Így hullunk darabokra

  • narancs.hu
  • 2016. december 16.

Villámnarancs

Budapest káoszt kap ajándékba a kormánytól: szétesik a 3-as, a 2-es és most már az 1-es metró is, a posta gigantikus fekete lyukká változott.

Az aktuális budapesti sajtóhírek most már annyira durvák, hogy nem is tudjuk, hol kezdjük.

A legpokolibb, apokaliptikus horrorfilmeket felidéző összegzéssel talán a 24.hu rukkolt elő, amely cikkében a 3-as metró idei évét összegzi.

Nézzük most csak címszavakban, hiszen így is olyan, mintha Dante tudósítana a pokolból: füstszag; füstölés; füstölés; ismét füstölés; megint füstölés; „darabok törtek ki a metróból”; kigyulladt; füstölés; füstölés.

De hova meneküljön az életét okkal veszélyben érző, de (nézzük el neki!) fejét mégis helyváltoztatásra adó budapesti polgár? Eddig az 1-es vonal, vagyis a kisföldalatti afféle „safe space”-nek számított a diabolikus alagutak terepén, de csak ma reggelig: „A Széchenyi fürdő után a Deák felé közlekedő szerelvény tönkrement az alagútban. Mozgásképtelen. Most vontatják vissza az állomásra – írja olvasónk a földalattiról” – veszi el a kedvünket végképp az élettől a 444.

És ha már 444: a portál nagyszerű, nagyjából egy háborús tudósításhoz hasonlóan nyomasztó írásban vázolja, hogyan omlott össze totálisan Budapesten a posta, amely már a megrendelt karácsonyi ajándékokat (vagy épp bármi mást) sem bírja kiszállítani, erre a kormány még tiszta erőből, már elnézést, meg is baszta őket a nyugdíjasoknak kiszállítandó Erzsébet-utalványokkal. Iszonyatos munkaerőhiány, megalázó fizetések, totális káosz: itt lehet borzadozni.

Annál pedig Örkény, Ionesco és a South Park alkotói együtt sem találhattak volna ki szebbet, hogy mindezek tudatában a kormány épp milyen propagandakampányra készül súlyos százmilliókat elverni.

A szlogen ugyanis az lesz, hogy „Magyarország erősödik”.

Figyelmébe ajánljuk