rés a présen

A fine diningtól a street foodig  

  • rés a présen
  • Artner Sisso
  • 2025. május 14.

Zene

Nemes Richárd főszervező, Gourmet Fesztivál  

rés a présen: Mióta szervezed a fesztivált?

Nemes Richárd: A Budai Gourmet 2011-ben került a Sziget rendezvényportfóliójába, már az első szervezésében is benne voltam, akkor még bortanácsadóként, a harmadikat már én szerveztem, akkor hagytuk el a nevéből a Budai szót is. A bor irányából érkeztem a gasztronómiába, így lett a hobbiból munka is.

rap: Mikor lesz az idei Gourmet, és milyen változások várhatók az eddigiekhez képest?

NR: A szokásos időben és helyszínen, május utolsó hétvégéjén, egész pontosan május 22. és 25. között töltjük meg a Millenárist, az idén a „kedvencek” fogalom a rendező elv: a kiállító éttermeket, séfeket arra kértük, hozzák el kedvenc alapanyagaikat, ételeiket vagy akár termelőjüket. A legfontosabb változás, hogy hosszú idő után visszatérünk a csütörtöki nyitáshoz, így azok sem maradnak le a Gourmet-ról, akik a hétvégére már el szeretnének utazni. Minden évben változik a kiállítók köre, a kb. száz kiállítóból több mint harminc új, mi örülünk ennek, hiszen így mindig új színt tudunk vinni a kínálatba. A Gourmet küldetése, hogy hiteles pillanatképet tudjon adni a hazai gasztronómiáról; míg a minőség az elején a csúcsgasztronómiában jelent csak meg igazán, addig ma már minden kategóriában, a fine diningtól a bisztrókonyhán át a street foodig megtalálható az a kvalitás, amelyet érdemes a fesztiválon is bemutatni.

rap: Kik lesznek a főszereplői a fesztiválnak?

NR: Felsorolni is nehéz őket egy helyen, de az újak közül kiemelem a legfontosabbakat: pár év kihagyás után visszatérő kiállítónk a modern magyar konyhájáról ismert Szaletly, a Michelin-csillagos Essencia, nálunk debütál Rácz Jenő hamarosan nyíló balatoni étterme, az Ypsilon, valamint a spanyol konyhájáról ismert Arquitecto Pitpit és Padron csapatának új budai helye, a Monokini Kantin. Velünk lesznek olyan kisebb kreatív műhelyek is, mint a Bilanx és az étel-bor párosításokban utazó Fiktív Gastronomy, vidékről először jön a szentendrei Teyföl és a debreceni Cvekedli. Az egyre népszerűbb ázsiai konyha képviselői közül először jön a Ramenka, a Quí, a Sáo és a Tokio, autentikus libanoni ételekkel készül a Leila’s. A húsimádóknak jó hír, hogy ott lesz a Petrol Barbeque, a Tuning Burger, a japán csúcsmarhahússal dolgozó Original Wagyu és a prémium érlelt mangalicahúsokat készítő Szatmár Dry Cured. S ez még csak a fele volt…

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Két óra X

Ayn Rand műveiből már több adaptáció is született, de egyik sem mutatta be olyan szemléletesen az oroszországi zsidó származású, ám Amerikában alkotó író-filozófus gondolatait, mint a tőle teljesen független Mountainhead.

Megtörtént események

  • - turcsányi -

A film elején megkapjuk az adekvát tájékoztatást: a mű megtörtént események alapján készült. Első látásra e megtörtént események a 20. század második felének délelőttjén, az ötvenes–hatvanas évek egymásba érő szakaszán játszódnak, a zömmel New York-i illetékességű italoamerikai gengsztervilág nagyra becsült köreiben.

Élet-halál pálinkaágyon

Óvodás korunktól ismerjük a „Hej, Dunáról fúj a szél…” kezdetű népdalt. Az első versszakban mintha a népi meteorológia a nehéz paraszti sors feletti búsongással forrna össze, a második strófája pedig egyfajta könnyed csúfolódásnak tűnik, mintha csak a pajkos leánykák cukkolnák a nyeszlett fiúcskákat.

Egy fölényeskedő miniszter játékszere lett a MÁV

A tavalyi és a tavalyelőtti nyári rajtokhoz hasonlóan a vasúttársaság most sem tudott mit kezdeni a kánikula, a kereslet és a körülmények kibékíthetetlen ellentétével, s a mostani hosszú hétvégén ismét katasztrofális állapotok közt találhatták magukat az utasok.