Orbán miatt nem jön Magyarországra Garri Kaszparov

  • narancs.hu
  • 2016. április 10.

Villámnarancs

Közeleg a tél – Miért kell Putyint és a szabad világot megállítani? címmel magyarul is megjelent a leghíresebb orosz ellenzéki új könyve. Nagyon furcsa dolgokat mondott ennek kapcsán.

Kaszparov bár a könyv bemutatójára nem jött el, a hvg.hu-nak adott interjút ebből az apropóból. Amikor rákérdeztek, hogy miért nincs itt, meglepő választ adott: „Azért hagytam el Oroszországot, mert ott hamar eltettek volna láb alól. Igyekszem óvatosan élni, de amit csinálok, nem teszi biztonságosabbá az életemet. Nem kapok nyilvános fenyegetéseket, de tudom, hogy gyűlöl a moszkvai hatalom, és az orosz televízióban az utóbbi hetekben is több lejárató műsort szenteltek nekem. Nem iszom teát ismeretlenekkel, és nem megyek olyan országokba, ahol nem érezhetem magam biztonságban, mert a helyi kormány túl közel áll Moszkvához.” Majd rögtön így folytatja: „Örülök, hogy kiadták a könyvemet, de amíg Orbán Viktor a miniszterelnök, nem szívesen mennék Magyarországra sem, mert a kormány késznek látszik Putyin orosz elnöknek tetsző szívességeket tenni.”

Világos beszéd, s nem sok jót feltételez a magyar államról, aligha értheti félre bárki. De még ennél is érdekesebb, amit a diktátor bukásáról mond: „Nem hiszem, hogy más sors várna rá, mint a többi diktátorra. Esze ágában sincs lemondani a tisztségéről, s biztos vagyok abban, hogy amikor a helyzet már valóban elviselhetetlen lesz, rezsimje utcai tiltakozások és az eliten belüli leszámolások révén bukik majd meg.”

Oh, természetesen Putyinról beszél…

Figyelmébe ajánljuk