Tartalom

MaNcs 32. évf. 51–52. sz. (2020-12-17)

Kis-Magyarország

Kisvárosi NER: politikai bosszú Gyulán

Kis-Magyarország

Szólni, ha mersz

Egy gyulai háziorvosi asszisztenst azzal vádolnak, hogy munkahelyén tiltott politikai agitációt folytatott. A nő férje tavaly fideszes jelölttel szemben indult az önkormányzati választáson. Állásából elbocsátották, helyi blog célkeresztjébe került, és vesszőfutása az első fokú bíróságon is folytatódott.

A szerk.

A szerk.

Mentális fordulat

Hétfőn mutatták be a Hogyan lehet sikeres egy nő? című, Novák Katalin főszereplésével és animációs elemekkel megtámogatott kisfilmet, mely primitív egyszerűséggel igyekszik válaszolni a saját magának feltett kérdésre. 

A szerk.

Rogán belekukkant

Keddi lapzártánkkor már több mint egy hete üzemel a Vakcinainfó, a kormányzati regisztrációs portál, de a 60 év felettieknek postán is küldenek egy űrlapot. Hogy pontosan mi a fenére is jó a regisztráció, azt nem könnyű kibogozni, de lenne néhány ötletünk.

Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

Jószándékkal volt kikövezve

Miért aggasztó a brüsszeli alku a költségvetésről és a jogállamiságról?

Miért aggasztó a brüsszeli alku a költségvetésről és a jogállamiságról?

Heil Péter

Publicisztika

Heil Péter: Orbán brüsszeli betlije

Miért reményt keltő az uniós megállapodás a költségvetésről és a jogállamiságról?

Most akkor győzött vagy vesztett Orbán Brüsszelben? Van vagy nincs működő jogállami mechanizmus? 

Egotrip

Egotrip

Szécsi Noémi: Nem és nem

Acélbokszer és kutyakorbács

A dolog nem kezdődött éppen ártatlanul. Az egyik újságíró megírta a másikról, hogy férfiakat zaklat, és azzal kente el a dolgot, hogy ez talán nem is igaz. Mindenesetre kiírta a nevét. Mire a sértett újságíró nyilvános helyen vonult fel családtagjaival, hogy elégtételt vegyen.

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Új normalitás a gazdaságban.

Feltehetően a mostani, a II. világháború óta a legnagyobb gazdasági visszaesést előidéző Covid-járvány sem hagyja érintetlenül az eddigi rendet.

Belpol

Belpol

Kis János: „Az idő Orbán ellen dolgozik”

Kis János a magyar állam felszámolásáról, Orbán uniós politikájáról és az ellenzék esélyeiről

A filozófust a kormányfő járványkezeléséről, uniós politikájáról és a magyar állam felszámolásáról kérdeztük.

A Századvég-csoport és az Orbán-kormányok

Belpol

Bemeneti oldal

A kormány think tankje, háttérintézménye, házi közvélemény-kutatója a Századvég, vagy egyszerű pénzszivattyú?

Kiszervezte a kormány a magyar felsőoktatás ötödét

Belpol

Jönnek a megváltók

Nagyobb botrány csak az SZFE-n lett a felsőoktatási „modellváltásból”, pedig a minisztérium által kinevezett, megbízható emberekkel feltöltött kuratóriumok mindenhol visszavágták az egyetemek autonómiáját.

A 70 éves Dunaferr bizonytalan jövője

Belpol

Vasfüggöny

Teljes a káosz és a bizonytalanság Dunaújváros legnagyobb foglalkoztatójánál, a Dunaferrnél. Kollektív szerződés nyár óta nincs, a béreket harmadik hónapja csúszva fizetik ki, jogait gyakorolni képes vezetővel pedig lapzártánkkor nem rendelkezett a cég.

Gazdaság

Bővülő magánegészségügyi szektor

Gazdaság

Fehéredő köpenyek

Konszolidálódik, tisztul és egyre jelentősebb a magyar magán­­egészségügyi piac. Az állam a magán- és a közfinanszírozott szektorok éles szétválasztását preferálja, a magánszolgáltatók az együttélés mellett kardoskodnak.

Interaktív

Rádió

Interaktív

A nyelv öröme

Megújult nyelvápolás a Kossuthon

Lemaradtunk, mint a borravaló. Pedig volt egy időszak, amikor napi szinten követtük a közrádió, akarjuk mondani, a nemzeti főadó olyan búvópatakszerű képződményeit is, mint egy nyelvművelő műsor.

Sorköz

Ács Pál

Sorköz

Gogol megőrül

A revizor, A köpönyeg, Az orr és a Holt lelkek írója megtagadta korábbi művészi énjét és szembefordult saját szatirikus szellemével. Végül vallási tébolyba merülve 1852-ben halálos böjttel vetett véget az életének. Hogy jutott idáig?

Selyem Zsuzsa

Sorköz

Veled van

Lucia Berlin írásművészetéről  

Lassan kivilágosodik, hogy Lucia Berlin Amerika egyik legjobban őrzött titka. Hogy a valóság nem csak show, a PC nem csupán ideológiai igazodás, a creative writing pedig nem pusztán néhány műfogás szerencsés csillagzat alatt

Könyv

Sorköz

Felszabadítandó ország

Cserna-Szabó András és Fehér Renátó (szerk.): Nézzünk bizakodva a múltba! Alternatív Trianon

Cserna-Szabó András és Fehér Renátó (szerk.): Nézzünk bizakodva a múltba! Alternatív Trianon

Képzőművészet

Online kiállítás

Képzőművészet

A vég elviselhetetlen közelsége

Kicsiny Balázs: Időhúzás

A mért idő világértésünk alapvető vonatkozási pontja. Jelenünket a múltból következő öntudatlan reakcióink és döntéseink határozzák meg, illetve az, hogy képesek vagyunk a jövőben adódó veszélyek és lehetőségek el- és átgondolására, a tudatos tervezésre. Testünk változásai folyamatosan emlékeztetnek arra, hogy a halál irányába tartunk. A Kicsiny Balázs kiállításának címeként feltűnő „időhúzás” mintha a vég elhalasztásának örökösen felmerülő igényére irányítaná rá a figyelmet.

Mélyi József

Képzőművészet

Utak romjai

Merre tart a kortárs képzőművészet?

A vírusválság éles fénybe helyezte a globális képzőművészeti szcéna számos, eddig lappangó baját és ellentmondását. Mi lesz a galériákkal, a nagy múzeumokkal, a nemzetközi rendezvényekkel, a piaccal? És mit jelent az, hogy immár magyar szakember is van a 100 legbefolyásosabb szereplő rangsorában?

Színház

Színház

Színház

Illúzió a javából

Kiváló dolgozók – Igaz történetek a gondoskodásról

A Bürgerbühne egy Németországban elterjedt színházi gyakorlat. Maga a szó azt jelenti: polgárok színpada.

Zene

Lemez

Zene

Kiteszed a zászlót?

Sylvain Rifflet, Szabó Bálint, Dés András és Daniel Erdmann új albuma

Társadalmi egyenlőtlenségek, nacionalizmus, diszkrimináció, szegregáció, a környezet pusztítása, az erőforrások pazarlása.

Újabb akták a zenészvilágról I.

Zene

Sakkfigurák

Som Lajos úgy halt meg, hogy nem tudhatta, melyik nap kerül valami nyilvánosságra a jelentéseiből. Ez a nap most jött el.

Lemez

Zene

Ha vége a kettőnégynek

AC/DC: Power Up

2016-ban, az Axl Rose-zal levezényelt, meglepően sikeres turné után Angus Young, a rövid gatyás aussie gitárhős legalább annyira nehéz helyzetben volt, mint amikor 1980 februárjában énekesük, Ronald Belford Scott egy újabb átvedelt éjszaka után meghalt alkoholmérgezésben.

Lemez

Zene

Én meg az Ének: Karanténlemez

Bérczesi Róbert eddig két albumot jelentetett meg Én meg az Ének néven, amelyeken kizárólag feldolgozások szerepeltek, saját dalait mindig a Hiperkarma keretein belül dolgozta ki.

Lemez

Zene

The Avalanches: We Will Always Love You

Húsz évvel ezelőtt egy szellemes, friss erőtől és ötletektől duzzadó album köszöntötte az új évezredet: az aranykezű melbourne-i hangkovácsok barkácsolta Since I Left You a hangminták kreatív reciklálását ünnepelte, kivételes muzikalitással és kompozíciós érzékkel.

Sport

Terjeszkedik Németh Szilárd birkózóakadémiája

Sport

Ellentámadás mögékerüléssel

A Németh Szilárdhoz köthető birkózóakadémiáé lett a Csepel SC, és ezzel egy sor ingatlan. Németh polgármesterként még gátolta a klub telkeinek hasznosítását – ám most ő tervezhet valami hasonlót. A helyi fideszes önkormányzat gyanakodva figyel.

Interjú

Sport

„Amikor először láttam játszani”

Esterházy Mátyás labdarúgóügynök

Az ő ügynöksége képviseli a legértékesebb magyar futballistát, Szoboszlai Dominikot. Már gyerekkorban igyekszik megtalálni a tehetségeket, a játékosaival pedig nem köt szerződést. A szakma titkairól beszélgettünk vele, és arról, hogy milyen jövőt lát a sztárja előtt.

Lokál

Térképészet a magasból

Lokál

Pilóta nélkül

Sokat fejlődött az utóbbi években a légi térképészet, a drónok hamarosan kiszorítják a klasszikus repülőgépes módszereket.

Új metróállomások

Lokál

A természet után, szabadon

Október derekán a 3-as metró déli szakaszának négy állomását adták át, a tervezők a 4-es metrónál megkezdett építészeti koncepciót folytatták – úgy tűnik, sikerrel.

Kik voltak a népi ellenőrök?

Lokál

A tervgazdálkodás talpasai

A szocializmus éveiben a népi ellenőrzési bizottságok látták el azokat a feladatokat, amelyeket ma az Állami Számvevőszék – ugyanazzal a pártos elkötelezettséggel.

Tudomány

Antianyag: a fizika egyik fő megoldatlan kérdése

Tudomány

Kioltják egymást

Az anyag párja az antianyag – de mi az, és miért ilyen ritka a világunkban?

Interjú

Tudomány

Honnan tudjuk, hogy mit tudunk?

Farkas Katalin filozófus az elme működéséről

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgettünk Farkas Katalin filozófussal, a CEU oktatójával.

Lélek

Szex, botrány és politika hajdanán

Lélek

Szót se róla!

A prüdériával elegy diszkréció hagyományosan sokkalta jellemzőbb a magyar politikatörténetre, semmint a mégoly botrányos magánéleti-érzéki kilengések kiteregetése. De mégis, hogyan lett egy pap-miniszterből Mamuska, és hogyan szállították a nőket Tutusnak?

Menopauza és marketing

Lélek

A hőhullámok meglovagolása

Az elmúlt években egyre több olyan termék jelent meg, amelyek a változó korú nők problémáit, ezek közül is elsősorban a menopauza tüneteit hivatottak orvosolni. A korábban „láthatatlan” korosztály mostanra a marketingkampányok egyik kedvenc célpontja lett.

Gasztro

étel, kihordó

Gasztro

Babka Deli

Két és fél éve írtunk lelkes beszámolót a Pozsonyi úti Babkáról, amely a zsidó csokis kalácsról kapta a nevét.

Mikrofilm

Álex Pina pályája

Mikrofilm

A szappan dicsérete

Sárga és piros kezeslábasba öltöztetett hősei kiforgatják a sarkaiból és a vagyonából Spanyolországot. Álex Pina sorozatai a gátlástalan mediterrán szentimentalizmust vegyítik őrült tempójú akciózással és gyilkos humorral.

Rövidfilm

Mikrofilm

Pörös szájunk

Nagy Borbála: Pannónia dicsérete; Minden rendben

A Pannónia dicsérete ravasz kis film, mert egy darabig azzal ámít, hogy humorral nyitja meg nekünk a frusztráció szelepeit. Röhincsélünk kicsit, aztán megkönnyebbülünk, de ugye ettől a politikai szarkavarás nem szűnik meg.

Film

Mikrofilm

A többi le van ejtve

Alexis Cahill–Brigitte Drodtloff: Mária, Románia királynéja

Ki tagadná, hogy erdő létezik s benne farkasok? Házikó, nagymamával, sőt, nagymamát látogató unokával? S ki ne látott volna vadászt? Ebből is látható, hogy a Piroska és a farkas megtörtént eseményeken alapszik.

Film

Mikrofilm

Szabad szavak

Irodalom? A könyvkiadás is csak egy iparág, kereskedés folyik, az olvasótábor igényeinek kiszolgálása (meg, persze: megteremtése, ápolása stb.). Ihlet?

Film

Mikrofilm

Mank

Komolytalan az a lista, ahol nem az Aranypolgár az első mint a kerék feltalálása óta született legjobb film.

Film

Mikrofilm

Szuperagy

Ha betáplálnánk okostelefonunkba, hűtőszekrényünkbe, vagy épp kenyérpirítónkba az elmúlt évek összes vígjátékát, komikáját és komikusát, a mindentudó mesterséges intelligencia sem tudna különbséget tenni Melissa McCarthy és Adam Sandler között.

Tévésorozat

Mikrofilm

Fargo

4. évad

Az ’50-es évek Amerikájában nemcsak a feketéknek nem volt könnyű az élet, de a fekete maffiafőnököknek sem, különösen, ha olyan vidéken próbálkoztak, ahol jóformán azt sem tűrték el tőlük, ha kitették a lábukat az utcára.