rés a présen

A fine diningtól a street foodig  

  • rés a présen
  • Artner Sisso
  • 2025. május 14.

Zene

Nemes Richárd főszervező, Gourmet Fesztivál  

rés a présen: Mióta szervezed a fesztivált?

Nemes Richárd: A Budai Gourmet 2011-ben került a Sziget rendezvényportfóliójába, már az első szervezésében is benne voltam, akkor még bortanácsadóként, a harmadikat már én szerveztem, akkor hagytuk el a nevéből a Budai szót is. A bor irányából érkeztem a gasztronómiába, így lett a hobbiból munka is.

rap: Mikor lesz az idei Gourmet, és milyen változások várhatók az eddigiekhez képest?

NR: A szokásos időben és helyszínen, május utolsó hétvégéjén, egész pontosan május 22. és 25. között töltjük meg a Millenárist, az idén a „kedvencek” fogalom a rendező elv: a kiállító éttermeket, séfeket arra kértük, hozzák el kedvenc alapanyagaikat, ételeiket vagy akár termelőjüket. A legfontosabb változás, hogy hosszú idő után visszatérünk a csütörtöki nyitáshoz, így azok sem maradnak le a Gourmet-ról, akik a hétvégére már el szeretnének utazni. Minden évben változik a kiállítók köre, a kb. száz kiállítóból több mint harminc új, mi örülünk ennek, hiszen így mindig új színt tudunk vinni a kínálatba. A Gourmet küldetése, hogy hiteles pillanatképet tudjon adni a hazai gasztronómiáról; míg a minőség az elején a csúcsgasztronómiában jelent csak meg igazán, addig ma már minden kategóriában, a fine diningtól a bisztrókonyhán át a street foodig megtalálható az a kvalitás, amelyet érdemes a fesztiválon is bemutatni.

rap: Kik lesznek a főszereplői a fesztiválnak?

NR: Felsorolni is nehéz őket egy helyen, de az újak közül kiemelem a legfontosabbakat: pár év kihagyás után visszatérő kiállítónk a modern magyar konyhájáról ismert Szaletly, a Michelin-csillagos Essencia, nálunk debütál Rácz Jenő hamarosan nyíló balatoni étterme, az Ypsilon, valamint a spanyol konyhájáról ismert Arquitecto Pitpit és Padron csapatának új budai helye, a Monokini Kantin. Velünk lesznek olyan kisebb kreatív műhelyek is, mint a Bilanx és az étel-bor párosításokban utazó Fiktív Gastronomy, vidékről először jön a szentendrei Teyföl és a debreceni Cvekedli. Az egyre népszerűbb ázsiai konyha képviselői közül először jön a Ramenka, a Quí, a Sáo és a Tokio, autentikus libanoni ételekkel készül a Leila’s. A húsimádóknak jó hír, hogy ott lesz a Petrol Barbeque, a Tuning Burger, a japán csúcsmarhahússal dolgozó Original Wagyu és a prémium érlelt mangalicahúsokat készítő Szatmár Dry Cured. S ez még csak a fele volt…

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Balatonföldvári „idill”: íme az ország egyetlen strandkikötője

  • narancs.hu

Dagonya, vagy a legtisztább balatoni homok? Ökokatasztrófa, vagy gyönyörűség? Elkészült a vitorláskikötő Balatonföldvár Nyugati strandján; július, vagy ha úgy tetszik, a balatoni főszezon első hétvégéjén néztük meg, valóban ellentétes-e a „józan ésszel”, hogy strand és kikötő ugyanazon a területen létezzen.

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)