Van pofája: levélben kér pénzt a választóktól Orbán Viktor
orbanlevel.jpg

Van pofája: levélben kér pénzt a választóktól Orbán Viktor

  • narancs.hu
  • 2018. január 2.

Villámnarancs

Most az egyszer legalább kicsit őszinte a miniszterelnök.

Megmutyizott közbeszerzés? Lezsírozott szerződések? Baráti megbízások? Haverok kedvére átírt törvények? Mind jó módszerek a közpénz lenyúlására, és valóban sok pénzre lehet így szert tenni. Egy probléma azonban minddel akad: túl sok a macera.

A közbeszerzést úgy kell kiírni, hogy csak a rokon vagy a haver cége tudjon indulni. Ha mégis akad más induló, a döntnököknek is oda kell szólni. Fel kell építeni vagy meg kell vásárolni a céget, mely elnyeri a megrendeléseket, aztán a munkát – ha túlárazva is, de – el kell végezni. A különadókat is úgy kell kivetni, hogy ne kelljen mindenkinek fizetni. A törvények megfogalmazásával is rengeteg a munka.

Nem volna valami sokkal egyszerűbb megoldás?

Ezen már jómagam is sokat gondolkodtam. Felcsúton járva például az jutott eszembe, mennyi felesleges kört megspórolnék mindenkinek, ha egyszerűen bevinném a bankkártyámat a polgármesteri hivatalba, gondosan ráírnám a PIN-kódomat, aztán mindenki tenné tovább a maga dolgát.

No, valami ilyesmi járhatott egyetlen miniszterelnökünk fejében is, mikor úgy döntött, levelet küld híveinek. És a gondolatot tett követte. Orbán Viktor levelét ma kezdte kézbesíteni a posta.

A Fidesz közleménye szerint ebben a levélben a miniszterelnök „szót ejt az előttünk álló időszak kihívásairól, arról, hogy Soros György tevékenységével szemben most mindennél fontosabb megvédeni Magyarországot, azért, hogy valóban magyar ország maradjon”. De most jön az innováció! A levél végén ugyanis ezt írja – minden bizonnyal saját kezével – Orbán Viktor:

„Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy amennyiben lehetőségei engedik, adományával Ön is járuljon hozzá ehhez a küzdelemhez, és támogassa a Fidesz kampányát.”

A levélhez sárga csekket is mellékeltek, megkönnyítve az egyszeri szavazó dolgát.

Ügyes! Gondoltam magamban, de aztán eszembe jutott, van még hova fejlődni:

Figyelmébe ajánljuk