Lemez

Ha vége a kettőnégynek

AC/DC: Power Up

  • Soós Tamás
  • 2020. december 16.

Zene

2016-ban, az Axl Rose-zal levezényelt, meglepően sikeres turné után Angus Young, a rövid gatyás aussie gitárhős legalább annyira nehéz helyzetben volt, mint amikor 1980 februárjában énekesük, Ronald Belford Scott egy újabb átvedelt éjszaka után meghalt alkoholmérgezésben.

Bon Scottot, a csapzott hajú, balhés dúvadat, akit máig az egyik legjobb rockfrontemberként emlegetnek, az AC/DC-t alapító Young testvérek pótolhatatlannak tartották, és kis híján fel is oszlatták a sokáig kutyázott, de a világsikert épp az énekesük halála előtt kivívó zenekarukat. Ám végül a folytatás mellett döntöttek, és két hónappal később már stúdióba vonultak, hogy egy másik skót munkáskölyökkel, Brian Johnsonnal felvegyék minden idők legtöbb példányban eladott hard rock lemezét, a Back in Blacket, megírva ezzel a rock and roll páratlan feltámadásmítoszát.

Amikor 2017 végén elhunyt a zenekar fő dalszerzőjének számító Malcolm Young, aligha gondolt bárki is arra, hogy az AC/DC akárcsak a közelébe ér majd a Back in Black sikerének. Ezúttal a teljes csapat szétesett Angus Young körül: Brian Johnsont a süketség, a dobos Phil Ruddot pedig az új-zélandi börtön fenyegette, miután bedrogozva halálosan megfé­lemlítette a munkatársát, és a rendőrség közel 100 gramm marihuánát talált a lakásán. Az AC/DC sorai már a súlyosbodó demenciája miatt Malcolm Young nélkül felvett, 2014-es Rock or Bust turnéjára is alaposan átrendeződtek: a házi őrizetre ítélt Rudd helyére a 90-es évek sikerlemezét, a The Razors Edge-t (és így a Thunderstruckot is) feldoboló Chris Slade, Malcolméra pedig az unokaöcs Stevie Young ugrott be, a hallását a turné közben elvesztő Brian Johnsont pedig a klasszikus felállásában ekkoriban újjáéledt Guns N’ Roses énekese, Axl Rose helyettesítette az utolsó állomásokon. Az AXL/DC-nek becézett felállást először szkeptikusan fogadta, majd lelkesen ünnepelte a rajongótábor, nagyrészt a saját zenekarában három-négy órákat késő és egyre gyatrábban éneklő Axl Rose miatt, aki példaképei körében alaposan összekapta magát, minden este pontosan kezdett és élete nagy formáját nyújtotta gyerekkorának kedvenc rockslágereit énekelve. Ám a siker sem tudta összetartani a felállást, amiről hiába pletykálták, hogy talán egy új lemezt is összehoz, a Young testvérek csendestársa, a zenekart ősidők óta erősítő Cliff Williams basszusgitáros már a turné után bejelentette visszavonulását, mondván, ez az AC/DC már nem az az AC/DC.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.