit, s azt követelték, hogy jöjjön ki hozzájuk Kaczynski. A rendőrség először előbb csak megpróbálta szétlökdösni, kiszorítani a kapuk elől a tömeget, majd miután ebbéli igyekezetük nem járt sikerrel, könnygázt vetettek be, s ma hajnalban úgy menekítették ki Sydlót és Kaczynskit a törvényhozásból.

Mindeközben mi meg csak itt várjuk szokás szerint a varsói gyorsot.

Neked ajánljuk