dvd - ROSSINI: A SEVILLAI BORBÉLY

  • - káté -
  • 2010. szeptember 23.

Zene

Az operamúzeum színvonalas működéséről kapnak (a szó szoros értelmében) képet ezen az 1989-es Metropolitan-felvételen, akik vevők rá. Az előadás akkor már hétéves volt, a rendezés annál is korábbi; John Cox glyndebourne-i munkáját a Broadwayen musicaleket előállító Robin Wagner hasznosította újra.
Az operamúzeum színvonalas mûködésérõl kapnak (a szó szoros értelmében) képet ezen az 1989-es Metropolitan-felvételen, akik vevõk rá. Az elõadás akkor már hétéves volt, a rendezés annál is korábbi; John Cox glyndebourne-i munkáját a Broadwayen musicaleket elõállító Robin Wagner hasznosította újra.

Ennek megfelelõen a bevett tréfálkozás rutinja lengi át, a kamerák jelenlétében felspannolt egyéni mutatványossággal. Ebben a Bartolót alakító Enzo Dara viszi a prímet virtuózan, de a hadaró futamokban már ki-kifulladva. Basilióként Ferruccio Furlanetto hangban, játékkultúrában egyaránt tökéletes, és róla tudjuk - látjuk, halljuk -, hogy még ma is a topon van. A címszerepben Leo Nucci igen visszafogott, inkább titkár, mint borbély, inkább rezonõr és sármõr, mint plebejus játékmester, és meglepõ módon a szólamát is takarékosan kezeli. Az Almavivát éneklõ Rockwell Blake annál kevésbé, õ úgy tesz, mintha puha és hajlékony bel canto hangja volna, de annyira nincs neki, ezáltal a hajlítások és díszítések meglehetõsen kényszeredettnek hatnak. Különben vállalkozó szellem, a Cessa di pi» resistere kezdetû, általában kihagyott áriát is elõadja a fináléban (a Met történetében elõször) - nem baj, bravúráriáról van szó, amely elegáns, könnyed és fölényes, még ha Blake inkább igyekvõen iskolás is, de legalább megpróbálta, és gyõztesen mosolyog hozzá.

Sztárnak a koloratúrszoprán Kathleen Battle van szánva (Rosina eredetileg koloratúrmezzo szerep): hibátlanul énekel, csinos, és a recitatív részekbe még kislányos (mû)naivitást is csempész csipogás formájában. Ralf Weikert vezényel (az együttesek egy-egy pillanatra szétesnek), a színpad forog, az alkotó pihen, de õ ebben az üzemmódban is fölöttébb hatásos.

- káté -

Deutsche Grammophon/Universal, 2010, 2 DVD

****

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.