Lemez

Brahms: Magyar táncok és keringők

  • - csk -
  • 2019. január 6.

Zene

Kisszámú magyarországi fellépéseinek egyikéhez kapcsolódva, jó pár évvel ezelőtt Nikolaus Harnoncourt közönségtalálkozón vett részt az MTA székházában. A pódiumbeszélgetés egyik emlékezetes pillanata volt, amikor az azóta elhunyt, korszakalkotó karmester és tudós a tánckaraktereknek az európai klasszikus zene fejlődésében játszott meghatározó szerepéről szólt. Erre néhányan bizonyára felkapták a fejüket, hiszen a táncokat hajlamosak vagyunk a „nagy zenék” tinglitangli melléktermékeinek tekinteni. Pedig nem így van: a tánc gesztus, magatartás, életszemlélet. Egy táncműfaj = egy világ.

Johannes Brahms a táncok két, egymással gyökeresen ellentétes fajtáját is művelte, hiszen egyrészt gazdag keringőtermést komponált (nemcsak hangszeres keringőket, de a vokális Szerelmi dalkeringők két sorozatát is!), másrészt életművének népszerű vonulatában kitüntetett helyet foglalnak el a délceg Magyar táncok. A francia-ciprusi zongoravirtuóz Cyprien Katsaris és kanadai kamarapartnere, Hélène Mercier olyan lemezt készített, amelyen a két repertoár folyamatosan keveredik, s így termékenyen konfrontálódik egymással.

Nagyszerű ötlet, aminek köszönhetően a felvételen a Nyugat minduntalan a Kelettel néz farkasszemet. De a kivitelezés is pompás: a két zongorista virtuózan, elegánsan, könnyedén játszik, bámulatos karaktergazdagsággal, ráadásul a Magyar táncokat a szokásos hatásvadász túlzások nélkül tolmácsolják – azzal a mértéktartó méltósággal, amely képes felmutatni e termés értékét.

Warner Classics, 2018

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?