koncert - N. O. H. A.

  • Kõhalmi Anett
  • 2011. augusztus 25.

Zene

b> A progresszívabb Die In The Process album címadó dalával indított a Noise of Human Art az idei Gyár Fesztivál péntek estéjén. A hároméves, most már az Azfeszt szerepét is átvevő miskolci fesztivál rockos-metálos közönsége a triphopos elektronikus muzsikára nem engedte el magát igazán - legalábbis a koncert első kétharmadában. A spanyol Minerva Díaz Pérezt idén a brazil Camila De Oliveria gitáros-énekesnő és a cseh származású Susie Gamboa vokalista váltotta a zenekarban; ezzel együtt a N.O.H.A.
b> A progresszívabb Die In The Process album címadó dalával indított a Noise of Human Art az idei Gyár Fesztivál péntek estéjén. A hároméves, most már az Azfeszt szerepét is átvevõ miskolci fesztivál rockos-metálos közönsége a triphopos elektronikus muzsikára nem engedte el magát igazán - legalábbis a koncert elsõ kétharmadában.

A spanyol Minerva Díaz Pérezt idén a brazil Camila De Oliveria gitáros-énekesnõ és a cseh származású Susie Gamboa vokalista váltotta a zenekarban; ezzel együtt a N.O.H.A. a circus underground címkével is ellátta magát. Oliveria dögös - Pérezénél egy hajszállal maszkulinabb - hangja az eddigi arculatot egy vagányabb irányba tolta el. Erre a hatásra csak még jobban ráerõsített napszemüvegével, kalapjával és csapzott hajával, amitõl egy nõi Slashre emlékeztetett - nem úgy a gitárjátéka, amirõl nem sokat tudni, hiszen a koncerten sajnos alig hallatszott belõle valami. Gamboa vokálja szintén nem sok vizet zavart az elején: néhol kicsit fantáziátlan, néhol kicsit erõtlen volt, de amint övé lett a fõszólam, máris kiválóan hozta az elvártakat.

A koncert elsõ felvonása az új lemez d'n'b-s számaival telt, amik elég pörgõsek - magasan a legjobbak közülük azok, melyekben Philip Noha szaxofonos a meghatározó -, az igazi latinos hangulat viszont csak a kezdés után negyven perccel érkezett a Tu Café címû rádióbarát számmal. Ebben a vokál kicsit hamisan indult ugyan, de az új spanyolos betéttel még õrültebb bulit csaphatott rá a zenekar és a rajongók is egyaránt. Innentõl a Dive In Your Life és a többi régebbi album jobban ismert számaival találkozhattunk (Pijama, Saxomat, Amanenciendo), amit a mûértõ közönség is láthatóan jobban értékelt. MC Chevalier Hadley énekes amúgy is végigpörögte a koncertet, de ettõl a váltástól aztán tényleg minden belefért a kordon mögé ugrálástól közönségtapsoltatáson át a pólólevevésig.

Miskolci Egyetem, augusztus 19.

*** és fél

Figyelmébe ajánljuk