Matolcsyék nem kötik az orrunkra, hogy mekkora karácsonyi jutalmat osztottak

  • narancs.hu
  • 2016. december 31.

Villámnarancs

Tényleg: mi közünk a Magyar Nemzeti Bank ajándékozásai szokásaihoz?

Tegnap a Magyar Nemzet közölt összeállítást arról, hogy milyen jutalmakat osztottak ki egyes állami intézmények. Ezek szerint „a legjobban a Főpolgármesteri Hivatalban jártak, ott ugyanis a valamivel több mint 800 fős alkalmazotti gárda

fejenként 460 ezer forintos

jutalomban részesült, ami összesen 370 millió forintba került”. Mentségükre szolgál, hogy ezt az összeget a bérmegtakarítás terhére fizették ki, azaz nem jelentett többletkiadást a fővárosnak, ráadásul sem a főpolgármester, sem a helyettesei nem kaptak jutalmat.

A Nemzetnek azt is sikerült megtudnia, hogy az ügyészségi alkalmazottak egyéni teljesítményüktől függően különböző mértékű pénzbeli juttatást kaptak –

összesen 1,5 milliárd forintot,

amit 4287 dolgozó között oszthattak el, ami azt jelenti, hogy átlagosan valamivel kevesebb mint 370 ezer forint járt nekik.

Másutt nem voltak ennyire bőkezűek. A honvédelmi tárcánál 42 ezer, az igazságügyinél 250 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt dobtak fel, a Lázár-Miniszterelnökségen viszont azokat jutalmazták, akiknek gyereke van.

A Magyar Nemzet kíváncsi lett volna arra is, hogy a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Banknál hogyan telt a karácsony, ám mint írják, „az MNB a hatályos törvényeket megsértve ezt közérdekű adatigénylésünkre sem árulta el. Továbbá annak ellenére, hogy az év végi jutalmakat karácsony előtt osztják ki a különböző állami szervek, két nappal karácsony előtt is arra hivatkoztak, hogy

„az év végi jutalmazások folyamata nem zárult le”.

A lap szerint „nem kizárt, hogy az MNB olyan magas összeget oszt ki a munkatársak közt, hogy azt inkább nem közölnék a nyilvánossággal”.

De miért is közölnék?

Ők ráérnek. Ha bíróság kötelezi őket erre, majd... De kit érdekel akkor már a karácsony?

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.