Csak azért sem ír az MTI Orbán vejének közbeszerzési szabálytalanságairól

  • narancs.hu
  • 2018.01.14 18:22

Villámnarancs

Most épp Ujhelyi István szocialista EP-képviselő közleményét nem hozták le.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő (naivan) közleményt adott ki, amelyben felszólította a kormányt, hogy sürgősen hozza nyilvánosságra azt a jelentést, amely Tiborcz István volt cégével, az Elios Zrt.-vel kapcsolatban készült. Az OLAF, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala súlyos szabálytalanságokat tárt fel a napokban a közbeszerzésekben, amiket 2011 és 2015 között nyert meg az Elios Innovatív Zrt. A hivatal azt javasolja, tegyen a kormány jogi lépéseket a cég ellen, míg az Európai Bizottságnak pedig azt, hogy vegyék vissza a pénzt, a mintegy összesen 12 milliárd forintot.

Nyomoz-e majd Polt Péter Orbán veje után? Az unió szerint súlyos szabálytalanságok voltak Tiborcz cégénél

Összeférhetetlenség és milliárdok. Kétéves nyomozás után az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos szabálytalanságokat tárt fel azokban a közbeszerzésekben, amiket 2011 és 2015 között nyert meg az Elios Innovatív Zrt., Tiborcz István akkori cége.

Ujhelyi a jelentés nyilvánosságra hozását sürgető közleményét elküldte az MTI fizetős hírszolgáltatásának, az OS-nek is, ahol – pénzért – minden hírt közölnek, ám az MTI mégsem hozta le a közleményt.

Az Orbán Viktor vejét érintő kérdésekben nem először viselkedik így az elviekben közszolgálatot ellátó MTI. A Tiborczot érintő 2015-ös OLAF-vizsgálatkor arra hivatkoztak, hogy a miniszterelnök veje akkor sem közszereplő, ha épp az OLAF vizsgálódik ellene.

Még jó.

A baj csak az, hogy ez már Habony Árpád ügyeinél sem jött be. Ráadásul elképzelni is nehéz, miért lenne feladata az MTI-nek Tiborcz ilyen-olyan ügyeit takargatni.

Ujhelyi István közleménye teljes terjedelmében itt olvasható.

(24.hu)

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

  • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

Kiáll-e?

  • A szerk.

Az előválasztás utáni kínos bénultságot levetkőzve mintha a feltámadás jeleit mutatná az ellenzék kampánya.

„Nagyon nagy vita”

Orbán Viktor január 14-i, idei első rádióinterjújának utolsó témája a „gyermekvédelmi népszavazás” volt. Az interjúban a pedofília először kontrasztként jelent meg: „van az a jelenség, hogy a gyerekeink ki vannak téve szexuális ragadozóknak” – mondta a miniszterelnök. Majd pedig a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „most egy másik jelenségről beszélünk, aztán hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, erről van egy nagyon nagy vita, de ezt én most nem tartom fontosnak”.

A szelíd forradalom

A múlt év végére az Alaptörvény lecserélése az egyesült ellenzék egyik legfontosabb, de mindenképpen a legjelképesebb választási ígéretévé lépett elő. A kezdeti kérdést – lehetséges-e egyáltalán egyszerű többséggel alkotmányozni? – felváltotta az annak mikéntjéről folyó nyilvános eszmecsere.