dvd - MOZART SZÖKTETÉS A SZERÁJBÓL

  • - káté -
  • 2010. március 4.

Zene

című operájának az 1989-es Bécsi Ünnepi Játékokon készült felvétele egészen különleges élmény. Nem tudok még egy előadásról, amelynek abszolút főszereplője a csak prózát mondó Szelim basa lenne, és a produkció mégis (hülyeséget beszélek: épp ezért) tökéletesen mozarti.
címû operájának az 1989-es Bécsi Ünnepi Játékokon készült felvétele egészen különleges élmény. Nem tudok még egy elõadásról, amelynek abszolút fõszereplõje a csak prózát mondó Szelim basa lenne, és a produkció mégis (hülyeséget beszélek: épp ezért) tökéletesen mozarti. A szerepet a híres német színész, Hilmar Thate játssza (láttam õt III. Richárdként), és szuperérzékeny, szuperneurotikus, szupermeghasonlott karaktert formál a konvertita (keresztényrõl iszlám hitre tért) intellektuális-spirituális önelemzéssel és önkínzással megvert figurájából. Hatalmas belsõ kataklizmákkal és végtelen drámai szünetekkel adjusztált alakítása kisugárzik az egészre. (Az opera zenei anyaga cirka 110 perc, az elõadás idõtartama két perc híján 200, tehát a zenétlen részek, prózák és csöndek - lehet rémületbe esni! - mintegy másfél órát tesznek ki!)

Az eredmény: sûrû, minden pillanatában tartalommal telített tragikus és komikus atmoszféra. A rendezõ-díszlettervezõ házaspár, Ursel és Karl-Ernst Hermann labirintust állított színpadra - valóságosan és képletesen -, melyben a szereplõk intenzív belsõ életet élnek, szinte a késõbbi Da Ponte-Mozart-operák komplex érzelmi kollízióinak elõképeként. Aga Winska mint Konstanze permanens válsághelyzetben levõ fiatal lány, Kurt Streit mint Belmonte életgyakorlatot tanuló vol-taire-iánus ifjú. Artur Korn Osminja lelkileg összeomlik az általa spannolt tortúrák végén. Egyikük sem hangcsoda - Elzbieta Szmytka Blondéja és Wilfried Gahmlich Pedrillója sem -, "csak" ihletett láncszemek az egészben. Nikolaus Harnoncourt historikus hangszereinek egyikét-másikát fölviszi a színpadra, és a Singspiel részévé teszi. Ez az "énekes darab": perfekt színház. Az elõadás felvétele eddig semmilyen formában nem jelent meg. Talán ezért.

Deutsche Grammophon/Universal, 2009, 2 DVD

*****

Figyelmébe ajánljuk