Lázár ugyanúgy reagál Orbánra, mint Simicskára – Gulyás Márton újra a kapuk előtt

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 30.

Villámnarancs

Hidegrázás, undor, netalán egy jó kis fertő? Ilyen lenne a (magyar) politika? Az exkrétakörös aktivista, Gulyás Márton közéleti vlogba kezdett.

Slejm – a torkon ragadt politika címmel kezdett – a nagy sikerű és hazai platformok között újító pluszegy online politikai műsor után – Gulyás Márton aktivista közéleti videoblogolásba. Az első, bemelegítő adás rögtön a vlog címére reflektál, amely szerint a politika az, amit se kiköpni, se lenyelni nem tudunk, mégis viszket, zavar.

false

Első körben Gulyás a politikusok elviselhetetlenségéről és a politikai rendszer mérgező mivoltáról értekezik, szemléletes példákon keresztül mutatja be, hogy a politikusok legtöbbje ugyan definíció szerinti „rongyember”, mégsem biztos, hogy érdemes az általános politikusundort kiterjeszteni a politika egészére, ezzel eltartani magunktól azt, ami az életünk számtalan aspektusára oly nagy hatással van.

Emlékszik Giró-Szász Andrásra még az özönvíz előttről?

Az egykor volt kormányszóvivő sommás kijelentései napjainkra gyakorlatilag megelevenedtek. De Lázár János extrém szemöldökmozdulatait is érdemes kódolni, vajon mitől rándul Orbán Viktor nevére éppúgy, mint Simicska Lajoséra. Rejtély.

Gulyás Márton egy saroknyi könyvespolc előtt hangosan gondolkodik a magyar politikai kultúráról, miközben szemléletes bejátszások használatával számba veszi, miért is olyan lehetetlen az a rendszer, melybe korrumpálódás nélkül bekerülni alig lehetséges, kikerülni pedig szinte lehetetlen, ugyanis oly mértékben elhasználódnak a szereplői, hogy végül a kutyának sem kellenek.

Ki lesz mégis olyan hülye, hogy politikusnak áll?

Mit lehet vagy kell tenni, hogy ne kapjunk konstans agybajt? Vagy miért van az, hogy az senkinek sem kérdés, tízmillió ember hogy van egyedül? – kérdezik a főcímzenében.

„Rendes” adás jövő héten, addig is itt lehet ráhangolódni.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.