könyv - BUD SPENCER: KÜLÖNBEN DÜHBE JÖVÖK

  • Benedek Szabolcs
  • 2011. január 6.

Zene

Amikor Carlo Pedersoli pályafutása mifelénk valamilyen formában szóba kerül, rendre el szokták mondani, hogy vízilabdázott, és utolsó válogatott meccsét a magyarok ellen vívta. Nos, vízilabdáról nem sok említés esik önéletrajzi könyvében, úszásról is csupán annyi, amennyi az életút megismeréséhez és bizonyos dolgok megértéséhez föltétlen szükséges: a két olimpiai szereplés, valamint az úszásban és vízilabdában szerzett országos bajnoki cím csak afféle mellékszálként bukkan elő.
Amikor Carlo Pedersoli pályafutása mifelénk valamilyen formában szóba kerül, rendre el szokták mondani, hogy vízilabdázott, és utolsó válogatott meccsét a magyarok ellen vívta. Nos, vízilabdáról nem sok említés esik önéletrajzi könyvében, úszásról is csupán annyi, amennyi az életút megismeréséhez és bizonyos dolgok megértéséhez föltétlen szükséges: a két olimpiai szereplés, valamint az úszásban és vízilabdában szerzett országos bajnoki cím csak afféle mellékszálként bukkan elõ.

Kiderül viszont sok minden más - például az olasz tömegfilmekrõl is; de leginkább az, hogy ez a kemény öklû, behemót óriás nem csupán szerény, de jószívû és jólelkû ember. Miután nemrégiben betöltötte a nyolcvanat, úgy gondolta, itt az ideje, hogy elbeszélje, mi minden történt ez idáig vele, amiben két profi tollforgató volt a segítségére. Föltehetõen szükség is volt rájuk, hiszen érzõdik, hogy a pofonok és a hagymás bab igen, az írás azonban nem Bud Spencer erõssége: rövid és egyszerû mondatok, olykor naivnak tûnõ megállapítások, idõnkénti ismétlések jellemzik a szöveget - mindezt azonban ne vegyük hibának, hiszen éppen ezekkel és éppen ezért adja a könyv iskolapéldáját annak, hogy miként lehet alázattal, ízlésesen fogadni a hirtelen érkezett sikert. Bud Spencer világsztárként is megmaradt önmagának, és az életben is ugyanaz, akit a babwesternekben és egyéb bunyós filmekben alakított: egy végtelenül jóindulatú, kedves, érzõ és felelõsséggel gondolkodó, nagydarab fickó, aki nem gyõzi hangsúlyozni, hogy mindent a közönségnek köszönhet. Egy közkeletû tévedést viszont el kell oszlatnunk: a Spencer mûvésznévnek tényleg Spencer Tracy az ihletõje, a Budnak azonban semmi köze nincs a Budweiser sörhöz.

Fordította: V. Pánczél Éva. Nyitott Könyvmûhely, 2010, 198 oldal, 3490 Ft

*** és fél

Neked ajánljuk