Fischer Iván: "Nagyon hatékonyan megszolgáljuk azt a támogatást, amit kapunk"

  • Kling József
  • 2019. március 29.

Zene

A karmesterrel a komolyzenét is sújtó taomegvonás mellett leg­újabb nagy dobásáról, a szezonnyitó produkcióról, Monteverdi Orfeójáról beszélgettünk.

Magyar Narancs: Nemcsak a színházakat, a komolyzenét is sújtja a taorendszer átalakítása. Milyen összeg kieséséről van szó jelenleg az önök esetében?

Fischer Iván: A jegybevétel és szponzoráció mellett három fő bevételi forrásunk volt: a minisztériumtól, a fővárostól és a taóból. Mi az utóbbi három év taoátlagával terveztünk, ami 400 millió forintnál valamivel nagyobb összeg. Erre feltétlenül szükségünk van, hiszen mi valóban hosszú távon gondolkodunk.

(...)

MN: Hogy érzi, fel tudja mérni a kormány a BFZ jelentőségét?

FI: Azt gondolom, a Fesztiválzenekar hatalmas hasznot hoz Magyarországnak. Gyakorlatilag az ország nemzeti kincse, az egész világon úgy tekintenek rá, mint Magyarország legfontosabb kulturális nagykövetére. Hozzájárulunk az országimázs építéséhez, a turizmus fejlődéséhez, a nemzetközi ismertséghez, Magyarország nemzetközileg pozitív megítéléshez. Nagyon hatékonyan megszolgáljuk azt a támogatást, amit kapunk.

Fischer Iván karmester

Fischer Iván karmester

Fotó: Benkő M. Fanni

 

(...)

MN: A 2019/2020-as évad nagy dobása, hogy színpadra viszi Monteverdi Orfeóját. 
A Poppeának vagy az Ulyssesnek szerintem több emberi-politikai aktualitása lenne. Tulajdonképpen mit akar az Orfeóval?

FI: Engem viszont nagyon izgat, főleg a befejezés miatt. A helyzet a következő. Van egy librettó, ami fennmaradt, amely bacchanáliával zárul, megvadult nők széttépik Orfeuszt, aki Eurüdiké halála után már nem akar többé nőt látni, nem akar szerelmes lenni. Ezt viszont a nők nem bírják elviselni, és széttépik. Ez a librettó befejezése. (...)

Ha kíváncsi arra, mit gondol Ficsher arról, hogy kihat-e az ország külföldi megítélésére a hazai politikai helyzet és milyen forgatókönyve van arra az esetre, ha a tao megszüntetése miatt nem kapják meg a szükséges támogatásokat, akkor olvassa el a teljes interjút a Magyar Narancsban.

A lap csütörtöktől kapható az újságárusoknál vagy előfizethet rá itt.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk