„Ugyanazokat az eszközöket használjuk” – Blokád alatt a Velencei Biennále magyar pavilonja

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 30.

Villámnarancs

Magyar aktivisták egy csoportja látványos módon tiltakozik a biennále helyszínén a magyar kormány kerítésépítése és menekültellenes propagandakampánya ellen.

Blokád alá vette magyar aktivisták egy csoportja a Velencei Biennále magyar pavilonját – írja a Kettős Mérce. A demonstrálók NATO-szögesdróttal és a Fidesz-kormány menekültellenes propagandaplakátjaival vették körbe és zárták el az épületet. A magát #fenceforeurope-nak nevező – az ex-krétakörös Gulyás Márton vezette – csoport közleménye szerint „…ugyanazokat az eszközöket használjuk, amelyeket a magyar kormány használt az elmúlt hónapokban, részben a magyar lakosság félrevezetésére és megfélemlítésére, részben hazánk déli határának lezárására. Az általunk épített kerítéshez használt plakátok mindegyike a magyar kormány menekültek ellen uszító plakátjainak, illetve a »Nemzeti Konzultáció« néven elhíresült önigazoló propaganda szövegének angol fordítása, azoknak a tartalmát semmilyen formában nem módosítottuk. A kerítéshez használt NATO-drót szintén szabványeszköz: ugyanezeket az éles pengéket telepítette a kormány a déli határunkhoz, remélve, hogy a menekülő embereket ezzel távol tarthatja”.

false

 

Fotó: Árvay Márton

A #fenceforeurope kritizálja az európai menekültügyi gyakorlatot is: „Európai konszenzus ma egyedül a menekülő emberek érdemes és érdemtelen menekültekre történő elkülönítésében van. A magyar helyzetet látva biztosra vesszük, hogy hamarosan a fegyveres erőszak bevetésében is hasonló egyetértés fog mutatkozni.”

A blokádot a csoport a ma esti zárásig szeretné fenntartani, a nap folyamán konzultációs kérdőíveket osztogatnak.

Figyelmébe ajánljuk