Egy csodálatos barátság vége: Tőkés László közönség előtt köpködi Orbán Viktort

  • narancs.hu
  • 2015. május 9.

Villámnarancs

A legutóbbi szép tusványosi napon még ott bólogatott az illiberalizmusról szóló lidérces nézeteit feszegető Orbán oldalán, de mára rendesen besértődött Tőkés László. Az ok: hűtlenség.

„Már én magam sem értem Orbán Viktor miniszterelnök nemzetpolitikáját" – jelentette ki csütörtök este nagyszámú hallgatóság előtt Tőkés László a Magyar Nemzet tudósítása szerint. Márpedig, ha Tőkés László nem érti, akkor ki a fene érthetné, hiszen az érdemdús romániai püspök egyenesen a Fidesz listájáról került be az Európai Parlamentbe. Csakhogy akkor még nyilván nem tudta, vagy nem akarta észrevenni, hogy a dús uniós fizetés afféle végkielégítés számára, s Orbán Viktor köszöni, nem kér belőle. Nem kér, mert küldetése megbukott, nem tudta keresztülvinni Orbán akaratát a romániai magyar választók között. Azt tudniillik, hogy hajánál fogva előrángatott kis pártocskájával, az Erdélyi Magyar Néppárttal megtörje az RMDSZ egyeduralmát a romániai magyar pártok között. Nem csoda, ha Orbán nem örült a kudarcnak, hiszen nem ez volt az első ilyen próbálkozása, korábban Szász Jenő futott neki az RMDSZ-nek, a Magyar Polgári Párttal. Nekifutott és lepattant, mint Tőkés. Orbán belátván, hogy ez így nem megy (szlovákiai fiókvállalata, a Magyar Koalíció Pártja is rendre kívül marad a parlamenten, míg a Fidesz által szlováknak tartott Híd bejut), szóval belátta, hogy nem megy, ezért ejtette Tőkést, és igyekezett bevásárolni magát az RMDSZ-be. Ebbéli törekvése sajnálatos módon mára nagyjából sikeresen befejezettnek is mondható. Így már tényleg semmi szüksége Tőkésre, egyen pénzt Brüsszelben.

Egy barátság vége?

Egy barátság vége?

Fotó: MTI

Csakhogy Tőkés hatalmat is akar a zsozsó mellé, ezért most reklamál. Rosszallja az RMDSZ-szel esedékes összebútorozást, s sír mint egy felszarvazott férj, nem fogják elhinni: miért fényképezkedett a Viktor Hunorral? (Kelemen Hunor az RMDSZ újraválasztott elnöke.)

Viktor, Hunor két dalia, száz szónak is egy a vége: Tőkésért ugyan nem kár, Szászért sem volt az, mint ahogy Csáki Pálék nélkül is egész jól megvagyunk határon innen és túl, de a lényeg mégiscsak az, hogy a Fidesz, ahol magyart lát, igyekszik szétrontani mindent – egyre több helyen sikerrel.

Figyelmébe ajánljuk