Úgy vágná haza Orbán Viktor Rogán Antalt, hogy azért szem előtt maradjon

  • narancs.hu
  • 2015. május 11.

Villámnarancs

Talán a Pasa park miatt? Rogán Antal hamarosan megválni kényszerül a tényleges hatalmat biztosító frakcióvezetéstől, mert Orbán politikai kabinetfőnöke lesz. Lábhoz, mondta a főnök.

Szokásos heti kremlinológiai jelentésében (avagy milyen szelek fújdogálnak pártunk és kormányunk háza táján) a Népszabadság tudni véli, hogy Orbán Viktor hamarosan, az „őszi Fidesz-kongresszushoz időzítve” leváltja a frakcióvezetőt, s megteszi személyes politikai kabinetfőnökének. Bár a cikk címe szerint még több hatalmat ad Rogánnak, de távolról sem erről van szó, hiszen egy frakcióvezetőnek jóval nagyobb a mozgástere, mint egy kabinetfőnöknek, akinek alkalmasint az a dolga, hogy távol tartsa a miniszterelnöktől a nem elsődleges fontosságú ügyeket és személyeket; afféle házőrző tehát. Lehet, hogy Orbán megbeszél majd vele ezt-azt, de aligha kérdéses, hogy ki hozza majd a döntéseket.

Hogy alapvetően rosálásnak álcázott bukásról lehet szó, azt az is erősíti, ahogy a cikk szerint Orbán indokolta a döntését. „Orbán Viktor a kormány látványosan csökkenő népszerűségének visszaszerzése érdekében erősítené a »nép közeli« politikai kormányzást, ezért szeretné, ha Rogán Antal lenne a miniszterelnök politikai kabinetfőnöke.”

Vagy úgy! Majd pont Rogán Antal lesz az, aki a miniszterelnök lábtörlőjéről morogva-vicsorogva visszaszerzi a párt elveszett népszerűségét – ez ugyan nagyon nagy marhaság, de még Orbán sem gondol ilyet. Rogán Antal már jóval a Pasa park kísérteties lakásnövekedése (emlékeznek, egy időben hetente talált egy-két új szobát benne a frakcióvezető), szóval a pasázás előtt is már az egyik legutáltabb politikus volt ebben az országban – a park óta még a Fidesz-szavazók körében is.

Szóval, az indoklás dajkamese, marad a találgatás: tán az ötödik kerületi ingatlanpanamák tettek be, tán Lázár kavart alá? Tökmindegy. Jön egy másik sötét frakcióvezető, s aki követte a Fidesz mindenkori belmozgásait, tudja, a kis kavarógépet sem érdemes túl korán leírni. Visszajátszhat még bőven, hisz Orbánnak pont az ilyen – skrupulusok nélküli – alakokra van szüksége.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?