koncert - Corrosion Of Conformity

  • - vincze -
  • 2011. július 7.

Zene

Azzal - gondolom - mindenki tisztában van, hogy ez a koncert akkor lett volna igazán nagy durranás, ha a C.O.C. abban a felállásban érkezik, amellyel világot hódított a 90-es évek közepétől olyan lemezekkel, mint a Deliverance vagy a Wiseblood, amelyek az egyes Down-anyaggal együtt gyakorlatilag melegágyai voltak a később begyűrűző stoner-doom-sludge hullámnak.
Azzal - gondolom - mindenki tisztában van, hogy ez a koncert akkor lett volna igazán nagy durranás, ha a C.O.C. abban a felállásban érkezik, amellyel világot hódított a 90-es évek közepétõl olyan lemezekkel, mint a Deliverance vagy a Wiseblood, amelyek az egyes Down-anyaggal együtt gyakorlatilag melegágyai voltak a késõbb begyûrûzõ stoner-doom-sludge hullámnak. Ehelyett a zenekar a Downban is érdekelt Pepper Keenan gitáros-énekes nélkül indult turnéra, a korai, még nélküle készült, jobbára hardcore-punk lemezek dalaival; a dolog pikantériája, hogy közben nyilvánosságra hozták, hogy a hármasban készített kislemez, a Your Tomorrow után egy Deliverance-jellegû anyag is készül majd - mégpedig Keenannel a fronton.

A késõn érkezetteknek talán újdonság, de a C.O.C. a Deliverance elõtt sem számított névtelen zenekarnak, sõt: a debütáló Eye For An Eye egy mai füllel kicsit porosnak hangzó, a maga idejében viszont kiváló hardcore/punklemez volt, a kettes Animosity pedig legalább annyira úttörõnek számított a keményvonalas hardcore-t a metállal vegyítõ anyagok közt, mint az S.O.D.-projekté. Ezekkel a dalokkal érkezett hozzánk a C.O.C. alapító hármasa, és játszott egy olyan egyórás koncertet a saccra százfõs közönség elõtt, hogy még akkor sem lehetett õket nem szeretni, ha az ember szíve igazán csak a Deliverance-rõl ismerõs Seven Days irgalmatlan fõriffjére dobbant meg igazán, amit aztán gyorsan át is vezettek valami korai cséphadarásba. A nagyokat mosolygó, láthatóan lelkes és szívbõl gitározó Woody Weatherman, a csúful elhízott, de még mindig kiválóan doboló, barátságos Reed Mullin és az aprócska, szikár, barázdált fejû Mike Dean - az ember valahogy így képzeli el Chuck Yeagert Tom Wolfe leírása alapján - látványának és lelkesedésének nem lehetett ellenállni: a végén már mindenki egy emberként bólogatott a Hungry Child riffjeire, és képes volt átmenetileg elfelejteni Pepper Keenant is.

Dürer-kert, június 28.

*****

Figyelmébe ajánljuk