rés a présen: Mióta szervezed a fesztivált?
Nemes Richárd: A Budai Gourmet 2011-ben került a Sziget rendezvényportfóliójába, már az első szervezésében is benne voltam, akkor még bortanácsadóként, a harmadikat már én szerveztem, akkor hagytuk el a nevéből a Budai szót is. A bor irányából érkeztem a gasztronómiába, így lett a hobbiból munka is.
rap: Mikor lesz az idei Gourmet, és milyen változások várhatók az eddigiekhez képest?
NR: A szokásos időben és helyszínen, május utolsó hétvégéjén, egész pontosan május 22. és 25. között töltjük meg a Millenárist, az idén a „kedvencek” fogalom a rendező elv: a kiállító éttermeket, séfeket arra kértük, hozzák el kedvenc alapanyagaikat, ételeiket vagy akár termelőjüket. A legfontosabb változás, hogy hosszú idő után visszatérünk a csütörtöki nyitáshoz, így azok sem maradnak le a Gourmet-ról, akik a hétvégére már el szeretnének utazni. Minden évben változik a kiállítók köre, a kb. száz kiállítóból több mint harminc új, mi örülünk ennek, hiszen így mindig új színt tudunk vinni a kínálatba. A Gourmet küldetése, hogy hiteles pillanatképet tudjon adni a hazai gasztronómiáról; míg a minőség az elején a csúcsgasztronómiában jelent csak meg igazán, addig ma már minden kategóriában, a fine diningtól a bisztrókonyhán át a street foodig megtalálható az a kvalitás, amelyet érdemes a fesztiválon is bemutatni.
rap: Kik lesznek a főszereplői a fesztiválnak?
NR: Felsorolni is nehéz őket egy helyen, de az újak közül kiemelem a legfontosabbakat: pár év kihagyás után visszatérő kiállítónk a modern magyar konyhájáról ismert Szaletly, a Michelin-csillagos Essencia, nálunk debütál Rácz Jenő hamarosan nyíló balatoni étterme, az Ypsilon, valamint a spanyol konyhájáról ismert Arquitecto Pitpit és Padron csapatának új budai helye, a Monokini Kantin. Velünk lesznek olyan kisebb kreatív műhelyek is, mint a Bilanx és az étel-bor párosításokban utazó Fiktív Gastronomy, vidékről először jön a szentendrei Teyföl és a debreceni Cvekedli. Az egyre népszerűbb ázsiai konyha képviselői közül először jön a Ramenka, a Quí, a Sáo és a Tokio, autentikus libanoni ételekkel készül a Leila’s. A húsimádóknak jó hír, hogy ott lesz a Petrol Barbeque, a Tuning Burger, a japán csúcsmarhahússal dolgozó Original Wagyu és a prémium érlelt mangalicahúsokat készítő Szatmár Dry Cured. S ez még csak a fele volt…
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa demokratikus és liberális Magyarország ügyét!