Lázár János és a zsidó–magyar sikertörténet

  • narancs.hu
  • 2014.02.25 15:04

Villámnarancs

Az államtitkár szerint a zsidók és magyarok együttélése „több száz éven át sikeres volt a Kárpát-medencében”. Vajon mire gondolhatott?

Lázár János Gyulán tartott eligazítást a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége megosztó politikájával kapcsolatban. Igaz, hogy korántsem csak a Mazsihisz bojkottálja a több sebből vérző kormányzati megemlékezés programjait, hanem minden jelentős zsidó szervezet és egyre több civil egyesület, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár mégis egyedül őket okolja azért, hogy „kudarccal fenyeget az 1944-es holokauszt-emlékév megünneplése”.

Az MTI összefoglalója szerint Lázár „kiemelte: a Mazsihisz ultimátuma többekben aggodalmat kelt, és szerinte nem befolyásolja jó irányban a zsidók és a magyarok együttélését, ami több száz éven át sikeres volt a Kárpát-medencében”.

Szép gondolat ez, a több évszázados sikeres együttélés.

De azért mintha lettek volna apróbb döccenők.

Az 1529-es bazini vérvádtól Tiszaeszlárig, a zsidótörvényektől a Jobbik parlamenti zsidólistázásáig. A második világháború alatt a magyar állam túlbuzgó közreműködésével a zsidónak tekintett lakosság kétharmadát gyilkolták meg. Az utóbbi évek felmérései szerint minden harmadik magyar vall antiszemita gondolatokat.

Sikert sikerre halmozunk.

Neked ajánljuk