rés a présen

A fine diningtól a street foodig  

  • rés a présen
  • Artner Sisso
  • 2025. május 14.

Zene

Nemes Richárd főszervező, Gourmet Fesztivál  

rés a présen: Mióta szervezed a fesztivált?

Nemes Richárd: A Budai Gourmet 2011-ben került a Sziget rendezvényportfóliójába, már az első szervezésében is benne voltam, akkor még bortanácsadóként, a harmadikat már én szerveztem, akkor hagytuk el a nevéből a Budai szót is. A bor irányából érkeztem a gasztronómiába, így lett a hobbiból munka is.

rap: Mikor lesz az idei Gourmet, és milyen változások várhatók az eddigiekhez képest?

NR: A szokásos időben és helyszínen, május utolsó hétvégéjén, egész pontosan május 22. és 25. között töltjük meg a Millenárist, az idén a „kedvencek” fogalom a rendező elv: a kiállító éttermeket, séfeket arra kértük, hozzák el kedvenc alapanyagaikat, ételeiket vagy akár termelőjüket. A legfontosabb változás, hogy hosszú idő után visszatérünk a csütörtöki nyitáshoz, így azok sem maradnak le a Gourmet-ról, akik a hétvégére már el szeretnének utazni. Minden évben változik a kiállítók köre, a kb. száz kiállítóból több mint harminc új, mi örülünk ennek, hiszen így mindig új színt tudunk vinni a kínálatba. A Gourmet küldetése, hogy hiteles pillanatképet tudjon adni a hazai gasztronómiáról; míg a minőség az elején a csúcsgasztronómiában jelent csak meg igazán, addig ma már minden kategóriában, a fine diningtól a bisztrókonyhán át a street foodig megtalálható az a kvalitás, amelyet érdemes a fesztiválon is bemutatni.

rap: Kik lesznek a főszereplői a fesztiválnak?

NR: Felsorolni is nehéz őket egy helyen, de az újak közül kiemelem a legfontosabbakat: pár év kihagyás után visszatérő kiállítónk a modern magyar konyhájáról ismert Szaletly, a Michelin-csillagos Essencia, nálunk debütál Rácz Jenő hamarosan nyíló balatoni étterme, az Ypsilon, valamint a spanyol konyhájáról ismert Arquitecto Pitpit és Padron csapatának új budai helye, a Monokini Kantin. Velünk lesznek olyan kisebb kreatív műhelyek is, mint a Bilanx és az étel-bor párosításokban utazó Fiktív Gastronomy, vidékről először jön a szentendrei Teyföl és a debreceni Cvekedli. Az egyre népszerűbb ázsiai konyha képviselői közül először jön a Ramenka, a Quí, a Sáo és a Tokio, autentikus libanoni ételekkel készül a Leila’s. A húsimádóknak jó hír, hogy ott lesz a Petrol Barbeque, a Tuning Burger, a japán csúcsmarhahússal dolgozó Original Wagyu és a prémium érlelt mangalicahúsokat készítő Szatmár Dry Cured. S ez még csak a fele volt…

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Az Amerika–EU-vámalku tovább nyomhatja a magyar gazdaságot

Noha sikerült megfelezni az EU-t fenyegető amerikai vám mértékét, a 15 százalékos általános teher meglehetősen súlyos csapást mérhet az európai gazdaságokra, így a magyarra is. A magyar kormány szerint Orbán Viktor persze jobb megállapodást kötött volna, de a megegyezés az orosz gázimportra is hatással lehet. 

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.