rés a présen

A fine diningtól a street foodig  

  • rés a présen
  • Artner Sisso
  • 2025. május 14.

Zene

Nemes Richárd főszervező, Gourmet Fesztivál  

rés a présen: Mióta szervezed a fesztivált?

Nemes Richárd: A Budai Gourmet 2011-ben került a Sziget rendezvényportfóliójába, már az első szervezésében is benne voltam, akkor még bortanácsadóként, a harmadikat már én szerveztem, akkor hagytuk el a nevéből a Budai szót is. A bor irányából érkeztem a gasztronómiába, így lett a hobbiból munka is.

rap: Mikor lesz az idei Gourmet, és milyen változások várhatók az eddigiekhez képest?

NR: A szokásos időben és helyszínen, május utolsó hétvégéjén, egész pontosan május 22. és 25. között töltjük meg a Millenárist, az idén a „kedvencek” fogalom a rendező elv: a kiállító éttermeket, séfeket arra kértük, hozzák el kedvenc alapanyagaikat, ételeiket vagy akár termelőjüket. A legfontosabb változás, hogy hosszú idő után visszatérünk a csütörtöki nyitáshoz, így azok sem maradnak le a Gourmet-ról, akik a hétvégére már el szeretnének utazni. Minden évben változik a kiállítók köre, a kb. száz kiállítóból több mint harminc új, mi örülünk ennek, hiszen így mindig új színt tudunk vinni a kínálatba. A Gourmet küldetése, hogy hiteles pillanatképet tudjon adni a hazai gasztronómiáról; míg a minőség az elején a csúcsgasztronómiában jelent csak meg igazán, addig ma már minden kategóriában, a fine diningtól a bisztrókonyhán át a street foodig megtalálható az a kvalitás, amelyet érdemes a fesztiválon is bemutatni.

rap: Kik lesznek a főszereplői a fesztiválnak?

NR: Felsorolni is nehéz őket egy helyen, de az újak közül kiemelem a legfontosabbakat: pár év kihagyás után visszatérő kiállítónk a modern magyar konyhájáról ismert Szaletly, a Michelin-csillagos Essencia, nálunk debütál Rácz Jenő hamarosan nyíló balatoni étterme, az Ypsilon, valamint a spanyol konyhájáról ismert Arquitecto Pitpit és Padron csapatának új budai helye, a Monokini Kantin. Velünk lesznek olyan kisebb kreatív műhelyek is, mint a Bilanx és az étel-bor párosításokban utazó Fiktív Gastronomy, vidékről először jön a szentendrei Teyföl és a debreceni Cvekedli. Az egyre népszerűbb ázsiai konyha képviselői közül először jön a Ramenka, a Quí, a Sáo és a Tokio, autentikus libanoni ételekkel készül a Leila’s. A húsimádóknak jó hír, hogy ott lesz a Petrol Barbeque, a Tuning Burger, a japán csúcsmarhahússal dolgozó Original Wagyu és a prémium érlelt mangalicahúsokat készítő Szatmár Dry Cured. S ez még csak a fele volt…

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.