Végre megtudtuk, hogy miért fontosabb a hajdúnánási MotoGP-pálya a Lánchídnál

  • narancs.hu
  • 2020. július 2.

Villámnarancs

És azt is, hogy miért különb a vidék, mint a főváros.

Frappáns válasszal szolgált Kósa Lajos az ATV Egyenes beszéd című műsorában arra nézve, hogy helyénvaló-e, ha a kormány a Lánchíd felújítására 6,5 milliárd forintot ad, míg a hajdúnánási MotoGP-pálya megvalósítására ennek a tízszeresét.

A politikus szerint azért nincs ebben ellentmondás, mert a „Lánchíd a fővárosé, nekik kell felújítani”. Mindezt Kósa a következő költői képpel próbálta szemléltetni:

„Miért nem vesz nekem kenyeret Orbán Viktor? Azért nem vesz, mert a kenyérvásárlás az én dolgom”,

majd ezt követően a számok világába kalauzolta a kedves nézőket, hátha sikerül összezavarni őket. Merthogy Kósa szerint ameddig a ország majdnem 50 ezer milliárdos GDP-jének 60 százalékát a vidék produkálja, míg a főváros részesedése „csak” 40 százalék, a napnál is világosabb, hogy

Hajdúnánáson előrébb való egy modern versenypálya megépítése, mint holmi 170 éves híd felújítása a bűnös fővárosban.

Amúgy Kósát láthatóan nem zavarja különösebben, hogy ez a matek piszkosul sántít, mert – amint arra a Népszava felhívja a figyelmet –, „ha ezt a logikát a fideszes politikus komolyan vette volna, akkor ha a Lánchídra csak 6,5 milliárdot biztosít a kormány, a vidéket megtestesítő hajdúnánási MotoGP-pályára 9,75 milliárd forint járt volna. Vagy megfordítva: ha utóbbi 65 milliárd, akkor – a GDP aránynak megfelelően – 43,3 milliárd járna a hídra”.

Persze Kósát eddig sem nem olyannak ismertük, akit az efféle okoskodás ki tudna zökkenteni harsány, ámde zavaros mondandójából. Már csak azért sem, mert vélhetően ezért kapja a fizetését, amiből talán kenyérre is futja.

Figyelmébe ajánljuk