Így hullunk darabokra

  • narancs.hu
  • 2016. december 16.

Villámnarancs

Budapest káoszt kap ajándékba a kormánytól: szétesik a 3-as, a 2-es és most már az 1-es metró is, a posta gigantikus fekete lyukká változott.

Az aktuális budapesti sajtóhírek most már annyira durvák, hogy nem is tudjuk, hol kezdjük.

A legpokolibb, apokaliptikus horrorfilmeket felidéző összegzéssel talán a 24.hu rukkolt elő, amely cikkében a 3-as metró idei évét összegzi.

Nézzük most csak címszavakban, hiszen így is olyan, mintha Dante tudósítana a pokolból: füstszag; füstölés; füstölés; ismét füstölés; megint füstölés; „darabok törtek ki a metróból”; kigyulladt; füstölés; füstölés.

De hova meneküljön az életét okkal veszélyben érző, de (nézzük el neki!) fejét mégis helyváltoztatásra adó budapesti polgár? Eddig az 1-es vonal, vagyis a kisföldalatti afféle „safe space”-nek számított a diabolikus alagutak terepén, de csak ma reggelig: „A Széchenyi fürdő után a Deák felé közlekedő szerelvény tönkrement az alagútban. Mozgásképtelen. Most vontatják vissza az állomásra – írja olvasónk a földalattiról” – veszi el a kedvünket végképp az élettől a 444.

És ha már 444: a portál nagyszerű, nagyjából egy háborús tudósításhoz hasonlóan nyomasztó írásban vázolja, hogyan omlott össze totálisan Budapesten a posta, amely már a megrendelt karácsonyi ajándékokat (vagy épp bármi mást) sem bírja kiszállítani, erre a kormány még tiszta erőből, már elnézést, meg is baszta őket a nyugdíjasoknak kiszállítandó Erzsébet-utalványokkal. Iszonyatos munkaerőhiány, megalázó fizetések, totális káosz: itt lehet borzadozni.

Annál pedig Örkény, Ionesco és a South Park alkotói együtt sem találhattak volna ki szebbet, hogy mindezek tudatában a kormány épp milyen propagandakampányra készül súlyos százmilliókat elverni.

A szlogen ugyanis az lesz, hogy „Magyarország erősödik”.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.